Nastanitev prosilcev za azil in integracija beguncev po občinah: dobre prakse iz Italije in Nemčije

Satriano je mestece v Kalabriji na jugu Italije, ki ga zaznamuje starajoče prebivalstvo in prazne hiše. Ko je pred leti Italijo preplavil val beguncev, je mestece v njih prepoznalo priložnost za oživitev. Beguncem in prosilcem za azil je ponudilo začasna bivališča, jim pomagalo pri iskanju dela in vlogah za azil.

Satriano je del omrežja skoraj 400 občin po Italiji, ki so se vključile v SPRAR – Sistem zaščite za prosilce za azil in begunce (Sistema di protezione per richiedenti asilo e rifugiati). Omrežje je oblikovalo italijansko notranje ministrstvo, financirata ga država Italija in Evropska unija, upravlja pa ga italijanska skupnost občin, ANCI. Na podoben način kot v Italiji poteka nastanitev prosilcev za azil tudi po občinah v Nemčiji, kjer se v programe integracije prosilcev za azil in beguncev na inovativne načine vključujejo tudi nevladne organizacije.

V Sloveniji se bomo z nastanitvijo in integracijo prosilcev za azil in beguncev v večjem številu morali soočiti v kratkem. Na Inštitutu za politike prostora se nam zdi pomembno, da se ključni deležniki seznanijo z izkušnjami držav, ki se s temi izzivi soočajo že dlje časa.

Zato vas vabimo na posvet, namenjen predstavitvi sistemskih rešitev in konkretnih dobrih praks namestitve prosilcev za azil in integracije beguncev po občinah iz Italije in Nemčije.

Predstavniki italijanske skupnosti občin ANCI in njihove enote Cittalia bodo predstavili omrežje SPRAR, ki ga za celotno Italijo koordinira prav Cittalia. Sledila bo predstavitev konkretnih primerov iz italijanskih mest, tudi iz sosednjega Trsta, kjer namestitev prosilcev za azil in programe integracije za občino vodi Italijanski solidarnostni konzorcij (ICS), Urad za begunce Onlus.

Predstavniki nevladne organizacije Kitev iz Oberhausna v Porurju bodo predstavili tamkajšnje sodelovanje med občino in nevladnimi organizacijami na konkretnih primerih. Prosilci za azil in begunci med drugim sodelujejo pri razvoju in izvedbi potujoče kuhinje, ki ljudi in kulture zbližuje s pomočjo hrane.

Skozi razpravo, ki bo sledila, bi želeli spodbuditi ministrstva in lokalne skupnosti k premisleku o tem, kako bi lahko predstavljene dobre prakse prilagodili za slovenske razmere.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, za potrebe razprave bo organizirano tolmačenje.

Vstop je prost, obvezna pa je prijava na dogodek prek elektronskega obrazca ali na e-naslov petra.ockerl@ipop.si.

Program posveta

2 comments

  1. Podpiram vaše posvetovanje. Spodbudni so tudi primeri iz sosednje Koroške. Predlagam razpršeno naselitev azilantov v manjših skupinah in ustanovitev mreže Slovenske občine za azilante. Naj se javijo občine, ki so pripravljene poskrbeti za razpršeno naselitev azilantov in za njihovo integracijo. Integracija azilantov naj postane nacionalni projekt, katerega osnova bo zdrava tekmovalnost občin. O tem je možnih še veliko variant in dodatnih predlogov. Doseči je treba sodelovanje vlade.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri