Urbana prenova: dobre prakse v Sloveniji in v Evropi

Kako združiti želje in pobude lokalnih prebivalcev z vizijo razvoja mesta in jo s tem obogatiti in podkrepiti? Kako manjši posegi in pobude gradijo dolgoročno vizijo mesta? Kako lahko nevladne organizacije podprejo regeneracijo mesta? Kako povezati prebivalce in odločevalce pri prenovi mestnega predela? O tem bo govora na dogodku Urbana prenova: dobre prakse v Sloveniji in v Evropi, ki bo potekal v torek, 18. oktobra 2016 od 10h do 17h v bivši trgovski šoli na Hujah v soseski Planina v Kranju.

Predstavniki Mestne občine Kranj, Pisarne za prenovo soseske Planina in lokalnih nevladnih organizacij bodo na ogledu in razstavi predstavili projekt prenove največje povojne soseske Planina. Gostili bomo tudi ugledno dunajsko raziskovalko urbanih prenov, geografinjo Yvonne Franz, ki raziskuje prakse urbane prenove v Evropi. Pridružil se ji bo vodja ene od dunajskih lokalnih pisarn prenove Florian Brand, ki bo predstavil delovanje lokalnih pisarn, ki na Dunaju delujejo že 40 let. Sledil bo pogovor, namenjen predstavnikom nevladnih organizacij in zainteresiranim študentom, ki se bodo lahko osebno in v manjših skupinah pogovorili s predavateljema in organizatorji dogodka. Dan bomo zaključili z diskusijo, na kateri bomo povzeli vse ključne teme pogovorov in oblikovali sklepe o potencialih urbane prenove v Sloveniji.

Prenova soseske Planina
Pisarna prenove soseske Planina se kot multidisciplinarna skupina celostno in skupnostno loteva projekta prenove enega največjih stanovanjskih naselij v Sloveniji. Načini identifikacije in analize urbanističnih in socialnih problemov, postopki vključevanja laične in strokovne javnosti ter predvsem aktivna participacija prebivalstva pri oblikovanju skupnostnih rešitev celostne prenove za katere se zavzema, so za naš prostor v smislu prostorskega poseganja in vsebinskega pristopa pionirski.

Dr. Yvonne Franz, postdoktorska raziskovalka na Univerzi na Dunaju in članica Inštituta za urbano in regionalno raziskovanje, Avstrijske akademije znanosti. V Kranju bo predstavila ključne koncepte, povezane z urbano prenovo, različne pristope k prenovi in posledice, ki jih ima urbana prenova v različnih mestih.

Florian Brand, arhitekt in vodja pisarne urbane prenove dunajskih okrajev 7, 8 in 16. Predaval bo o vsakodnevnem vodenju lokalnih pisarnah urbane prenove, o projektih, ki jih takšne pisarne vodijo in podpirajo ter o izzivih, s katerimi se srečujejo.

Dogodek v okviru Meseca prostora v Kranju – Krojeni prostori Kranja, prirejajo Mreža za prostor, Mestna občina Kranj, Pisarna prenove soseske Planina in Prostorož.

Vabljeni!

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri