Urbani forum o mestnih zelenih površinah

Vabljeni na 4. jesenski urbani forum, z naslovom »Zelene površine v mestih in ustvarjanje dodane vrednosti«, ki bo potekal v torek, 23. oktobra 2018, od 10. ure naprej v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec.

Urbani forum je tokrat namenjen razpravi pomenu zelenih površin v mestih, o priložnostih, ki jih ponujajo za izboljšanje okoljskih, socialnih in ekonomskih razmer v slovenskih mestih, o možnostih vključevanja prebivalcev v njihovo urejanje ter o možnih načinih financiranja.

Forum organizirata Ministrstvo za okolje in prostor in Združenje mestnih občin Slovenije v sodelovanju z LIFE Slovenije.

Na povabilo Ministrstva za okolje in prostor bo na dogodku bo Maja Simoneti predstavila Strategijo urejanja zelenih površin, ki občinam in lokalnim skupnostim omogoča, da povečajo učinkovitost urejanja zelenih površin in dosežejo več kot lahko dosežejo samo z delom javnih strokovnih služb na javnih površinah. Z urejanjem zelenih površin občine zagotavljajo zdravo in kakovostno bivalno okolje, odpornost naselij na podnebne spremembe in razvojno vrednost, privlačnost naselij. S pomočjo strategije lahko vizionarske županje in župani povežejo akterje, vključijo v urejanje zelenih površin prebivalce in druge lastnike ter tako poskrbijo za boljše razumevanje funkcij zelenih površin, za lažje usklajevanje interesov in za kakovost urejanja vseh zelenih površin in ureditev v naselju.

Slovenske občine poročajo o  omejenih možnostih za celovito urejanje zelenih površin, strokovne službe poročajo o pomanjkanju sredstev za urejanje, stroka poroča o pomanjkljivostih sistema urejanja in pomanjkanju znanja na področju, slovenske občine potrebujejo nove strateške okvire za obvladovanje učinkov urejanja in za zagotavljanje koristi, ki jih urejene zelene površine prinašajo prebivalcem, urbanemu okolju in lokalnemu gospodarstvu. Na posvetu bo predstavljen primer poizkus priprave Strategije varstva in razvoja zelenih površin za občino Ankaran.

Na forumu bo možen tudi dvostranski pogovor s predstavniki LIFE Slovenije o programu evropske komisije za okoljske projekte LIFE.

Ob forumu bo razstavljen izbor del iz razstave »Zelena infrastruktura – novi izzivi načrtovanja mestne krajine« Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Na ogled bo do 11. novembra 2018.

Podroben program najdete tukaj ali na spletni strani dogodka: http://www.urbani-forum.org/sg/.

Udeležba je brezplačna. Potrebna pa je prijava prek spletne prijavnice: http://www.prijava.si/.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri