Posvet o osnutkih novih zakonov s področja urejanja prostora

Ministrstvo za okolje in prostor je dalo v javno obravnavo osnutke treh pomembnih zakonov, ki predstavljajo nove temelje prostorsko-gradbene zakonodaje:

– nov Zakon o urejanju prostora, ki ponovno bolj sistemsko pristopa k urejanju prostora in združuje občinsko načrtovanje in načrtovanje umeščanja infrastrukturnih objektov državnega pomena;
– nov Gradbeni zakon, ki na novo ureja dovoljevanje graditve;
Zakon o pooblaščenih arhitektih in inženirjih, ki ureja status odgovornih oseb v zvezi z načrtovanjem in graditvijo.

V okviru Mreže za prostor je večji del pozornosti v zvezi z novo zakonodajo namenjen področju urejanja prostora, glede katerega je mreža že v letu 2012 podala tri zakonodajne predloge s predlogi za boljše sodelovanje javnosti in nevladnih organizacij pri prostorskem načrtovanju na lokalni ravni, ter glede pravnih sredstev v urejanju prostora. Glede graditve objektov smo se vključili z nekaterimi konkretnimi predlogi, ki smo jih oblikovali na podlagi prepoznanih problemov v praksi. Glede Zakona o pooblaščenih arhitektih in inženirjih se mreža ni angažirala, ker ne zadeva neposredno vloge sodelovanja javnosti in nevladnih organizacij pri boljšem urejanju prostora.

V zvezi z Zakonom o urejanju prostora in Gradbenim zakonom zato želimo v okviru mreže pripraviti skupne pripombe v okviru javne razprave, o pripombah pa se želimo v krogu nevladnih organizacij in širše zainteresirane javnosti tudi osebno pogovoriti.

Zato vabimo zainteresirane nevladne organizacije in posameznike, da:

– svoje pripombe in komentarje na Zakon o urejanju prostora ter Gradbeni zakon posredujete do 8.1.2016 na naslov senka.sifkovic.vrbica@pic.si  in
– se udeležite posveta o osnutkih zakonov, ki bo 13.1.2016 ob 14. uri v prostorih IPoP, Tržaška 2, Ljubljana (2. nadstropje).

Vabljeni!

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri