Aktivno v šolo vabi na usposabljanje

Danes Dnevnik obvešča, da program Aktivno v šolo vabi k prijavi na usposabljanji za organizatorje Pešbusa in Bicivlaka, ki bosta marca v Ljubljani in Celju. Pešbus in Bicivlak sta priljubljena načina hoje in kolesarjenja mlajših šolarjev v šolo, namenjena sta zagotavljanju dobrega počutja in zdravja otrok, predvsem pa tudi razvoju samostojnosti in zdravih potovalnih navad pri otrocih. Pri izvajanju Pešbusa in Bicivlaka imajo zelo pomembno vlogo šole in učitelji. Učitelji so na marsikateri šoli ključni motivatorji otrok za hojo in kolesarjenje, dobro razumejo pozitivne učinke aktivnega prihoda v šolo za otroke, vključeni so v prometno vzgojo, kolesarske izpite in načrtovanje šolskih poti. Številni med njimi so tudi najbolj vztrajni organizatorji in spremljevalci Pešbusov in Bicivlakov.

Usposabljanje v Ljubljani in Celju bo priložnost za predstavnike šol, občin in druge zainteresirane za sodelovanje pri organizaciji aktivnega prihoda otrok v šolo, da se seznanijo s programom in opremijo z informacijami, ki so potrebne za zagon programa, za nagovor staršev in vodstev šol, za pogovor z otroci, za načrtovanje šolskih poti in podobno. Kot vedno bo tudi poskrbljeno za srečanje z izkušenimi izvajalci Pešbusa in Bicivlaka. Tokrat bosta to, v Ljubljani Bojana Lukan z občine Bled, ki pravi, da se je po organizaciji Pešbusa zanimanje staršev in otrok za pešačenje v šolo pri njih precej povečalo in se zavzema za inovativne načine urejanja šolskih poti, v Celju pa bo gostja seminarja Marjeta Ferkolj Smolič, ki iz osnovne šole Grm Novo mesto, ki organizira zaenkrat najdaljšo progo Pešbusa in sodi tudi med najbolj vztrajne organizatorje. Od leta 2016 se je usposabljanj programa Aktivno v šolo udeležilo že več kot sto udeležencev, samo v letu 2018 je bilo na usposabljanja programa Aktivno v šolo skupaj 51 udeležencev, od tega 18 predstavnikov občin in 29 predstavnikov šol.

Šole in občine lahko pomembno vplivajo na pogoje za hojo in kolesarjenje otrok v šolo, v njihovi moči je, da nagovorijo starše in otroke in urejajo kar najbolj varne in prijetne šolske poti. Organizacija Pešbusa in Bicivlaka za mlajše šolarje praviloma naleti na pozitiven odziv in spodbudi otroke in starše, da na nov način razmišljajo o načinu prihoda otrok v šolo. Nekateri šolarji zaradi dobrih izkušenj vztrajajo pri sodelovanju v Pešbusu tudi po tem, ko so že dovolj stari za samostojno hojo. Nekateri starši se sami organizirajo in povežejo zato, da lahko omogočijo otrokom prijetno in zdravo pot v šolo ter sebe občasno razbremenijo. Prihaja obdobje lepega vremena, ki kar samo vabi k gibanju na prostem in pot v šolo je enkratna priložnost zato, da otroci začnejo dan aktivno, da pridejo v šolo v družbi, dobro razpoloženi in pripravljeni na delo. Zato je naša želja, da bi imelo v letu 2019 čim več šolarjev možnost prihajanja v šolo peš, s kolesom ali skirojem, najmlajšim želimo, da bi lahko v šolo hodili s Pešbusom ali Bicivlakom.

Marca bosta organizirani dve usposabljanji:

  • v torek, 5. 3. 2019, v LJUBLJANI, Knjižnica Prežihov Voranc MKLJ (9:00 – 13:00) gostja Bojana Lukan z Občine Bled  
  • v sredo, 6. 3. 2019, v CELJU, Celjski mladinski center (10:00-14:00) gostja Marjeta Ferkolj Smolič z OŠ Grm Novo mesto

Seminar je brezplačen, prijava je potrebna zaradi organizacije in izvedbe. Prijave sprejemamo do 25. 2. 2019 preko spletne prijavnice

Za dodatne informacije pišite na info@aktivnovsolo.si.

Foto: Anže Furlan / naročnik Občina Postojna, financirano iz razpisa za ETM 2018, MOP RS

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri