23 prenosnih omrežij začenja drugo fazo svojega delovanja!

Nadzorni odbor programa URBACT je 4. decembra 2018 za drugo fazo potrdil 23 prenosnih omrežij.

25 držav je zastopanih znotraj 23 omrežij, ta pa združujejo skupaj 161 posameznih partnerjev. 37 % partnerjev sodeluje v programu URBACT prvič, kar pomeni, da še niso bili vključeni v program URBACT II ali III.

Druga faza, ki traja 24 mesecev, se deli na dve ločeni obdobji:

  • Prvih 18 mesecev bo namenjenih izobraževanju o izvedbi prenosa. V tem času bodo partnerji izvajali dejavnosti, vezane na prenos znanja in izkušenj znotraj omrežja.
  • Zadnjih 6 mesecev bodo partnerji delili in širši javnosti komunicirali svoje izkušnje pri izvajanju prenosa.

Prvo srečanje v okviru 2. faze bo potekalo sredi januarja 2019 v Parizu. Ob tej priložnosti bodo vodilni partnerji in strokovnjaki podrobneje seznanjeni s pričakovanimi načrti in rezultati izvajanja prenosa za 2. fazo. Predstavljena jim bodo tudi nacionalna usposabljanja (URBACT Campus), v katerih bodo sodelovali spomladi 2019.

Kmalu bodo vsa prenosna omrežja imela svojo stran na spletnem portalu programa URBACT, kjer bodo predstavljeni partnerji, cilji in izzivi omrežij in kjer bodo omrežja pogosto objavljala novice o svojem delu.

V spodnji tabeli navajamo vsa potrjena omrežja. Vodilni partner je označen s krepkim tiskom.

Čestitke vsem 23-im potrjenim omrežjem!

OMREŽJE KONČNO PARTNERSTVO KRATEK OPIS
ACTive NGOs Riga (LV), Siracusa (IT), ADL Santa Pola (lokalna razvojna agencija) (ES), Brighton & Hove City Council (UK), Espoo (FI), Dubrovniška razvojna agencija (HR) Prostori NGO House iz Rige so se odprli leta 2013 na pobudo tamkajšnjih prebivalcev in akterjev civilne družbe, z željo, da bi nudili podporo nevladnim organizacijam ter pri ljudeh spodbudili zanimanje za lokalna vprašanja in zavedanje pomembnosti sodelovanja pri aktivnostih mestne občine. NGO House deluje v stavbi nekdanje šole. V teh prostorih drugim nevladnim organizacijam omogoča izvajanje dejavnosti za krepitev zmogljivosti, izmenjavo informacij, izkušenj in najboljših praks ter usposabljanja za vodje. NGO House spodbuja dejavno socialno vključevanje in aktivno državljanstvo.
ALT/BAU Chemnitz (DE), Rybnik (PL), Vilafranca del Penedès (ES), Urban Lab Torino (IT), ERIGES Seraing (lokalna razvojna agencija) (BE), Riga (LV), Constanța (RO) Prenosno omrežje ALT/BAU se osredotoča na alternativne strategije v osrednjih in zgodovinskih četrtih evropskih mest, s pomočjo katerih želijo ponovno vzpostaviti uporabo stanovanjskih stavb, ki se zaradi demografskih, gospodarskih in socialnih sprememb ne uporabljajo in propadajo. Na podlagi dobre prakse v okviru programa URBACT Housing Agency for Shrinking Cities iz mesta Chemnitz bo omrežje preneslo izkušnje, ki so se izkazale za uspešne, da bi proaktivno povezali uprave, lastnike, vlagatelje in uporabnike v želji, da bi se skupaj lotili razvoja trajnostno in varčno.
BeePathNet Ljubljana (SI), Bydgoszcz (PL), Cesena (IT), Amarante (PT), 12. četrt Budimpešte (Hegyvidék) (HU), Nea Propontida (EL) Logika dobre prakse omrežja BeePathNet se lahko povzame na preprost način: čebele so najboljši indikator zdravega okolja! Namen omrežja BeePathNet je nadgradnja in prenos zasnove, rešitev in rezultatov iz Ljubljane na 5 drugih evropskih mest. Obravnavala bo izzive mestnega okolja, biotske raznovrstnosti in prehranske samooskrbe v povezavi z urbanim čebelarstvom, s pomočjo integriranih in participativnih pristopov ter izgradnjo ključnih interesnih skupin za vplivanje na ustrezne politike in za razvoj in izvajanje učinkovitih rešitev.
BioCanteens (prej: Bio-Canteens) Mouans-Sartoux (FR), Troyan (BG), Rosignano Marittimo (IT), Pays de Condruses (BE), Torres Vedras (PT), Vasluj (RO), Trikala (EL) Pri spopadanju z negativnimi vplivi industrijske proizvodnje hrane na zdravje in okolje lahko mesta z izbiro trajnostnega načina pridelave hrane ta trend obrnejo. Primer dobre prakse so menze Bio Canteens iz mesta Mouans-Sartoux, ki ponujajo 100 % ekološko pridelano hrano in imajo 80 % nižje stroške zaradi zmanjševanja odpadne hrane in uvajanja beljakovin rastlinskega izvora. Mesto je z dobro prakso uspelo zamenjati ponudnike hrane in tako prispevala k oživljanju lokalnega kmetijstva ter k ozaveščanju otrok in družin o trajnostni pridelavi hrane. 85 % teh zdaj pravi, da so spremenili prehranjevalne navade.
BLUACT Pirej (EL), Burgas (BG), Matosinhos (PT), Mataro (ES), Ostend (BE), Galati (RO), Salerno (IT), Szczecin (PL) Mesto Pirej je sprožilo pobudo imenovano BlueGrowth, tekmovanje za inovacije v modrem gospodarstvu, ki bi z inovativnimi podjetniškimi idejami krepile tradicionalne gospodarske panoge, vezane na pomorstvo. Pobuda BlueGrowth pomaga mladim podjetnikom razvijati inovativne koncepte in ustvarjati delovna mesta znotraj modrega gospodarstva. Pobuda zajema sprejemanje inovativnih predlogov, vrednotenje, podeljevanje nagrad in program inkubacije. Srce pobude BlueGrowth je Marinescape, človeški ekosistem, ki vključuje predstavnike iz štirih različnih področij za modro gospodarstvo.
CARD4ALL Gijon (ES), Suceava (RO), Jurmala (LV), Sassari (IT), Aveiro (PT), Clermont-Ferrand Auvergne métropole (FR), Antwerpen (BE) CARD4ALL s sloganom »Tvoje mesto v tvojem žepu« je prenosno omrežje, ki se osredotoča na uporabo inovativnih storitev in tehnologij s pomočjo kartičnega sistema za občane. S tem sistemom lahko mesta zbirajo informacije, ki bodo pomagale izboljšati storitve ter jih uporabiti za participativne procese. Sistem se lahko uporabi za spodbujanje socialne vključenosti, lokalne trgovine, mobilnosti v mestih in trajnostnega načina življenja ter tako ustvarja pametno mesto za pametne občane. Uporabljena tehnologija omogoča prenosljivost in reprodukcijo v različnih kontekstih.
C-CHANGE (prej: ACTING) Manchester (UK), Wroclaw (PL), Mantova (IT), Gelsenkirchen (DE), Šibenik (HR), Agueda (PT) Cilj omrežja C-CHANGE je prenos dela mreže Manchester Arts Sustainability Team in nuditi podporo mestom pri spodbujanju umetniških in kulturnih panog, ki bi na lokalni ravni prispevale v boju proti podnebnim spremembam. To je mogoče storiti:

  1. z razvojem lokalnih politik, upravljanjem in zmožnostjo ukrepanja;
  2. z razvojem načrtov za zmanjševanje emisij CO2 in/ali prilagajanjem podnebnim spremembam ter s podporo pri izvajanju;
  3. z razvojem načrtov za uporabo umetnosti in kulture za spodbujanje državljanov, da postanejo dejavni, in s podporo pri izvajanju;
  4. s spodbujanjem podobnih dejavnosti v drugih mestih.
Civic eState (prej: CommUnities) Neapelj (IT), Gdansk (PL), Barcelona (ES), Amsterdam (NL), Gent (BE), Iasi (RO), Presov (SK) Cilj omrežja je prenos dobre prakse Lost & Found iz Neaplja. Omrežje si prizadeva zagotoviti skupnostno uporabo in upravljanje nekaterih ključnih mestnih objektov, ki so v osnovi mišljeni kot javno dobro mesta. Pristop javnega skupnostnega upravljanja bo zagotovil pravičen in odprt dostop do skupnih dobrin, njihovo trajnostnost ter jih ohranjal v korist prihodnjim generacijam.
com.unity.lab Lizbona (PT), Bari (IT), Aalborg (DK), Sofija (BG), Ostrava (CZ), Lublin (PL), Haag (NL), Lille Metropole (FR) Lizbonska strategija lokalnega razvoja za prednostna področja zagotavlja mestu vrsto celostnih orodij za reševanje revščine v mestu in krepitev lokalnih skupnosti. Strategija temelji na skupnem upravljanju in na participativnem načinu od spodaj navzgor ter zagotavlja horizontalen in sodelovalen lokalni pristop za zmanjševanje izključenosti. Na podlagi tega je bil oblikovan nabor pametnih in učinkovitih orodij, s pomočjo katerih se lahko omogoča trajnostni način življenja v mestu ter krepi socialno in teritorialno kohezijo.
Come in! (prej: OpenHouses) Ujbuda (HU), Gheorgheni (RO), Forli (IT), Varaždin (HR), Pori (FI), Plasencia (ES), Varšava, četrt Targowek (PL) Skupni politični izziv za partnerska mesta prenosnega omrežja Come in! je mobilizirati državljane, spodbujati krepitev njihove vloge in sodelovanja pri upravljanju mesta, ozaveščati o vrednosti nepremične dediščine in tako zmanjševati socialno izključenost. Omrežje bo tudi poudarjalo vlogo občin kot posrednikov pri ustvarjanju pogojev za interesne skupine, ki bi želele na ustvarjalen način oblikovati svoje mestno okolje in javne politike.
InnovaTO-r Torino (IT), občina Cluj-Napoca (RO), Grand Paris Métropole (FR), Murcia (ES), Porto (PT), Veszprém (HU), Rotterdam (NL) Projekt Innovato-R je natečaj namenjen občinskim uslužbencem, ki želijo razvijati inovativne projekte za izboljšanje učinkovitosti uprave, večanje vrednosti človeških virov in zmanjševanje izgub. Predlogi so lahko vezani na kakovost storitev, javna naročila, racionalizacijo stroškov, varčevanje z energijo, zmanjševanje birokratskih zahtev ter povečevanje zbiranja podatkov in upravljanje z digitalnimi orodji.
Making Spend Matter Preston (UK), Villa Nova de Famalicao (PT), Pamplona (ES), Kavala (EL), Schaerbeek (BE), Bistrita (RO), Koszalin (PL) Omrežje Making Spend Matter išče načine, s katerimi lahko javne institucije z analizo odhodkov vplivajo na javna naročila, zato da bi imela mesta z vidika ekonomije, družbe in okolja od tega večje koristi za lokalno gospodarstvo in svoje prebivalce. Omrežje si želi to uresničiti s pomočjo prenosa dobre prakse iz Prestona.
ON BOARD (prej: WetrEIN) Viladecans (ES), Izobraževalni oddelek v Talinu (EE), Nantes (FR), Halmstad (SE), Albergaria-a-Velha (PT), Poznan (PL) Lokalne uprave lahko prispevajo k razvijanju inovacij na področju izobraževanja, saj se zavedajo potreb in priložnosti, ki so tu prisotne, ter imajo srečo, da poznajo interesne skupine. Prav zato bi morala mesta imeti aktivno vlogo pri oblikovanju politik o izobraževanju. Omrežje ON BOARD si prizadeva pomagati lokalnim upravam pri vzpostavljanju novih partnerstev za soustvarjanje politik, ki bi mladim pomagale pridobiti spretnosti za aktivno in angažirano vključevanje v družbo, s katerimi bodo kos izzivom novih družb.
ONSTAGE (prej: Music schools for social change) L’Hospitalet de Llobregat (ES), Adelfia (IT), Aarhus (DK), Valongo (PT), Grigny (FR), Brno (CZ), Katovice (lokalna razvojna agencija) (PL) Pred trinajstimi leti je bila v mestu L’Hospitalet kot nov model glasbene šole, ki uporablja glasbo kot sredstvo za vključevanje in socialne spremembe, ustanovljena EMMCA. Šola ima inovativno metodologijo, saj vključuje civilno družbo. Projekt ponuja enake možnosti vsem prebivalcem mesta L’Hospitalet, da se priključijo glasbeni šoli. Projekt vključuje tudi osnovno šolo, ustvarja prostor za socialno kohezijo ter rešuje lokalna vprašanja, kot so izključenost, brezposelnost mladih in predčasno zapuščanje šole.
Re-growCity Altena (DE), Igoumenitsa (EL), Isernia (IT), Manresa (ES), Melgaço (PT), Aluksne (LV), Idrija (SI), Nyírbátor (HU) Re-growCity se osredotoča na razvijanje intervencij, ki temeljijo na lokalnih zmožnostih, da se zaustavi in izboljša dolgotrajno poslabšanje na družbenem, gospodarskem in okoljskem področju. Altena ima že nekaj izkušenj s priznanimi dobrimi praksami, s katerimi lahko pomaga pri razvijanju trajnostnih pobud z minimalno zunanjo pomočjo. Omrežje bo v kontekstu dolgotrajnega nazadovanja podpiralo partnerje pri revitalizaciji javnih storitev in gospodarstva, obnavljanju družbene strukture mesta ter razvijanju civilnih družb.
RU:RBAN (prej: RURAL) Rim (IT), A Coruna (ES), Vilna (LT), Caen (FR), Krakov (PL), Solun (EL), Loures (PT)  »Model upravljanja urbanih vrtov v Rimu« je dobra praksa, ki jo bo omrežje preneslo na druga mesta v EU, da bi zagotovila učinkovito deljenje izkušenj in tako razvila sposobnosti lokalne uprave. Omrežje si bo prizadevalo za prenos treh različnih, a med seboj povezanih, tematskih sklopov:

  1. krepitev zmogljivosti pri organiziranju urbanih vrtov;
  2. spodbujanje in usposabljanje ljudi za upravljanje urbanih vrtov;
  3. upravljanje urbanih vrtov in predpisi.
RUMOURLESS CITIES Amadora (PT), Ioannina (EL), četrt Altona v Hamburgu (DE), Messina (IT), Alba Iulia (RO), Varšava (PL), Cardiff (UK) Omrežje želi prenesti dobre prakse, razvite v občini Amadora, ki naslavljajo potrebe vseh partnerjev v boju proti naraščajočemu negativnemu odnosu do nekaterih skupin v družbi, med drugimi: dolgoročnimi migranti, Romi, nedavno prispelimi begunci in LGBT-ljudmi.
Tech Revolution (prej: ReBoot) Barnsley (UK), Pardubice (CZ), Vilanova i la Geltru (ES), Bacau (lokalna razvojna agencija) (RO), Pirej (EL), Schiedam (NL), Nyíregyháza (HU) Omrežje Tech Revolution prenaša dobro prakso podjetja Enterprising Barnsley, ki temelji na njihovi izkušnji digitalnega medijskega središča, programih za podporo podjetjem in s tem povezanimi stranskimi dejavnostmi. S pospeševanjem rasti na znanju temelječih delovnih mest ter podjetij v vseh sektorjih in panogah želi omrežje povezati partnerje iz EU, da bi si med sabo lahko izmenjali ideje in prakse, ter jih ovrednotiti primerjalno z ostalimi mesti iz EU za razvoj ekosistemov, ki so potrebni za spodbujanje digitalne rasti in preobrazbe v gospodarstvu.
The Playful Paradigm Videm (IT), Urad za javno zdravstvo v mestu Klaipeda (LT), Mestni svet v Corku (IE), Larissa (EL), Esplugues de Llobregat (ES), Katovice (PL), Novigrad-Cittanova (HR), Viana do Castelo (PT) Mesta ponujajo edinstvene možnosti za reševanje izzivov, ki so povezani z urbanizacijo, staranjem, podnebnimi spremembami in socialno izključenostjo, ko poskrbijo, da se soustvarja prostore, kjer je ljudem prijetno. Omrežje želi prenesti ideje projekta Playful Paradigm, ki temelji na igrifikaciji kot inovativnemu konceptu za spodbujanje socialne vključenosti, zdravega načina življenja, medgeneracijske in medkulturne mediacije, urejanja in rabe prostora (angl. placemaking) ter gospodarske blaginje. Igre ponujajo nove strategije za vključevanje mestnih interesnih skupin v razvoj mesta.
Tropa Verde Santiago de Compostela (ES), Dimos Pavlou Mela (EL), 14. četrt Budimpešte (Zuglo) (HU), Guimaraes (PT), naselje Opole (PL), Nice métropole (FR) Tropa Verde je platforma, ki spodbuja okoljsko odgovorno vedenje in ozavešča državljane o ponovni uporabi in reciklaži. Spletna platforma se skupaj z nizkocenovnimi kampanjami šteje za »državljansko gibanje, ki je v celoti zavezano trajnostnosti in krožnemu gospodarstvu«. Državljani dobijo bone, ki jih lahko zamenjujejo za nagrade na občini ali v lokalnih trgovinah. Platforma povezuje razne zbirne centre za odpadke z lokalnimi podjetji, ki ponujajo darila ali popuste.
URBAN-REGENERATION-MIX Lodz (PL), Baena (ES), Mestni svet občine Birmingham (UK), Zagreb (HR), Braga (PT), Mestna občina Bologna (IT), Toulouse (FR) Dobra praksa, ki jo namerava prenesti omrežje, je model sodelovalnega mesta, ki želi povečevati sodelovanje prebivalcev mesta, spodbujati enakost njihove udeležbe in krepiti odnose med glavnimi deležniki procesov ponovnega oživljanja mest. Omrežje se bo osredotočalo na raziskovanje, identificiranje in uporabo ključnih dejavnikov uspeha, ki lahko pomagajo ponovno oživiti zgodovinske predele mest ter na regenerirana območja spet privabiti prebivalce.
Volunteering Cities (prej: Volunteering City) Athienou (CY), Capizzi (IT), Občinski svet kraja Kildare (IE), Altena (DE), Altea (ES), Radlin (PL), Arcos de Valdevez (PT), Pregrada (HR) Prenosno omrežje s pomočjo prostovoljstva pristopa k reševanju socialne izključenosti in revščine na ravni skupnosti. Poudarek daje medgeneracijskemu sodelovanju, kjer si različne starostne skupine prostovoljcev in posamezniki, ki se soočajo s socialnimi težavami, prizadevajo razvijati trajnostno kakovost življenja znotraj lokalne skupnosti. Omrežje želi strukturirati prostovoljne dejavnosti z uveljavljanjem pristopa od spodaj navzgor, kjer prostovoljci lahko sami odločajo in izvajajo ukrepe.
Welcoming International Talent (prej: Movement) Groningen (NL), Občina Zlin (CZ), Magdeburg (DE), Parma (IT), Bielsko-Biala (PL), Leuven (BE), EDC Debrecen (HU) Visokošolsko izobraževanje in ekonomija znanja sta privedla do globalne tekme za talente. Medtem ko večja evropska mesta zaradi svoje velikosti in slovesa privabljajo tako študente kot izkušene delavce, srednje velika mesta, kot je na primer Groningen, potrebujejo politiko, s katero bodo privabila talente in jih ohranjala delovno aktivne. Omrežje bo preneslo dobro prakso iz mesta Groningen ter njegovo politiko, prijazno do mednarodnih študentov in kvalificiranih delavcev, na druga mesta v EU.

PDF iconsporocilo_za_medije_idrija_in_ljubljana_v_novih_urbact_projektih.pdf

Povezava do izvirnega članka: 23 Transfer networks embarking on the second phase of their journey!

Prevod: Jana Okoren

Vse o programu URBACT v Sloveniji tukaj.

 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri