11 nasvetov za uspešno financiranje (lokalnih akcijskih načrtov)

ESIMeC je eno od Urbactovih pilotnih izvajalskih omrežij, ki testirajo, kako koristno je mednarodno sodelovanje v fazi implementacije lokalnih akcijskih načrtov. Pilotna omrežja so pričela delovati v začetku leta 2014 in trajajo do marca 2015, zato je sedaj dober trenutek, da pregledamo opravljeno delo in predstavimo, česa smo se naučili. V tem članku bomo predstavili nasvete s področja financiranja. Pisali smo že o vladovanju (governance) in vključevanju deležnikov ter o merjenju učinkov. Če vas zanimajo ta področja, sledite povezavam.

Mesta, vključena v omrežje ESIMeC, so svoje lokalne akcijske načrte končala v trenutku, ko so začela sredstva v strukturnih skladih iz programskega obdobja 2007–2013 kopneti. Nekateri partnerji – konkretneje, Bistrita in Sabadell – so financiranje za nekatere ukrepe sicer uspeli zagotoviti še iz starih programov, ostali pa so se morali znajti drugače. Zato smo se na našem četrtem mednarodnem srečanju novembra 2014 posvetili metodam financiranja. Zavedamo se namreč, da morajo mestne uprave, glede na vztrajno zmanjševanje javnih financ, spremeniti razmišljanje o tem, kako financirati svoje dejavnosti. Delno gre za to, da je treba z manj narediti več, po drugi strani pa kultura subvencij ustvarja odvisnost. Drugi, bolj inovativni pristopi imajo lahko večji in bolj trajnostni učinek. Zbrali smo strokovnjake za množično financiranje, inovativno rabo evropskih sredstev, finančne instrumente, javno-zasebna partnerstva in obveznice z družbenim učinkom iz vse EU, saj smo želeli spoznati nove možnosti financiranja in oceniti njihovo ustreznost za uresničevanje lokalnih akcijskih načrtov.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki lahko pridejo prav vsem mestom:

1. Ko razvijate lokalni akcijski načrt poskusite poleg tradicionalnih virov razmisliti tudi o novih in drugačnih virih financiranja.

2. Začnite z jasno idejo, kaj si želite narediti, do katerih virov že imate dostop, za kaj potrebujete dodatno financiranje, koliko sredstev potrebujete in kdaj jih potrebujete.

3. Veliko mest si prizadeva pridobiti sredstva na inovativne načine, tako za veliko kot manjše projekte. Poglejte, kaj počnejo!

4. Ne pozabite, da je čas, ki ga zaposleni porabijo za pripravo proračuna za implementacijo lokalnega akcijskega načrta, neprecenljiv.

5. Bodite pripravljeni razmišljati izven ustaljenih vzorcev in pretehtati inovativne načine financiranja, toda ne zapletajte se po nepotrebnem.

6. Razmislite o uporabi mreže za financiranje, v kateri upoštevate različne potencialne vire financiranja ter njihove pozitivne in negativne strani.

7. Razvijte načrt za zbiranje finančnih sredstev, v katerem je jasno zastavljeno, od kod boste pridobili financiranje ter kdo je zadolžen za posamezni element in kaj so njegove naloge.

8. Predstavljajte si, da gre za sestavljanko – različni deli se morajo skladati in sestaviti celostno sliko.

9. Zapomnite si, da je treba veliko dela opraviti, ko je financiranje že zagotovljeno – upoštevajte vse aspekte spremljanja, evalvacije, upravljanja in pravnih zahtev.

10. Poskusite se izogniti kampanjskim »borbam za denar«, ko se odzivate na posamezne razpise; raje ravnajte strateško in proaktivno.

11. Previdno izberite svoje partnerje, saj boste morali z njimi tesno sodelovati kar nekaj časa.

Torej, ali se splača? Je mednarodno sodelovanje med uresničevanjem lokalnih akcijskih načrtov koristno?

Partnerji projekta ESIMeC se strinjamo, da je. Vsem sodelujočim mestom se je zdelo izjemno koristno, da smo se nekajkrat srečali in izmenjali izkušnje o implementaciji lokalnih akcijskih načrtov. Kot partnerji smo sodelovali skoraj pet let, in med nami so se razvili zaupni in iskreni odnosi, ki v prvi fazi projekta še niso bili prisotni. Razvili smo nove veščine in sposobnosti pa tudi povečali zaupanje v naše mednarodne izmenjave. Vpeljali smo strukturirane metode, s katerimi smo sledili procesom učenja in napredku, tako da smo lažje dokumentirali in ovrednotili, česa smo se naučili iz mednarodnega sodelovanja. To se kaže tudi v globini in intenzivnosti naših razprav.

Kaj sledi?

Partnerji projekta ESIMeC se bomo na zadnjem mednarodnem sestanku srečali februarja v Debrecenu, katerega tema bo ustvarjanje zaposlitev s podjetništvom. Potem bomo na podlagi skupnih ugotovitev oblikovali serijo receptov, ki bodo objavljeni kot nadaljevanje ESIMeCove kuharice. Da vam zbudimo tek, smo prva dva recepta že objavili.

Za organizacijo zaključnega dogodka bomo združili moči z drugima izvajalskima omrežjema – EVUE in Roma-Net . Če vas zanima, kako dejansko uresničiti lokalni akcijski načrt, vas 3. marca 2015 prisrčno vabimo v Bruselj! Več informacij lahko najdete tukaj.

Povezava do originalnega članka

Več:

Več o omrežju ESIMeC: Lokalna partnerstva za trajnostno rast

Več o izvajalskih omrežjih: Izkušnje pilotnih omrežij bodo izhodišča za URBACT III

Razvoj delovne sile osredotočen na potrebe po veščinah

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri