Hoja združuje, Jane’s Walk seminar v Zagrebu

V maju je bil v Zagrebu seminar Jane’s Walk: A City from a Walking Perspective, Examples of Good Practice. Seminar z mednarodno udeležbo so organizatorji, Center za kulturo Trešnjevka, Zeleni klik in Mapiranje Trešnjevke, razvili okrog mednarodnega gibanja  Jane’s Walk, v okviru katerega v mestih po svetu že od leta 2007 vsak prvi konec tedna v maju potekajo urbani sprehodi poimenovani po Jane Jacobs, znani ameriški aktivistki in novinarki, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uspešno preprečevala gentrifikacijo New Yorka in drugih velikih mest v ZDA, neumorno zagovarjala pomen vsakdanjega uličnega življenja in se s svojimi teksti in javnimi nastopi upirala radikalnim načrtom prenove mest ter tako postala vzor današnjim zagovornikom hodljivosti in pešcem prijaznega mesta.

V Sloveniji Urbani sprehodi Jane’s Walk potekajo od leta 2011, izvedbo poganja IPoP – Inštitut za politike prostora, sprehode pa učinkovito organizirajo lokalni akterji v številnih mestih, letos maja je bilo izvedenih 31 sprehodov v 23 krajih. Urbani sprehodi spodbujajo prebivalce, da se ozrejo okrog sebe, od blizu bolje spoznajo svoje bivalno okolje in svoje sosede, postali pa so tudi zelo uporabna metoda dela. Prostorski načrtovalci in raziskovalci vse večkrat  v procesih analiziranja razmer in snovanja novih idej pomislijo na možnost, da bi z organiziranim sprehodom proučili fizične in družbene značilnosti nekega okolja, možnost opazovati in v živo srečati lokalne prebivalce, zaposlene, izvajalce dejavnosti, otroke pri igri in na poti v šolo, lahko pomembno prispeva h kakovosti ocene stanja in novih rešitev, odpira pa tudi lepe priložnosti za aktivno vključevanje lokalnih akterjev v izvedbo novih ureditev in programov.

Slika 1: udeleženci seminarja se zbirajo (foto arhiv: Mapiranje Trešnjevke)

Organizatorji seminarja so v Zagrebu k besedi povabili goste z Dunaja in Ljubljane. Andreas Lindinger – Jane’s Walk Vienna, Florian Lorenz – Smarter than car, Maja Simoneti – IPoP in Vanja Radovanovič – Mapiranje Trešnjevke so predstavili izkušnje z urbanimi sprehodi in različna druga prizadevanja svojih organizacij za popularizacijo hoje kot vsakdanje oblike mobilnosti. Udeleženci so se skupaj tudi sprehodili po Zagrebu, pridružili pa so se jim tudi študentje mednarodnega programa »4cities« (ERASMUS MUNDUS JOINT MASTERS DEGREE) in profesor Joshua Grigsby z Dunajske univerze.

Slika 2 : udeleženci na sprehodu (foto arhiv: Mapiranje Trešnjevke)

Maja Simoneti je na seminarju spregovorila o slovenskih izkušnjah z urbanimi sprehodi Jane’s Walk  in predvsem tudi s programom Aktivno v šolo, osvetlila je dejstvo, da je bila hoja dolgo časa na obrobju prometne politike, zadnje čase pa zaradi povečanega zanimanja za javno zdravje, varstvo okolja in trajnostno mobilnost ponovno odkrivamo njene koristi in vlogo v vsakdanjem življenju. Predstavitev programa Aktivno v šolo in slovenskih izkušenj z organizirano hojo in kolesarjenjem v šolo je zbudila veliko zanimanje udeležencev. Ideja, da bi otroci ponovno v večjem številu hodili samostojno v šolo, je zelo živa. Gosta z Dunaja sta poročala o podobnih prizadevanjih za ureditev varnih šolskih poti in odstranjevanje avtomobilov iz ožjega območja šolskih stavb kot jih gojijo slovenski partnerji in šole v programu Aktivno v šolo ter o nameri, da tudi na Dunaju sprožijo pobudo za organizirano hojo in kolesarjenje otrok v šolo.

 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri