Naslednja postaja – šola

Bicivlak in Pešbus spremljata otroke na zdravi poti v šolo

Danes se je končala pilotna izvedba spremljanih poti v šolo v okviru programa Zdrav šolar, ki ga ob sofinanciranju Ministrstva za zdravje RS izvaja več organizacij pod vodenjem Inštituta za politike prostora – IPoP. Gre za Bicivlak in Pešbus, ki sta v zadnjih dveh tednih spremljala 38 učencev OŠ Majde Vrhovnik na zdravi in aktivni poti v šolo s kolesom ali peš. Cilj te akcije je, da otroci na zabaven, varen, organiziran in zdrav način začenjajo svoj dan. Projekt se bo nadaljeval; od 3. do 13. maja bosta Bicivlak in Pešbus na poti v šolo spremljala učence OŠ Koseze v Ljubljani.

Dejstvo je, da osnovnošolci vse manj prostega časa preživljajo zunaj, tudi v šolo ne prihajajo več peš, aktivno in samostojno. Vse več jih ima prekomerno težo in čedalje manj so aktivni. Na manjšo osebno mobilnost otrok vplivajo osebnostne in socialne okoliščine v družini, prostorske lastnosti soseske ter politika šol in občin. Vodja projekta na IPoP Tadej Žaucer izpostavlja, da je aktivna pot v šolo pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.

Kaj sta Pešbus in Bicivlak?

S Pešbusom se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odraslih, obenem pa naredijo nekaj dobrega za okolje. Podoben koncept, le da pot v šolo poteka s kolesom, predstavlja Bicivlak. S pilotnimi projekti, ki potekajo na treh osnovnih šolah na Goriškem in v Ljubljani, ta inovativen koncept, ki je sicer v tujini razširjena navada, prihaja tudi v Slovenijo. Želja organizatorjev je, da bi v prihodnje ideja zaživela v čim več šolah po vsej Sloveniji.

Številne koristi za otroke in okolje

Koncept izvedbe se prilagaja potrebam in okoliščinam sodelujočih osnovnih šol. Organizatorji pripravijo načrt poti in postaj ter natančen urnik poti do šole, glede na število in strukturo ter geografsko razpršenost udeleženih otrok. Na OŠ Majde Vrhovnik so se tako v zadnjih dveh tednih otroci na pot podajali s treh koncev oz. začetnih postaj na Viču in v Rožni dolini. V slabe pol ure so najbolj oddaljeni šolarji prehodili dober kilometer ali prekolesarili več kot 2 km. Sodelovalo je 38 učencev od 1. do 5. razreda. Skupine učencev so spremljali prostovoljci iz Ljubljanske kolesarske mreže in Društva Šola zdravja ter nekateri starši, družbo pa jim je delal tudi 14-letni haski. Do šole sta ‘peljala’ dva Pešbusa (skupaj 19 udeležencev) in en dolg Bicivlak (19 udeležencev).

Ob tem, ko ima program Zdrav šolar številne koristi za otroke in okolje, pa ne gre zanemariti dejstva, da prinaša koristi tudi za starše, ki so sicer ob pomanjkanju časa obremenjeni z jutranjim razvažanjem in gnečo na cestah.

O Zdravem šolarju

Bicivlak in Pešbus potekata v okviru programa Zdrav šolar, ki ga ob sofinanciranju Ministrstva za zdravje RS izvajajo organizacije Inštitut za politike prostora – IPoP, društvo Focus, društvo Gekolina, Ljubljanska kolesarska mreža, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Zavod Eko-Humanitatis, Studio 12 in Mariborska kolesarska mreža. Informacije o programu najdete na spletni strani zdravsolar.si in na http://www.facebook.com/zdravsolar/.

Foto: IPoP

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri