Kje je prostor?

V Slovenj Gradcu se je v petek, 18. septembra 2015 uradno otvoril projekt »Kje je prostor?«, ki bo en mesec z vrsto dogodkov, delavnic in novih vsebin poživljal dogajanje v mestnem jedru. S prvim tovrstnim projektom začasne rabe prostora na Koroškem, ki je povezal lastnike več kot 3.000 m2 praznih prostorov v centru mesta in začasne najemnike, želijo mladi opozoriti na neizkoriščen prostorski potencial mesta, posameznikov in lokalne skupnosti. Na otvoritvenem dogodku so organizatorji skupaj z Mestno občino Slovenj Gradec predali prazne prostore v uporabo prijavljenim najemnikom, ti pa jih bodo v času trajanja projekta lahko uporabljali brezplačno za izvajanje svoje dejavnosti.

Slovenj Gradec se, podobno kot številni drugi kraji po Sloveniji, sooča z zamiranjem mestnega jedra. Na zaskrbljujoče stanje kaže vedno večje število praznih prostorov, ki siromašijo mesto z vse manjšo ponudbo aktivnosti, storitev in produktov za njegove meščane in obiskovalce. Število praznih (poslovnih) prostorov dosega kritično točko, saj je samo v strogem centru Slovenj Gradca praznih vsaj 3.400 m2 površin. Izpraznjeno mestno središče tako vse bolj izgublja vlogo prostora srečevanja in povezovanja meščanov.

V petek 18. septembra 2015 se je v enem izmed številnih praznih prostorov v središču Slovenj Gradca uradno pričel projekt »Kje je prostor«, ki bo do 18. oktobra 2015 z idejo začasne rabe praznih prostorov povezoval njihove lastnike in zainteresirane najemnike – organizacije, društva, podjetnike in ustvarjalce ter tako v mesto prinesel osveženo ponudbo in pestrejše dogajanje.

V projekt se je vključilo kar nekaj lastnikov praznih prostorov in uporabnikov, ki bodo lahko za čas trajanja projekta te prostore uporabljali brezplačno. Med novimi aktivnostmi v mestu bodo tako umetniško ustvarjanje, rokodelske dejavnosti, prostori za predstavitev in prodajo unikatnih izdelkov, mladi bodo za teden dni vzpostavili pop-up kuhinjo, Ekološko društvo Slovenj Gradec bo naredilo zakladnico ponovne uporabe, zvrstile pa se bodo tudi številne delavnice. V okviru projekta bo 5. oktobra 2015, na Svetovni dan habitata, v sodelovanju z Inštitutom za politike prostora z okroglo mizo na temo začasne rabe nepremičnin v javni lasti obeležen tudi Dan za prostor 2015. Podrobnejši program projekta in zemljevid začasno zapolnjenih prostorov je objavljen na spletni strani projekta www.kjejeprostor.com.

s

Slika 1: Zemljevid praznih in oživljenih prostorov v centru Slovenj Gradca.

Petkovega otvoritvenega dogodka se je udeležil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas, ki je ob tej priložnosti povedal: »Projekt “Kje je prostor?” prinaša potrebno osvežitev dogajanja v mestnem jedru. Sam projekt obljublja veliko, saj ponuja pot za izboljšanje najmanj treh medsebojno povezanih problemov našega mesta. Obljublja torej ponovno oživitev vedno bolj izpraznjenega centra – na ravni prostorov in na ravni ljudi, obenem pa omogoča kreativno izražanje posameznikom, ki za to nimajo lastnih prostorov. Veselim se nove energije v mestu in upam, da bodo prostori zaživeli tudi po koncu projekta. Predvsem pa si želim, da čim več občank in občanov obišče na novo naseljene prostore in s svojo prisotnostjo ponovno osmislijo mestno središče Slovenj Gradca.«

Vodja projekta »Kje je prostor«, Anja Šuler, je na otvoritvi povedala: »S projektom “Kje je tvoj prostor?” želimo javnost seznaniti s konceptom začasne rabe prostora, spodbuditi njegovo uresničitev in preveriti pozitivne učinke oživitve praznih prostorov. Postavili smo se torej v vlogo agencije za komunikacijo med lastniki praznih prostorov in uporabniki, ki potrebujejo prostor. Odprti prostori omogočajo sveže kulturne, umetniške in ustvarjalne dejavnosti za vse željne ponovnega utripa mestnega jedra.« 

S svojo vsebino projekt, ki ga podpirata tudi Mestna občina Slovenj Gradec in Ministrstvo za kulturo RS, opozarja na neizkoriščen prostorski potencial mesta, na neizkoriščen potencial ljudi, ki brez prostora ne morejo polno delovati ter na neizkoriščen potencial skupnosti, če ta nima priložnosti sodelovati. Projekt prav tako predstavlja tudi priložnost za oživitev mestnega jedra, ki zaradi vse več praznih prostorov izgublja pomembnost za meščane. S tem se tudi razširja začasni javni prostor za sodelovanje, povezovanje in soustvarjanje različnih skupin in posameznikov.

Začasna raba prostora predstavlja oddajanje oziroma najem za krajše časovno obdobje ali pod drugačnimi pogoji, kot to velja za običajen tržni najem. Temelji na ideji, da se nerabljeni prostori uporabijo za potrebe lokalnih skupin z namenom obogatitve uporabne, ekonomske, družbene in kulturne vrednosti tako prostora kot njegove okolice, namesto da bi stavbo prepustili propadanju.

Avtor fotografij: Simon Chang

1 comment

  1. Pingback: Kje je prostor?
Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri