Nove ideje za stare stavbe

Številni prazni prostori zaznamujejo marsikatero evropsko mesto. To še posebej velja za srednje velika in manjša mesta, ki se pogosto spopadajo z nazadujočim gospodarstvom in upadanjem prebivalstva. Večkrat ostajajo dlje časa prazni tudi prostori v javni lasti, kar predstavlja za mesta večkratno izgubo.

S tem problemom se želi spopasti 7 mest od Baltika do Balkana, ki se srečujejo s skupnim problemom ekonomskega in družbenega nazadovanja in želijo najti učinkovite in demokratične rešitve za oživljanje mest in izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev. S pomočjo projekta New Ideas for Old Buildings želijo povečati vključenost prebivalcev v odločanje o upravljanju z javno lastnino in o trajnostnem urbanem razvoju ter poiskati konkretne rešitve za boljšo uporabo nepremičnin v javni lasti. Z izmenjavo dobrih praks, izkušenj in znanja vključenih občin in partnerskih nevladnih organizacij nameravajo razviti tudi dolgoročno platformo na temo upravljanja nepremičnin v javni lasti v majhnih in srednje velikih evropskih mestih.

Tokratni dogodek je prvi v nizu sedmih dogodkov, ki se bodo do julija 2017 zvrstili še v hrvaški Puli, srbskem Beogradu, Nikšiću v Črni Gori, Oberhausnu v Nemčiji, Liepaji v Latviji ter nazadnje v Mariboru. Zanimive primere oživljanja praznih prostorov bodo predstavili predstavniki nevladnih organizacij Expeditio iz Kotorja, Kitev iz Oberhausna, Ministarstvo prostora iz Beograda, Urban Institute iz Rige, Zelena Istra iz Pule in IPoP iz Ljubljane ter predstavniki občin Ajdovščina, Nikšić in Maribor.

Udeležba na posvetu je brezplačna, potrebno pa se je prijaviti. Prijave zbiramo do 28. septembra 2015 do 12. ure na spletni povezavi.

Dogodek je podprt s strani programa Evropa za državljane.

Vabilo

Spletna stran projekta

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri