Začenjajo se priprave na letošnje urbane sprehode Jane’s Walk

V mestih širom po svetu so se začele priprave na urbane sprehode Jane’s Walk, ki bodo letos potekali 4., 5. in 6. maja 2018. IPoP vabi organizatorje sprehodov in tiste, ki o tem šele razmišljajo, na info dan v petek, 16. marca 2018 ob 14.30 v Ljubljani na Tržaški 2. Pogovorili se bomo o praktičnih vidikih organizacije sprehodov, o izkušnjah iz preteklih let in tudi o letošnjih novostih. Zainteresirani lahko prijavijo svojo udeležbo na tej povezavi ali pa se nam oglasijo po e-pošti ipop@ipop.si.

Z organizacijo sprehodov, poimenovanih po legendarni ameriški urbani aktivistki in teoretičarki Jane Jacobs, so pred dvanajstimi leti v Kanadi začeli mednarodno kampanjo spodbujanja aktivnega vključevanja prebivalcev v urejanje bivalnega okolja in sočasnega razvijanja urbane pismenosti. Sprehodi, ki jih vodijo prebivalci,  delujejo kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti ter kot način javnega razpravljanja o stanju v prostoru. Zato so na sprehodih vedno posebej dobrodošli tudi predstavniki lokalne uprave in politike. Kanadski organizatorji vabijo vse zainteresirane, da se vpišejo kot organizatorji in svoje kraje dodajo na seznam mest, v katerih bodo letos izvedeni sprehodi.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 spodbuja in podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. Marca pozove k pripravi sprehodov, koordinira in nudi pomoč pri pripravi sprehodov, sestavi skupni program sprehodov, skrbi za skupno komuniciranje o akciji ter preko svojih kanalov širi sporočila s sprehodov.  Povezovanje slovenskih organizatorjev sprehodov je namenjeno predvsem povečanju učinkov akcije v Sloveniji in zbujanju zanimanja javnosti za bivalno okolje ter neposredno vključevanje prebivalcev v njegovo urejanje. S sprehodi IPoP hkrati spodbuja tudi spremembe potovalnih navad v smeri opravljanja kratkih poti peš.

Letos želimo posebej poudariti pomen bližine različnih storitev, kot so različne trgovine, banke, lekarne, pa tudi šol, vrtcev, pošt ali zdravstva, kot enega od ključnih dejavnikov za privlačnost hoje. Zato želimo organizatorje še posebej spodbuditi k sprehodom, ki bi preverjali peš dostopnost storitev.

1 comment

  1. Žal bi vas rad spomil, da sem že pred časom opozarjal, da se v stanovanjski soseski Šiška 6 pojavlja tendenca, da se zapirajo in pivatizirajo sicer po gradbeni dokumentaciji javni prehodi skozi stanovanjske objekte in s tem precej podaljšujejo peš poti do bližnjih trgovin, bank, lekarn, šol in vrtcev in s tem degradirajo peš dostopnost. Občina in država pa s pasivnostjo podpirata zapiranje do sedaj javnih prehodov.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri