Zdrav šolar

Program Zdrav šolar spodbuja aktivno pot v šolo ter si prizadeva za zdrav življenjski slog in samostojnost osnovnošolcev.

Zakaj Zdrav šolar?

Osnovnošolci ne preživijo dovolj časa zunaj in v šolo manj prihajajo peš, aktivno in samostojno. Prekomerna teža in majhna fizična aktivnost sta velika problema. Na mobilnost otrok vplivajo osebnostne in socialne okoliščine v družini, prostorske lastnosti soseske ter politika šol in občin.

Aktivna pot v šolo je pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki jih vozijo z avtom. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.

S programom Zdrav šolar želimo otrokom omogočiti samostojnost in jih spodbuditi k zdravemu življenskemu slogu.

Kaj obsega Zdrav šolar?

Program Zdrav šolar na izzive odgovarja s terenskimi aktivnostmi, informiranjem in ozaveščanjem.

Terenske aktivnosti so preskušanje novosti samostojnega prihoda v šolo v lokalnem okolju. Aktivnosti bodo potekale v štirih regijah po Sloveniji: v Ljubljani, na Obali, na Goriškem in na Štajerskem.

Zdrav šolar bo šolarje in starše na zanimiv in vključujoč način spodbujal k samostojnosti in zdravemu življenjskemu slogu. Program bo informiral o izkušnjah s terenskih aktivnosti in pokazal, da je samostojna pot v šolo preprosta, samoumevna ter bolj zabavna od poti z avtomobilom.

Sodelujoči

Program koordinira Inštitut za politike prostora, pri njem pa sodelujejo še Društvo Focus, Društvo Gekolina, Ljubljanska kolesarska mreža, Slovenska zveza za javno zdravje – SZOTK, Zavod Eko – Humanitatis, Studio 12 in Mariborska kolesarska mreža.

Zdrav šolar poteka od avgusta 2015 do oktobra 2016.

Več informacij: http://www.zdravsolar.si/

Zloženka

Program sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

01 MZ_logo_100 copy

1 comment

  1. Pingback: Zdrav šolar
Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri