Urbani sprehodi Jane’s Walk vabijo k pešačenju po vsakdanjih opravkih

Začetek maja bodo v mnogih slovenskih mestih že peto leto zaznamovali Urbani sprehodi Jane’s Walk, ki jih v sodelovanju z lokalnimi partnerji pripravlja Inštitut za politike prostora. Sprehodi so del globalne akcije, katere namen je spodbujanje pešačenja po vsakdanjih opravkih. Letos se lahko v Sloveniji sprehodom pridružite med 2. in 10. majem. Večina letošnjih sprehodov bo v manjših mestih in mestecih, kjer zanimanje za vrnitev pešcev v javni prostor zadnje čase najbolj narašča. Pri izvedbi sprehodov ponekod sodelujejo tudi občine, ki so sprehode prepoznale kot priložnost za izboljšanje kakovosti življenja svojih občanov.

Lansko leto so tako udeleženci sprehoda v Tolminu predlagali vrsto izboljšav javnega prostora za lažji dostop gibalno oviranih in otroških vozičkov, občina pa je nekaterim hitro prisluhnila in v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Tolmin in družbo Mercator uredila novo klančino na eni najbolj frekventnih lokacij, med pošto in blagovnico Mercator. Podobne izboljšave so predlagali tudi udeleženci treh sprehodov v Celju in treh v Mariboru, štirih v Ljubljani ter tudi sprehodov v še šestih drugih krajih po Sloveniji, od Ajdovščine do Črnomlja. Sprehodu v Škofji Loki, ki se ga je udeležil tudi župan mag. Miha Ješe, se je lani pridružilo rekordnih 120 udeležencev.

Globalna akcija urbanih sprehodov Jane’s Walk po vsem svetu letos poteka med 1. in 3. majem 2015, v Sloveniji pa bo razširjena še čez teden do 10. maja 2015, ker je za vsakdanje pešačenje pomembna tudi izkušnja delovnega utripa mesta. Doslej so najavljeni sprehodi v 16 krajih: Ajdovščini, Celju, Ilirski Bistrici, Kamniku, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Podgradu, Postojni, Semiču, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Tolminu in Volčah. Ažuriran seznam sprehodov je na voljo na spletni strani https://ipop.si/wp/urbani-sprehodi-janes-walk/.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira Inštitut za politike prostora iz Ljubljane. V dosedanjih štirih letih je potekalo skupno že 51 sprehodov, ki se jih je udeležilo prek 1000 sprehajalcev. Ključno vlogo pri izvedbi sprehodov imajo lokalne nevladne organizacije in povezani posamezniki. Že več let pri organizaciji posameznih sprehodov ob Inštitutu za politike prostora sodelujejo med drugim skupina Paz!Park, Metro SR –  zavod za prostor Savinjske regije, Arhitekturno društvo Forum, Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina ter vrsta angažiranih posameznic in posameznikov.

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora. Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika pešačenja, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja. Zaželeno je tudi sodelovanje predstavnikov občine, ker se tako lahko ugotovitve s sprehodov hitreje prenesejo do odgovornih.

Hodljivost, ki skupaj z urejenostjo uličnega in javnega prostora ter pestrostjo programov v pritličjih stavb spodbuja pešačenje po vsakdanjih opravkih, postaja vse bolj zaželena značilnost mest in naselij. Med prebivalci narašča zanimanje za hojo, podobno kot tudi za kolesarjenje. Vrnitev pešcev in kolesarjev v mestni prostor odpira pomembna vprašanja urejanja prostora in zbuja zanimanje ponudnikov lokalnih storitev. Nov ulični utrip kliče po novih ureditvah in rešitvah, ki postajajo gibalo mehke prenove mest.

Sprehodi, ki jih je navdihnila dediščina znane urbane aktivistke in publicistke Jane Jacobs, potekajo že od leta 2007. Pobuda Jane’s Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009.

Več informacij: https://ipop.si/wp/urbani-sprehodi-janes-walk/

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri