Urbani sprehodi Jane’s Walk vabijo k spoznavanju svoje soseščine

Začetek maja bodo mnoga mesta po svetu že desetič zaznamovali urbani sprehodi Jane’s Walk. V Sloveniji se jim bomo pridružili šestič, v sodelovanju z lokalnimi partnerji pa jih pripravlja Inštitut za politike prostora. Sprehodi so del globalne akcije, katere namen je spodbujanje pešačenja po vsakdanjih opravkih. Sprehodom se lahko v mnogih krajih po Sloveniji pridružite med 6. in 8. majem 2016. Letos se bodo sprehodi zagnali v Ljubljani s petimi sočasnimi sprehodi, ki se bodo zaključili s Festivalom hoje v Savskem naselju.

Lani je potekalo kar 22 sprehodov v 17 krajih po Sloveniji. Udeleženci sprehoda v Kamniku so tako skupaj s podžupanom razmišljali o oživljanju zapuščenih stavb, v Postojni so na novo odkrivali vzpetino nad mestom, v Škofji Loki so skupaj z županom odstirali nevidne prostore dvorišč v starem mestnem jedru, v Novem mestu pa so sledili poti do bodočega arheološkega parka. V Podgradu so sprehod vodili šolarji osnovne šole in se dogovorili za konkretno izvedbo nekaterih predlogov, ki so jih izvedli že nekaj tednov kasneje. Na šestih sprehodih v Ljubljani so udeleženci raziskovali možnosti za parkour, sledili potem mestnih čebel, pešačili po hrano, označevali prazne prostore z mobilno aplikacijo, opozarjali na skupnostne prakse v soseskah in preverjali možnosti za druženje v Tehnološkem parku. V Volčah so udeleženci sprehoda z dvema vzporednima sprehodoma, od katerih je eden prečkal Sočo z raftom, drugi pa je sledil glavni cesti, opozorili na potrebo po peš brvi za povezavo Volč s Tolminom.

Urbani sprehodi Jane’s Walk po vsem svetu potekajo med 6. in 8. majem 2016. Letos praznujemo 10. izdajo globalne akcije Jane’s Walk prav v dneh, ko bi Jane Jacobs, urbana aktivistka in publicistka, po kateri nosijo sprehodi ime, praznovala 100. rojstni dan. V Sloveniji je doslej najavljenih 20 sprehodov v 14 krajih: Celju, Kočevju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Piranu, Podčetrtku, Semiču, Slovenj Gradcu, Škofji Loki in Tolminu. Ažuriran seznam sprehodov je na voljo na spletni strani https://ipop.si/wp/urbani-sprehodi-janes-walk/.

Pobuda Jane’s Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira Inštitut za politike prostora iz Ljubljane. V dosedanjih petih letih je potekalo skupno že 73 sprehodov, ki se jih je udeležilo prek 1400 sprehajalcev. Ključno vlogo pri izvedbi sprehodov imajo lokalne nevladne organizacije in povezani posamezniki.

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora. Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika pešačenja, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja. Zaželeno je tudi sodelovanje predstavnikov občine, ker se tako lahko ugotovitve s sprehodov hitreje prenesejo do odgovornih.

V Ljubljani se bodo sprehodi zagnali v petek, 6. maja 2016 s Festivalom hoje. Festival bo otvorilo pet urbanih sprehodov, ki se bodo začeli v različnih predelih Ljubljane in se bodo vsi sočasno zaključili na prizorišču festivala pred Domom skupnosti v Savskem naselju, Belokranjska 6. Sprehajalci bomo tam strnili vtise v pobude za večjo privlačnost mestnega prostora za vsakdanjo hojo. Na prizorišču festivala bodo sočasno s sprehodi in delavnicami potekale različne dejavnosti, ki bodo poudarjale pomen raznolikih lokalnih storitev za hoji prijazne soseske.

Foto: Pazi!park

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri