Nove ideje za stare stavbe: drugi dogodek v Nikšiću

Drugi dogodek v projektu »New Ideas for Old Buildings« se je zgodil med 8. in 10. decembrom 2015 v Nikšiću v Črni Gori.

Dogodek je bil razdeljen na partnerski del prvega dne in na javni dogodek drugi dan. Partnerji smo 9. decembra preverili izvajanje zastavljenih aktivnosti in dorekli podrobnosti za prihodnost. Posebej smo se posvetili možnostim, kako se lahko nova mesta in posamezniki pridružijo partnerstvu.

Po odmoru smo obhodili center mesta in obiskali turistične znamenitosti ter prazne stavbe. V mestu že imajo izkušnje s spremembo namembnosti javnim zgradbam: novo gledališče je nastalo na mestu stare kino dvorane, podjetniški center Tehnopolis pa se prenavlja iz zapuščenega doma vojske. Kopališče v parku je že dalj časa prazno, kulturni center Dom revolucije pa je že dalj časa zapuščeno gradbišče, za katerega se je ravno iztekel natečaj za prenovo in novo uporabo.

Na delavnici smo se posvetili trem lokacijam s praznimi stavbami. V kleti prej omenjenega gledališča je bila včasih diskoteka, sedaj pa ima potencial za mladinski center alternativne kulture. Kopališče v parku bi se lahko namenila kavarni in glasbeni šoli ali razstavišču. Železniške postaje na opušeni progi Nikšić – Trebinje bi se lahko uporabile kot turistična podpora načrtovani kolesarski povezavi.

Javna konferenca, ki je potekala 10. decembra 2015 dopoldne v prostorih Občine Nikšić, je bila dobro obiskana. Zbrane so pozdravili predstavniki občine Nikšić, temo konference pa je predstavila Tatjana Rajić iz Expeditia. Sledile so predstavitve posameznih primerov in dobrih praks iz Hrvaške, Srbije, Makedonije, Slovenije in Črne Gore. Največ zanimanja so vzbudile lokalne prazne stavbe, organiziranje pobud iz tujine ter načini financiranja prenov.

Dogodek v Nikšiću je pomembno prispeval k dialogu in medsebojnem razumevanju med javnostjo, nevladnimi organizacijami in občino, saj so se na konferenci zbrali ključni deležniki in na tujih primerih spoznali različne načine sodelovanja.

fotografije: Urban Jeriha, IPoP, [CC BY-SA 3.0]

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri