Aktivno v šolo – zaključna konferenca programa

V torek 17. 9. 2019 je v okviru Evropskega tedna mobilnosti v Mariboru potekala zaključna konferenca programa Aktivno v šolo. Konferenco je organiziral IPoP – Inštitut za politike prostora na povabilo in s podporo Mestne občine Maribor.

Na konferenci so udeležence najprej pozdravil direktor mestne uprave Maribor Boris Železnik, predstavnica Ministrstva za zdravje mag. Janja Križman Miklavčič z Direktorata za javno zdravje, nacionalna koordinatorka ETM mag. Polona Demšar Mitrovič z Ministrstva za infrastrukturo ter Marko Peterlin z IPoP – Inštituta za politike prostora.

Gost programa konference, dr. Zlatko Zimet z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je predstavil program Zdrava mesta, dr. Maja Simoneti z IPoP – Inštituta za politike prostora pa je predstavila program Aktivno v šolo, ključne dejavnosti programa ter njegove dosežke.

Drugi del konference je bil namenjen predstavitvi primerov dobre prakse programa Aktivno v šolo. K sodelovanju smo povabili štiri izvajalce in koordinatorje Pešbusa in/ali Bicivlaka, ki so predstavili svoje izkušnje pri izvajanju spremljane poti v šolo ter razložili, kako pri tem sodelujejo šole, občine in lokalna skupnost ter kakšen je odziv otrok.

Najprej nas je s svojo pripovedjo in kratkim videom navdušila Andreja Fajmut, ki je predstavila izvajanje Pešbusa in Bicivlaka v Črni na Koroškem, kjer Pešbus poteka že več let enkrat tedensko ob petkih.

Svoje izkušnje kot zunanji izvajalec in podpora šolam pri izvajanju Pešbusa v Mariboru je z nami delil Miha Lovše s Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

Bojana Lukan z Občine Bled nam je predstavila, kako je pri izvajanju Pešbusa potekalo sodelovanje med Občino Bled, matično in dvemi podružničnimi osnovnimi šolami ter društvi, ter kako so potekale aktivnosti povezane z urejanjem šolskih okolišev, v okviru katerih so bile med drugim določene in označene tudi postaje Poljubi in odpelji.

Kot zadnja je z nami delila svoje dolgoletne izkušnje z izvajanjem Pešbusa Marjetka Ferkolj Smolič, ki deluje kot koordinatorka Pešbusa v Novem mestu, kjer Pešbus izvaja več šol, od tega pa na OŠ Grm Pešbus že več let poteka vse dni v letu.

Program Aktivno v šolo je nadaljevanje aktivnosti IPoP za spodbujanje hoje kot oblike trajnostne mobilnosti ter aktivne poti v šolo. Pri izvajanju programa sodelujeta tudi Focus, društvo za sonaraven razvoj, ter CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Kljub temu da se aktivnosti programa Aktivno v šolo iztekajo, se bomo na IPoP – Inštitutu za politike prostora še naprej trudili zagotavljati šolam in občinam podporo pri izvajanju Pešbusa in Bicivlaka.

Fotografije: Gregor Salobir

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri