Kako vam lahko URBACT koristi, tudi če niste partner? 4. del: aktivisti, uporabniki in meščani

Ste aktivist, uporabnik, meščan?

Raziščite, katere so prioritetne teme v vašem mestu in kako se institucije in posamezniki spopadajo z njimi. S poznavanjem lastnega mesta naredite prvi korak k temu, da kaj izboljšate. Morda boste odkrili probleme in pobude, za katere niste niti vedeli, da obstajajo.

–          Poglejte si primer Glasgowa. Smiselno je začeti s temeljnimi študijami.

Poskušajte razumeti stališča svojih lokalnih izvoljenih predstavnikov in strokovnjakov, saj jih boste le tako lahko podpirali … ali pa tudi ne! Informiran odziv je vreden več kot tisoč protestov. Skušajte se postaviti na njihovo mesto in prilagodite svoje sporočilo tako, da boste našli skupne točke.

–          Poiščite »sočne« in odprte delovne dokumente, kot so npr. poročila z delavnic.

Poiščite institucije in ljudi, ki so odprti za sodelovanje s projekti »od spodaj«, kot je vaš. Potrkajte na prava vrata, namesto da naključno nagovarjate vse okrog sebe! Tako bodo možnosti, da zaženete kolesje, veliko večje.

–          Raziščite, kdo v podobnih projektih že sodeluje, tako da pregledate nekaj projektnih dokumentov.

Pozanimajte se, ali se je mogoče v zvezi z vprašanji, ki vas zanimajo, angažirati pri vaši lokalni upravi. Mogoče obstaja več možnosti, kot si mislite! Ugotovite kako, kdaj in v kakšni meri si želijo sodelovanja javnosti.

–          Če je vaše mesto na tem zemljevidu, obstaja vsaj lokalna podporna skupina, s katero se lahko povežete.

To je samo nekaj predlogov, kako lahko izkoristite Urbactove principe prosto dostopnega znanja in transparentnosti, ki omogočajo, da so vam vsi delovni dokumenti in rezultati na voljo, in jih lahko pregledate, uporabite in prilagodite. Prepričani smo, da boste našli še bolj domiselne in produktivne načine, kako uporabiti vse dostopne informacije. Boste zamudili to priložnost?

Na naši spletni strani najdete tudi namige za izvoljene predstavnike, politike ali odločevalce, zaposlene na občinah ali javne uslužbence in urbane strokovnjake ali študente.

Je bilo vaše mesto del programa URBACT? To lahko izveste tukaj!

Povezava do originalnega članka

 

Več informacij o programu URBACT v Sloveniji najdete tukaj.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri