Končuje se mesec urbanih sprehodov Jane’s Walk

Urbani sprehodi Jane’s Walk so letos pri nas potekali do zadnjega majskega konca tedna, skupaj pa je bilo izvedenih 23 sprehodov v 18 mestih in mestecih: v Celju, Črnomlju, Domžalah, Dravogradu, Kamniku, Kočevju, Kopru, Kranju, Litiji, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Postojni, Ptuju, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki in Tolminu. Pri pripravi in izvedbi sprehodov je sodelovalo prek 80 prostovoljcev, povezali so prek 50 organizacij, udeležilo pa se jih je skoraj 600 sprehajalcev.

Urbani sprehodi Jane’s Walk  so se začeli v začetku meseca skupaj s sprehodi po vsem svetu in se nadaljevali skozi ves mesec maj. Že devetič so potekali sprehodi v Ljubljani, osmič v Celju, Mariboru in Škofji Loki, šestič v Novem mestu in Tolminu, tradiciji vsakoletne organizacije sprehodov pa so se pridružili še Kočevje, Kranj, Postojna, Ptuj, Sežana in Slovenj Gradec.

Mesec smo preživeli toplo oblečeni, večinoma opremljeni z dežniki in ves čas v zanimivi družbi. Organizatorji so vsebinsko zasnovali zelo raznolike sprehode in so v diskusije vključevali ekološke, kulturnozgodovinske, prometne in druge vidike ureditve mest in krajev, kakor tudi vidike dostopnosti in participacije občank in občanov pri snovanju javnega prostora. Vse večje zavedanje o pomembnosti participacije javnosti in organizirane civilne družbe pri urejanju prostora izkazuje tudi udeležba s strani političnih predstavnikov in predstavnikov občinskih uprav in javnih podjetij, ki si prizadevajo za kakovost življenja v mestih. Kot pomembna poudarka sta se znova pokazala spoznavanje soseske ter povezovanje skupnosti, kar nekaj sprehodov se je zaključilo z medsosedskimi pikniki. Sprehajalci so oblikovali mnogo predlogov za prihodnje sprehode, na katerih bodo nadaljevali snovanje mest in krajev po meri njihovih prebivalk in prebivalcev.

Jane’s Walk 2019 Vodnikova, foto: Marko Peterlin

Kot organizatorji sprehodov so tokrat sodelovale organizacije: Metro SR, zavod za prostor Savinjske regije, skupina Urbano zelenje mesta v sklopu Trajnostnega krožka (ZIK Črnomelj), CIPRA Slovenija, Mladinski center Dravograd, Društvo diabetikov Dravograd, društvo Urbani brlog, skupina aktivnih krajanov in KS Semedela, Civilno gibanje Skupaj, Zavod Carnica, Mestni muzej Litija, Mestna skupnost Litija, Društvo Lojtra, Iniciativa Uredimo Vodnikovo, IPoP – Inštitut za politike prostora, KUD Zgodba o klopeh in ljudeh, društvo Hiša!, MISC INFOPEKA – Pekarna Magdalenske mreže Maribor, DKAS, DAD, PROSTOR, društvo za arhitekturo in prostor, ZRS Bistra Ptuj, Mestna občina Ptuj, Skupna občinska uprava občin v Spodnjem Podravju, Mladinski center Podlaga, Koroški pokrajinski muzej, CI Loka, mesto vseh, Gimnazija Škofja Loka, KS Loka – Mesto, Občina Škofja Loka in DOR – Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. V letih doslej je potekalo že 176 sprehodov, ki se jih je udeležilo več kot 3700 sprehajalcev, pri organizaciji pa je sodelovalo prek 500 prostovoljcev.

Naslovna fotografija (zgoraj): Darja Vuga, Semedela

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri