Nova urbana agenda se mora odločneje lotiti migracij

Trdnejše stališče do tega vprašanja v procesu Habitat III lahko podpre obetavne nove modele integracije migrantov in beguncev v mestih.

Dadaab ima 330.000 prebivalcev in je tretje največje mesto v Keniji. Ustanovljeno je bilo leta 1992. Ne gre za eksperiment v mestnem načrtovanju, temveč za skupino begunskih taborišč, ki so jih Združeni narodi postavili za trume ljudi, ki so bežale pred državljansko vojno v Somaliji.

Aprila je kenijska vlada naznanila, da bo največje taborišče na svetu, ki se še vedno širi, naslednje leto zaprla. To ni prva taka grožnja s strani kenijske vlade. Po nekaterih navedbah naj bi šlo samo za način zagotavljanja financiranja s strani mednarodne skupnosti.

Kljub temu lahko kontroverzna odločitev povzroči selitev več sto tisoč ljudi iz taborišč v Nairobi – če jim bodo Kenijci dovolili ostati – ali nazaj čez mejo v velika mesta, kot je Mogadiš. Možni razplet Dadaaba je samo najnovejši primer, kako so mesta postala nova begunska taborišča. Podoben scenarij se odvija v Evropi, ki se spopada z največjo humanitarno krizo od konca druge svetovne vojne. Več …

Naslovna foto: United Nations (CC-BY-NC-ND-2.0.)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri