Urbani forum je podprl izmenjavo izkušenj med slovenskimi mesti

Pred tednom dni, 27. marca 2015, je v Ljubljani potekal Urbani forum z naslovom »Pametna mesta za trajnostni razvoj Slovenije in zeleno rast«. Dogodek je organiziralo Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Združenjem mestnih občin Slovenije (ZMOS) in GFS Inštitutom. S forumom so organizatorji želeli začeti javno razpravo o vlogi in priložnostih mest za trajnostni razvoj in prehod na zeleno gospodarstvo ter izpostaviti pomen in vlogo mest v Sloveniji. Okoli 90 udeležencev so v uvodu nagovorili Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor, Bojan Kontič, predsednik Združenja mestnih občin Slovenije, Jože Mermal, predsednik uprave BTC d.d., ter Julij Božič, direktor IBM Slovenija.

Ključen vsebinski prispevek na dogodku je podala Violeta Bulc, evropska komisarka za promet. Predstavila je pobudo Mest prihodnosti, ki nadaljuje koncept pametnih mest in ga nadgrajuje s kognitivno dimenzijo. Mesta prihodnosti naj bi med seboj sodelovala, ne tekmovala. Še posebej je izpostavila, da si bo Evropska komisija prizadevala vključiti v pobudo za mesta prihodnosti tudi socialno dimenzijo, ob sedaj prevladujoči tehnološki dimenziji. “Mesta so za ljudi!” je poudarila.

IMG_20150327_120620~2

Osnovni namen dogodka je prišel do izraza v zaključku, ko so se o prispevku svojih mest k zeleni in pametni rasti pogovarjali župani in njihovi namestniki iz 11 mestnih občin. Za poslušalce je bil posebej dragocen vpogled v raznolikost izzivov in bogastvo različnih pristopov za njihovo reševanje po različnih mestih. Poenoteni pristopi pri spopadanju z lokalnimi izzivi očitno ne delujejo dobro, forum pa je pokazal, da je lahko še kako koristna izmenjava izkušenj med mesti.

Pred župani smo imeli priložnost svoj pogled na razvoj mest predstaviti tudi raziskovalci ter predstavniki nevladnih organizacij in podjetij, ki se pri svojem delovanju ukvarjamo z mesti. Matjaž Uršič s Centra za prostorsko sociologijo na FDV je predstavil ključne družbeno-razvojne trende mest, Robert Mulej, Direktor SBR, je izpostavil pomen interpretacije podatkov o mestih, Jože Torkar, Direktor Eltec-Petrol, ter Marko Praprotnik, Direktor storitev SmartIS, pa sta predstavila tehnološke rešitve za pametna mesta. Simon Delakorda, direktor Inštituta za eParticipacijo, je poudaril pomen vključevanja prebivalcev mest v odločanje in orodja za e-participacijo, in pri tem izpostavil, da za uspešno participacijo niso ključne visokotehnološke rešitve.

Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora je predstavil vlogo nevladnih organizacij pri razvoju mest. Predstavil je obe mreži, ki povezujeta nevladne organizacije s področja trajnostnega razvoja, mrežo Plan B za Slovenijo in Mrežo za prostor, ter aktivnosti, pri katerih nevladne organizacije sodelujejo: informiranje, ozaveščanje in izobraževanje, podpora dialogu med prebivalci in upravami, sodelovanje v procesih odločanja ali pa npr. povezovanje prebivalcev in izvajanje majhnih izboljšav v soseskah.

Forum naj bi sčasoma prerasel v trajnejše sodelovanje med mestnimi občinami ter postal osrednji letni dogodek na področju urbanega razvoja pri nas. Želimo mu veliko uspeha, za bodoče izvedbe pa si želimo le nekoliko več priložnosti za izmenjavo mnenje med udeleženci ter priložnosti za razpravo s publiko.

Spletna stran Urbanega foruma

Gradiva z dogodka

Fotografije: IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri