Urejanje zelenih površin – prispevajte svoje mnenje!

Objavljamo povabilo k sodelovanju v raziskavi o zelenih površinah v urbanem okolju. Vprašalnik v tej objavi je namenjen vsem, ki se v javnem in zasebnem sektorju ukvarjajo s prostorskim načrtovanjem, projektiranjem, gradnjo, rabo in vzdrževanjem zelenih površin, vključuje splošna vprašanja o delu in pristopu k delu, pa tudi o vidikih urejenosti in rabe zelenih površin.

Mednarodna skupina raziskovalcev s tem nadaljuje primerjalno raziskavo o urejanju zelenih površin v urbanem okolju. V času pandemije COVID-19 smo raziskovalci iz Italije, Hrvaške, Španije, Litve, Izraela, Čila in Slovenije v začetku maja s pomočjo vprašalnika zbirali mnenja javnosti o zelenih površinah, zdaj nas zanima mnenje stroke.

Raziskava je priložnostna, sodi med podobne, ki sta jih spodbudila pandemija COVID-19 in z njo povezano povečano zanimanje za urejene zelene površine v naših naseljih. Ljudje so množično iskali prostor za sprostitev in rekreacijo, zdravstvena in druga strokovna javnost je opozarjala na pomen urejenih zelenih površin za zdravje in dobro počutje ljudi, politika se je ukvarjala z varno rabo in dostopnostjo zelenih površin. Številni raziskovalci so menili, da je vredno to zanimanje izkoristiti za hitro povečanje razumevanja odnosa do zelenih površin, načrtovanja in upravljanja.

Mnenje stroke, pristojnih za različne faze in vidike urejanja zelenih površin v urbanem okolju, je pomembno za prakso, kakovost in prihodnost urejanja zelenih površin. Ugotovitve te raziskave bodo iztočnica za nadaljnje proučevanje razmer in prispevek k razvoju dobre domače prakse. Raziskovalci si želimo čim večji odziv zato bo raziskava v Sloveniji potekala vse do začetka septembra 2020.

Vljudno vabljeni k sodelovanju in že v naprej najlepša hvala!

Vprašalnik je dostopen tukaj, sodelovanje je anonimno, zahtevalo bo kakšnih 20 minut vašega časa.

Posebno pojasnilo: V Slovenijo je raziskava prišla preko dr. Andreja Verliča, vodje Krajinskega parka Tivoli Rožnik Šišenski hrib. IPoP – Inštitut za politike prostora jo podpira v okviru svojega zanimanja za urejanje zelenih površin in programa Mreže za prostor, ki urejanje zelenih površin naslavlja v okviru programa spopadanja s podnebnimi spremembami. Slovenska ekipa je imela zaradi pozne pridružitve raziskavi omejene možnosti vplivanja na zasnovo in tehnične podrobnosti raziskave, a je kljub temu ocenila, da je lahko sodelovanje slovenske javnosti koristno za razvoj domače prakse.

Foto: Maja Simoneti

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri