City makerji v Zaanstadu

Prejšnji teden, 30. maja 2016, so ministri držav članic, pristojni za urbani razvoj, podpisali Dogovor iz Amsterdama (Pact of Amsterdam), s katerim so začrtali novo urban agendo, ki predvideva aktivno vključevanje mest v oblikovanje EU zakonodaje, izboljšanje dostopa do EU finančnih virov in izmenjavo znanja na področju urbanega razvoja.

Vzporedno z visokim srečanjem je potekal vrh lokalnih pobud – City Makers Summit. Udeleženci srečanja so s svojo agendo ali t. i. (Im)Pact of Amsterdam ministre pozvali naj v novih smernicah poudarijo tudi pomen angažiranih posameznikov in skupin, ki soustvarjajo mesto na lokalni, mikro ravni. V Amsterdamu smo se tako zbrali predstavniki vseh držav članic EU in predali sporočilo o pomenu lokalnih pobud. Ob tem smo se spoznavali med seboj in z okoljem, ki smo ga obiskali, se učili in se povezovali.

Srečanja na temo urbanega razvoja že dolgo niso več samo dolgočasna predavanja in predstavitve v konferenčnih dvoranah, temveč aktivno učenje in izmenjava, ki pogosto potekata na terenu. En konferenčni dan smo tako preživeli razdrobljeni po Nizozemski, na ekspedicijah v osmih mestih – Eindhoven, Lelystad, Maastricht, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Zaanstad in Zwolle.

Sama sem bila razporejena v skupino, ki je obiskala Zaanstad, občino severozahodno od Amsterdama. Osrednje mesto Zaandam s približno 150.000 prebivalci je del amsterdamskega metropolitanskega območja.

Zaandam je v zadnjih letih popolnoma spremenil svojo identiteto. Z zanimivo arhitekturo, ki posnema skoraj pozabljeno tradicionalno gradnjo, so v mesto ponovno pritegnili turiste in, kot pravijo, obudili ponos in občutek pripadnosti tudi pri domačinih. Okrog železniške postaje in nove mestne hiše se ob ponovno vzpostavljenih kanalih razteza kakovosten javni prostor s prijetnimi ambienti. Javni prostor je oživel in dnevno privablja ljudi iz vseh koncev.

 

Nizozemci se v mesto po nakupih, na sprehod in druženje pripeljejo s kolesi, zato so nedaleč od mestne hiše postavili novo parkirno hišo za kolesa, v kateri je mogoče brezplačno parkirati kar 700 koles. Parkirna hiša arhitekturno posnema industrijske objekte na tem območju, ki so bili namenjeni sušenju lesa. Nizko tehnološka, a energetsko učinkovita stavba ima socialno vsebino, saj zanjo skrbijo posamezniki, ki se sicer težje vključujejo na trg dela. V pritličju stavbe deluje tudi popravljalnica koles, tako da parkirna hiša uporabniku nudi celostno storitev.

 

Foto: Nunc arhitecten

Ob prihodu velikega števila beguncev lani jeseni so v Zaandamu postavili velike šotore in v njih naselili preko tisoč ljudi. Domačini so se nemudoma aktivirali in pričeli z najrazličnejšimi dejavnostmi za begunce. Lokalna protestantska cerkev jim je ponudila svoje prostore in s tem vzpostavila prostor srečevanja za lokalne prebivalce in begunce, ne da bi pri tem v program vpeljevala verske vsebine. Kljub začetnim navodilom nizozemske vlade, da naj beguncev ne bi učili jezika, so prostovoljci ponudili pouk nizozemščine in tako v kratkem času odpravili osnovne jezikovne ovire.

 

Foto: Zaanstad voor vluchtelingen

Med prostovoljci in begunci so se sčasoma razvila pristna prijateljstva, zato jih je sistem premeščanja – iz sicer neprimernega nastanitvenega centra – v druga mesta na Nizozemskem ali celo v druge države zelo pretresel. Zdaj si prizadevajo, da bi nekaj namestitvenih kapacitet uspeli urediti tudi v Zaandamu in tiste, ki so se tukaj vživeli in bi radi ostali, nastaniti v njih.

Program za begunce je mobiliziral izjemno veliko ljudi, kar 500 prostovoljcev je na različne načine sodelovalo z nastanitvenim centrom in lokalno cerkvijo. Začasna nastanitev beguncev se s premeščanjem v druge kraje zaključuje, s tem pa »delo« izgubljajo številni angažirani posamezniki. Lokalna skupnost zdaj išče načine, kako njihovo energijo in angažma usmeriti v druge projekte in graditi na prebujeni solidarnosti.

Naslovna fotografija: Soeters Van Eldonk architecten

Več o naši ekspediciji:

Zaanstad (re)discovers its identity

Report City Expedition Zaanstad May 28

Več o City Makers Summit:

New Europe City Makers Summit

City Makers Summit in 25 tweets

https://vimeo.com/168802800

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri