Urban hackaton Maribor: cilj je oblikovati prava vprašanja

Pred dvema tednoma je v Mariboru v soorganizaciji Kreator:Laba in Društva Hiša! potekal prvi Urbani Hackaton v Sloveniji.

 

Hackaton kot oblika dogodka izhaja iz programerskih, informacijskotehnoloških krogov. Kot je pojasnil Andrej Žižek, eden od organizatorjev, gre za reševanje konkretnih problemov s sodelovanjem, rešitve pa naj bi nastale v relativno kratkem času (24­–48 ur). Urbani hackatoni potekajo po vsem svetu, še zlasti popularna pa je ta oblika civilnega angažmaja v ZDA, kjer se osredotočajo na socialna in družbena vprašanja, kot sta brezdomstvo in trajnostna hrana.

V Mariboru smo se urbani hekerji posvetili precej širokemu problemu – oživitvi mestnega jedra. Dvodnevno dogajanje so organizatorji zastavili tako, da smo udeleženci izdelali konkretne predloge za oživitev centra Maribora, istočasno pa pridobili tudi zanimive izkušnje in vpoglede.

 

Del delavnice se je odvijal na terenu, kjer smo s čipi označevali problematične točke v mestu in po mnenju spraševali naključne mimoidoče. Drugi, večji del pa je bil namenjen razpravi, ki je potekala pod vodstvom izkušenih moderatorjev Iniciative mestni zbor, in pripravi strategije.

 

Pisana druščina udeležencev odprtih glav je iz konkretnejših predlogov, v smislu fitnes na prostem, mestni kino in zadružna kavarna, hitro prešla na strateška razmišljanja o prihodnosti mesta, saj je le tako mogoče misliti samo jedro. Na plano so privreli konkretni problemi – neustrezna prometna ureditev, prazni prostori in vloga Maribora v regiji.

Delavnice, kot je bila ta, si želijo spodbosti in aktivirati prebivalce. Ob zniževanju javnih proračunov je angažma prebivalcev, ki se znajo pogovarjati in najti skupne rešitve ter jih predlagati mestni upravi, vse pomembnejši. V Mariboru z mestnimi zbori in pobudo za participatorni proračun že dokazujejo, da jim ni vseeno, kaj se dogaja v njihovem mestu. Rešitve je mogoče najti tudi s pogledom čez meje, a prej je nujno dobro opredeliti resnične lokalne probleme. Slednje najbolje poznajo prav prebivalci, in čeprav jih ni najlažje definirati s širokim dialogom, lahko le na dobro premleta in pravilno zastavljena vprašanja najdemo učinkovite odgovore.

O Odprti strategiji za Maribor, ki je nastala v okviru dogodka tukaj. Več informacij o dogodku tukaj. Več super fotografij na FB – Živa dvorišča.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri