Na festivalu v Lizboni tudi o prihodnosti programa (video)

Lizbona je 13. in 14. septembra 2018 gostila že tretji URBACT Festival mest. Tokrat se ga je udeležilo 570 udeležencev, 250 jih je predstavljajo mesta in lokalne skupnosti.

Festivala se je udeležilo šest udeležencev iz Slovenije: Zala Jerman z Ministrstva za okolje in prostor, Andreja Budar in Igor Kos kot predstavnika Maribora, Gregor Prezelj in Tina Lisac kot predstavnika Idrije in Petra Očkerl z Nacionalne URBACT točke za Slovenijo.

Program je bil sestavljen iz nekaj skupnih delov programa, v večjem delu pa so udeleženci sodelovali na sprehodih, pogovorih in delavnicah, ki so jih prej izbrali v skladu s svojimi zanimanji.

Oba dneva je del programa potekal na različnih koncih Lizbone, ko so skupine udeležencev na terenu spoznavale lizbonske dobre prakse in probleme ter se srečale z domačini.


Utrinek s sprehoda

Gender Equal Cities

Sprehod na temo enakosti spolov je organizirala iniciativa Gender Equal Cities. Gre za novo iniciativo programa URBACT, s katero želi program izpostaviti dobre prakse mest, ki s svojimi politikami prispevajo k doseganju 5. cilja trajnostnega razvoja Doseči enakost spolov ter krepiti vlogo vseh žensk in deklic.

Iniciativa opazuje delo omrežij ter išče skupne točke in dobre prakse, ki so povezave z zagotavljanjem enakosti spolov. Prav tako si želijo spodbuditi mesta, da se te teme lotijo v katerem od omrežij na naslednjem razpisu za akcijska omrežja, ki bo objavljen januarja 2019.


Delavnica

Eden od primerov dobre prakse prihaja iz švedskega mesta Umea, ki je lani prejela nagrado programa URBACT za svojo politiko na področju enakosti spolov. Umea si za to prizadeva z različnimi ukrepi, kot je npr. zagotavljanje enakih možnosti za športne aktivnosti. Potem ko so uporabo športnih prizorišč pod enakimi pogoji omogočili ženskim in moškim ekipam, se je na primer število deklet, ki igrajo nogomet, skoraj izenačilo s številom fantov, ki se ukvarjajo s tem istim športom.

Poleg tega Umea od leta 2009 organizira tudi vodene avtobusne izlete po mestu, ki obiskovalce seznanijo s pobudami, ki jih mesto že izvaja za enakost spolov, in z neenakostmi, ki še ostajajo.


Utrinek s sprehoda

Jamie Just, predstavnica Sveta evropskih mest in regij (CEMR), je predstavila European Charter For Equality of Women and Men in Local Life, ki so ga zagnali leta 2016 z namenom, da se lokalne uprave formalno zavežejo k spodbujanju enakosti spolov ter začnejo zaveze v svoji skupnosti tudi uresničevati. V dveh letih od podpisa naj bi pripravile akcijski načrt. CEMR lokalne uprave podpira pri pripravi akcijskih načrtov in izmenjavi izkušenj. Dokument ima že 1726 podpisnikov iz 35 držav, od tega tudi 13 iz Slovenije.

Enakost spolov je pomembno načelo programa URBACT, kar je očitno tudi pri organizaciji dogodkov, kot je festival mest. Ženske so tako na odru in v vodilnih vlogah v enaki meri kot moški.


URBACT tržnica

Urejanje javnega prostora

O doživljanju festivala smo se pogovarjali s Tino Lisac, zaposleno na Idrijsko-cerkljanski razvojni agenciji in veliko navdušenko nad programom URBACT. Kot predstavnica Idrije je v program URBACT vključena od lanskega leta. Idrija je namreč sodelovala v akcijskem omrežju City Centre Doctor, kot smo poročali ob vključitvi v omrežje in ob zaključni konferenci.

Pravi, da je URBACT močno obogatil njeno delo, saj, kot pravi, omogoča izmenjavo znanj, izkušenj, idej, poleg tega pa spremeni tudi pogled na stvari.


Tina Lisac (desno) v pogovoru z italijanskimi partnerji

Tina je prvi dan festivala vodila sprehod po Lizboni na temo placemakinga, na katerem so se udeleženci pogovarjali o tem, kako lahko lokalni prebivalci prevzamejo pobudo pri izboljševanju javnih prostorov, njihovemu oblikovanju in fizični podobi ter tudi pri aktivnostih, ki se tam odvijajo, in skrbi za te prostore.

Kljub visokim temperaturam, ob katerih so najbolj trpeli severnjaki, so udeleženci na sprehodu uživali v opazovanju dobrih rešitev in potencialov za prijetnejše javne prostore v Lizboni.

»Izkušnja, ko lahko prenašaš znanje in izkušnje na druge udeležence, je vedno odlična. Hkrati pa na ta način vedno dobiš tudi nove ideje in njihov pogled na stvari,« je sprehod povzela Tina.


Utrinek s sprehoda

European Urban Initiative

Drugi dan festivala je veliko zanimanja požela delavnica, na kateri je beseda tekla o prihodnosti sodelovanja na področju urbane politike v Evropi. Predlog uredbe o kohezijski politiki v obdobju 2021–2027 uvaja spremembe, s katerimi se bo več programov, namenjenih evropski urbani politiki, združilo v enega. Komisija si s tem obeta nekaj poenostavitev ter večje učinke in sinergije zdaj ločenih programov. URBACT, Urban Innovative Actions in Urban Development Network bi se tako združili v skupni instrument European Urban Initiative, ki ga bo upravljala komisija.

Nov instrument trajnostnega urbanega razvoja bodo sestavljali trije glavni sklopi aktivnosti, in sicer podpora krepitvi zmogljivosti, podpora inovativnim aktivnostim ter podpora znanju, razvoju politik in komunikaciji.


Delavnica

Ob koncu URBACT dogodkov je vedno na programu tudi delavnica, na kateri imajo udeleženci možnost strniti misli in se pogovoriti o tem, česa so se naučili in kaj bodo odnesli domov. Tina pravi, da je »bilo izredno zanimivo videti, da je vsak v bistvu odnesel tisto, kar je potreboval, dal pa tisto, kar je lahko«. Pravi, da je bil festival zanjo »navdihujoč, saj pridobiš tisoč in eno idejo, nova poznanstva in veliko motivacije«. Veseli jo, da bo Idrija imela še naprej možnost sodelovati v programu, saj bo vključena v eno od prenosnih omrežij.

Več o festivalu tukaj.

Več fotografij s festivala najdete tukaj.

Fotografije: URBACT

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri