Slovesno odprtje razstave plakatov natečaja Mesta pešcem!

V sredo, 18. septembra 2019 smo na ploščadi pred Slovensko hišo – Figovec v Ljubljani slovestno odprli pop-up razstavo 14 plakatov finalistov natečaja Mesta pešcem! na temo pešcem prijaznega mesta.

Razstavo sta otvorila Violeta Bulc, Evropska komisarka za promet, ter Zoran Janković, župan Mestna občina Ljubljana, zbrane pa so ob komisarki nagovorili še Jelka Žekar, predsednica odbora za izvedbo in načrtovanje Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani, Blaž Gregorin, direktor družbe Tam Tam, ter Marko Peterlin, direktor IPoP. Odprtje so s svojimi nastopi oplemenitili učenci Osnovne šole Majde Vrhovnik. Razstava je del programa Evropskega tedna mobilnosti 2019 v Ljubljani.

Marko Peterlin je v nagovoru izpostavil pomen hoje kot najbolj naravnega, zdravega, demokratičnega in ekonomičnega način premikanja na kratke razdalje. Kljub temu je danes v Ljubljani kar tretjina poti, opravljenih z avtomobilom, krajših od dveh kilometrov, v okoliških občinah pa je takih poti celo več kot polovica.

Hoja v mestu je namreč veliko več kot zgolj sprostitev; prispeva k zdravju in zmanjšanju ogljičnega odtisa, omogoča razvoj lokalnega gospodarstva in ustvarjalnih dejavnosti ter utrjuje povezanost med ljudmi.

Razstava je na ploščadi na ogled do 1. oktobra 2019

Da pa bi se lažje odločali za hojo, potrebujemo hoji prijazna mesta, kjer so storitve blizu, javni prostor je prijeten in zelen, za daljše poti pa se z veseljem odločimo za javni prevoz. Za takšna mesta si prizadevamo v okviru projekta Pešec, ki ga podpira Ministrstvo za okolje in prostor, in v okviru katerega je bila razstava tudi organizirana. K takšnim pa poziva tudi Mednarodna listina za hojo, ki je bila sprejeta v okviru organizacije Walk21 leta 2006. Nudi okvir upravam pri usmerjanju svojih politik v smeri hoje, edina podpisnica pri nas pa je od leta 2016 Mestna občina Ljubljana.

Še bolj kot besede pa zaznamujejo stališča in posledično ravnanja podobe, zato smo se na IPoP – Inštitutu za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom spomladi letos odločili z natečajem za najboljši mestni plakat poiskati upodobitve humane vizije mest prihodnosti, ki v ospredje postavljajo človeka.

Na mednarodnem natečaju je sodelovalo 159 del, od tega kar 95 iz tujine, tudi iz Avstralije, Indije, Japonske. Najboljše delo po mnenju komisije je ustvarila Andrea Machara iz Španije, ki je prejela denarno nagrado 1.000 evrov, nagrajeni plakat Hodite pa je bil konec maja razstavljen na 50 TAM-TAM plakatnih mestih v osmih slovenskih mestnih občinah.

Za tokratno razstavo na odprtem je bilo izmed 28 del v finalu izbranih 14 plakatov – 9 po kriterijih ocenjevalne komisije in 5 po izboru organizatorjev. Ogledati si jih bo mogoče do 1. oktobra, celotno razstavo finalistov pa kadarkoli v spletni galeriji Pešec.si, kjer so pod licenco Creative Commons na voljo vsem zainteresiranim.

Foto: Goran Jakovac IPoP (CC BY-NC 4.0)

 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri