Sedlarjevo srečanje letos o urbani regeneraciji

Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije – DUPPS v petek 2. junija 2017 organizira v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje – MAO v Ljubljani že 28. Sedlarjevo srečanje zapored. Sedlarjeva srečanja so osrednja domača strokovna prireditev s področja urbanističnega in prostorskega načrtovanja, ki redno odpira aktualna vprašanja o načrtovanju razvoja v prostoru in ponuja priložnost za izmenjavo mnenj in povezovanje med strokovnjaki iz različnih področij, ki se v praksi in javni upravi, v različnih vlogah ukvarjajo z vprašanji urejanja prostora. Za udeležbo na srečanju sta potrebna prijava in plačilo kotizacije.

Letos se bodo zbrani na Sedlarjevih srečanjih posvetili urbani regeneraciji. Vprašanja urbane regeneracije se navezujejo na potrebo mest po razvoju, po zagotavljanju kakovosti bivanja in upoštevanju vedno bolj ozaveščene potrebe družbe po skrbni rabi prostora in drugih naravnih virov. Tema srečanja se navezuje tudi na splošno povečano zanimanje za urbani razvoj, ki ga v želji po uveljavljanju novih rešitev naslavljajo tudi mednarodni dokumenti globalne in evropske narave kot sta  Nova urbana agenda sprejeta na lanski konferenci Habitat III v ekvadorskem Quitu in Urbana agenda za EU – UAEU.

Program srečanja napoveduje, da bodo zbrani obravnavali vprašanja prenove in ponovne rabe že pozidanih mestnih površin in degradiranih območij ter opozorili tudi na zahtevnost procesov urbane regeneracije, ki izvira iz števila vključenih akterjev in drugih vidikov in dejstev. V Sloveniji se kot eno od večjih omejitev za zagon in izvedbo regeneracijskih programov, ponovno izrabo pozidanih površin in tako imenovani razvoj naselij navznoter, posebej omenja neurejena lastniška razmerja. Z izbiro temo želi DUPPS odpreti razpravo in osvetliti predloge za učinkovito prenovo in urbano regeneracijo ter tako spodbuditi tudi razpravo o vsebini in načinih izvajanja urbane politike.

Ob tej priložnosti spominjamo, da so srečanja poimenovana po arhitektu in urbanistu profesorju Saši Sedlarju, in da so bila prvič organizirana leta 1978, tri leta po njegovi smrti. Saša Sedlar (1913.1975) je bil izjemen strokovnjak, diplomant ljubljanske šole za arhitekturo, ki se je študijsko izpopolnjeval tudi v tujini, vodil po vojni urbanistični odsek Zveznega ministrstva za gradnje v Beogradu, bil predsednik Društva arhitektov Slovenije, podpredsednik Urbanističnega društva Slovenije ter prvi predstojnik Katedre za urbanizem, ki je bila leta 1958 ustanovljena na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani. Glede družbene vloge urbanistov je med drugim v letu 1964 zapisal: »Ugled poklica ni odvisen samo od kvalitete opravljenega dela, temveč tudi od morale tistih, ki ga izvajajo. Naša strokovna društva so poklicana, da se prav v teh zadevah močneje uveljavijo.« DUPPS si prizadeva slediti njegovim besedam.

V zadnjih letih je DUPPS organiziralo dve srečanji, s katerima se je približalo najbolj aktualni slovenski problematiki v prostorskem načrtovanju. Junija 2015 je Sedlarjevo srečanje nosilo naslov: Vizije prostorskega razvoja: urejanje voda ter obeležilo 40-letnico Sedlarjeve smrti in 150 letnico rojstva prof. Maksa Fabianija. Junija 2016 pa je bilo Sedlarjevo srečanje organizirano na temo: Vizije prostorskega razvoja: zelena tirna infrastruktura. Posnetki obeh srečanj so dostopni na http://www.dupps.si/, pisni prispevki srečanj pa so bili objavljeni v dveh posebnih izdajah revije Urbani izziv, ki jo izdaja Urbanistični inštitut RS.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri