Festival hoje ali vse poti vodijo v Savca

V Savskem naselju bo v petek 6. maja prvi slovenski Festival hoje, ki ga bo organiziral Inštitut za politike prostora (IPoP) v sodelovanju s Kulturnim društvom prostoRož ob podpori Mestne občine Ljubljana – Zelene prestolnice Evrope 2016. S Festivalom hoje se bodo zaključili letošnji ljubljanski urbani sprehodi, ki v okviru globalne pobude prvi konec tedna v maju potekajo po mestih vsega sveta pod imenom Jane’s Walk.

Vsakoletne Urbane sprehode Jane’s Walk, s katerimi od leta 2011 spodbujamo hojo po vsakdanjih opravkih, bomo na Inštitutu za politike prostora letos razširili v FESTIVAL HOJE.

V petek, 6. maja 2016, bo po različnih poteh po Ljubljani sočasno potekalo pet urbanih sprehodov. Sprehodi se bodo začeli ob 16.30 na različnih izhodiščih po Ljubljani (center, Šiška, Bežigrad, Moste in BTC) in se okoli 18. ure zaključili na skupnem cilju v Savskem naselju.

V Sloveniji sprehodi v organizaciji Inštituta za politike prostora potekajo od leta 2011 in skupno jih je bilo v petih letih že 73, udeležilo pa se jih je prek 1400 sprehajalcev. Samo lani so slovenski organizatorji skupaj izvedli 22 sprehodov v 17 slovenskih mestih. Po napovedih letošnjih slovenskih organizatorjev, ki so se sestali pred dobrim mesecem, bodo v začetku maja tudi letos sprehodi organizirani v več slovenskih krajih.

V Ljubljani bo pet tematskih sprehodov organiziral Inštitut za politike prostora. Začeli se bodo v petek 6. maja ob 16.30 vsak na svojem izhodišču (Center, Šiška in Moste, Bežigrad, BTC) končali pa se bodo na Festivalu hoje pred Domom skupnosti in Knjižnico REČI v Savskem naselju. Tam bodo sprehajalci izmenjali opažanja s terena in skupaj z vodjami strnili misli v pobude za večjo privlačnost mestnega prostora za vsakdanje pešačenje ter uživali v družabnem programu. Podrobnosti o posameznih sprehodih – organizator, kraj, zbirno mesto, trasa – bodo kot običajno objavljene na spletni strani in socialnih omrežjih.

Sprehodi spodbujajo hojo, povezovanje prebivalcev s sosedi in sosesko ter oblikovanje pobud za prijetnejše bivalno okolje

Sprehodi so namenjeni spodbujanju mestnih prebivalcev k hoji in raziskovanju hodljivosti mest. Organizacijo sprehodov navdihuje dediščina ameriške aktivistke Jane Jacobs, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja učinkovito zaustavila ljudem odtujeno urbano prenovo mesta New York in praktično celotno življenje posvetila boju za to, da bi se v uličnem prostoru mesta ohranil prostor za vsakdanje življenje mestnih prebivalcev. Urbani sprehodi so brezplačni, vodeni izleti po mestnih soseskah namenjeni povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Zelena mesta, kot je Ljubljana, spodbujajo hojo kot najpomembnejšo obliko mobilnosti, saj je najbolj dostopen način premikanja po mestu in ima številne pozitivne učinke. Pešačenje ugodno vpliva na zdravje prebivalcev ter kakovost naravnega in urbanega okolja. Poleg tega spodbuja razvoj tržnih in storitvenih dejavnosti v naselju ter prispeva k vzdrževanju pristnih medčloveških odnosov.

 

Pri organizaciji in izvedbi festivala nam pomagajo številni partnerji.

Festival sofinancira Mestna občina Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016

logotipi-zelena prestolnica

 

Naslovna foto: IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri