URBACT INFO DAN – poročilo o dogodku

V četrtek, 24. januarja 2019, je v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru potekal URBACT INFO DAN.

Program URBACT je objavil zadnji razpis v tem programskem obdobju. Gre za razpis za nova akcijska omrežja, v katerih evropska mesta iščejo rešitve za pogoste urbane izzive. Sodelujejo lahko vse slovenske občine.

IPoP – Inštitut za politike prostora je kot Nacionalna URBACT točka za Slovenijo organiziral INFO DAN, na katerem so udeleženci dobili nekaj vpogleda v delovanje in koristi programa. Predstavljen je bil tudi nov razpis, udeleženci pa so imeli možnost predhodno posredovati svoje projektne ideje in jih v zadnjem delu dogodka skupaj razvijati naprej.

Zbrane je pozdravil podžupan Mestne občine Maribor Gregor Reichenberg, ki je poudaril, da je pri prostorskih vidikih urejanja mest pomembno upoštevati tudi to, kar se dogaja med štirimi stenami, ne samo stene same. Povedal je, da je Mestna občina Maribor z novim vodstvom pripravljena tudi na tak način dela, kot je običajen za program URBACT (video).

Udeležence je pozdravil tudi predstavnik Ministrstva za okolje in prostor Tomaž Miklavčič, ki je izpostavil pomen URBACTA kot izjemno odprtega programa, ki vpeljuje nove pristope in nove načine dela ter izpostavlja pomen mest. Dodano vrednost programa vidi predvsem v promociji številnih dobrih praks, ki so lahko zgled in v pomoč tudi slovenskim občinam in mestom (video).

Marko Peterlin je v uvodnem delu postavil program URBACT v kontekst evropske kohezijske in urbane politike (video).

V panelni razpravi, ki jo je vodil Marko Peterlin, so se Andreja Budar (Mestna občina Maribor), Maruška Markovčič (Mestna občina Ljubljana) in Klemen Strmšnik (ZaVita) pogovarjali o svojih izkušnjah v programu URBACT (video).

Mestna občina Maribor ima v programu že kar nekaj izkušenj, zato pogosto dobiva povabila v različna omrežja. Teme izbirajo v skladu z dogovori o prioritetah na ravni mesta. Izkušnje iz omrežij so različne, predvsem se jim zdi ključna vloga vodilnega strokovnjaka, ki omrežje vodi in pomembno prispeva tako h kakovosti izmenjave med partnerji kot končnim rezultatom vsakega posameznega partnerskega mesta. Pri vzpostavljanju lokalne skupine imajo v Mariboru izkušnje, da se ta tekom projekta, ki v celoti traja leto in pol, spreminja in da se je treba za oblikovanje kakovostne delovne skupine precej potruditi. Andreja Budar je poudarila tudi, da je izjemno pomembno, da sodelovanje v omrežju podpre politično vodstvo občine, sicer se pogosto zgodi, da po več kot dveh letih dela, ko bi bilo treba začeti izvajati skupaj z deležniki oblikovane aktivnosti, projekt pristane v predalih. Maribor trenutno sodeluje v omrežju Creative Spirits.

Mestna občina Ljubljana je s svojim delom v programu URBACT začela po tem, ko je bila Čebelja pot leta 2016 s strani programa izbrana za dobro prakso. Okrog te prakse so nato oblikovali prenosno omrežje BeePathNet, ki zdaj služi prenosu te prakse v partnerska mesta. Ljubljana pa ima s tem možnost za samoevalvacijo in nadgradnjo svojega dela na tem področju. Pri sestavljanju mednarodnega omrežja so veliko stavili na entuziazem in motivacijo partnerjev.

Klemen Strmšnik, ki kot vodilni strokovnjak usmerja delo omrežja BeePathNet, kot veliko dodano vrednost programa URBACT vidi zelo močno strokovno podporo mestom. Partnerska mesta in občine so namreč deležna strokovne podpore v različnih oblikah – tako prek vodilnih strokovnjakov, ki jih izobražuje in usposablja sam program, kot prek strokovnjakov na ravni programa, usposabljanj in dogodkov, kot so univerze in festivali, ter bolj običajnih pristopov, kot so publikacije in spletna gradiva.

Maruška Markovčič in Klemen Strmšnik izpostavljata tudi možnost, da se mednarodnih srečanj udeležujejo člani lokalne skupine, ki dobro prakso izvajajo na terenu. Ti imajo tako možnost zelo neposrednega prenosa izkušenj in znanja, učinek pa je tako veliko večji, kot če bi potekal preko posrednika.

V drugem delu je Petra Očkerl predstavila aktualni razpis za akcijska omrežja, ki je odprt do 17. aprila 2019. V delavničnem delu pa so udeleženci razpravljali o že oblikovanih projektnih idejah in jih nadalje razvijali. Predstavitev razpisa najdete tukaj: PDF iconapn_ii_call_presentation_jan_2019_final_slo.pdf (video).

URBACT INFO DNEVI te dni potekajo po vsej EU. Od drugih Nacionalnih URBACT točk smo prejeli kar nekaj projektnih idej, najdete jih tukaj: Filecities_urbact_apn_call.xlsx. Španske projektne ideje najdete tukaj.
Teme, ki so relevantne za razpis, tukaj: Filetematski_cilji_programa_urbact.docx
Podrobnosti o razpisu najdete tukaj, forum projektnih idej, kjer lahko najdete druge projektne ideje ali objavite svoje pa je tukaj.

Za pomoč pri razvijanju projektne ideje in oblikovanju partnerstva smo vam na voljo tudi pri Nacionalni URBACT točki na urbact@ipop.si.

Video: 

Fotografije: Nina Plevnik IPoP (CC BY-NC 4.0)

Več fotografij na Facebooku.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri