Maribor prejel nagrado GENiYOUTH Municipal Inititiatives Award

Mestna občina Maribor s primerom dobre prakse »Soustvarjanje socialnih prostorov – za mlade z mladimi« do evropske nagrade »GENiYOUTH Municipal Initiatives Award«

Mestna občina Maribor (MOM) se je decembra lani odzvala povabilu Mreže lokalnih oblasti za jugovzhodno Evropo (NALAS) za prijavo primerov dobrih praks na nagrado »GENiYOUTH Municipal Inititiatives Awards – Inclusion of Women and Youth in Local Government Affairs in South East Europe«. Komisija je po pregledu vseh prispelih primerov dobrih praks mariborski predlog uvrstila med pet zmagovalnih primerov, med katerimi so še Ajdovščina, Elbasan v Albaniji, Petrovo v Bosni in Hercegovini ter Konferenca mest in občin Srbije.

Nagrada zmagovalnim mestom ponuja možnost širitve primerov dobre prakse v druga mesta po Evropi in pridobivanje sponzorskih sredstev.

Mariborčani so nagrado prejeli za dobro prakso, ki so jo poimenovali »Soustvarjanje socialnih prostorov – za mlade z mladimi« in je nastala v sklopu evropskega projekta URBACT II – My Generation at Work. Na pobudo soustvarjalcev projekta Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 in My Generation at Work so novembra 2013 dijaki Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor skupaj s prostovoljci obnovili prostore Mestnega mladinskega sveta Maribor na Trgu revolucije 9.

Primer načina obnove prostorov je bil izbran, ker ga je mogoče enostavno prenesti v druge lokalne skupnosti po Evropi in ker gre za dober primer vključevanja mladih in tudi drugih prostovoljcev v življenje lokalne skupnosti. Poleg tega so bili nizki tudi stroški izvedbe projekta. Po utemeljitvi komisije je Maribor s tem odprl javne prostore za mlade in na ta način podprl njihovo kreativnost in integracijo v lokalno skupnost. Dodatna vrednost projekta je tudi v tem, da je mlade povezal z manj priznanimi poklici (tesar, pleskar, zidar, električar), za katere pa obstaja potreba na trgu dela in imajo potencial za reševanje vprašanja brezposelnosti mladih.

Več o nagradi: Annexes 1 – Summary Maribor

Novica na urbact.eu: Maribor winner of the GENiYOUTH Municipal Initiatives Award

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri