Open! Skupnostna raba praznih trgovskih prostorov

Na bulvarju Nagykörút, najpomembnejši nakupovalni ulici v Budimpešti, pa tudi na mnogih drugih so se kmalu po izbruhu krize leta 2008 začele kazati njene posledice: zaprti lokali in zastrte izložbe poslovnih prostorov, prostori za oddajo. Praznih in nerabljenih prostorov je tako kot v mnogih drugih evropskih mestih vse več, kar stopnjuje družbene napetosti.

Zaprti lokali predstavljajo izgubo za lastnika. Propadajoči prostori in upad posla pa negativno vplivajo tudi na nepremičninski trg in poslovno klimo na tem območju. Obseg storitev, ki jih nudijo lokalne skupnosti, se manjša in tako je v teh soseskah, ujetih v začaran krog, ogrožena tudi javna varnost.

Po zgledih iz tujine se je v Budimpešti skoraj istočasno rodila vrsta pobud, ki so začele skupaj iskati rešitev za nastalo situacijo. Mlade strokovne organizacije, ki so zgodaj prepoznale nove družbene trende, je to motiviralo, da so tudi same pripravile različne ukrepe, in nastal je bogat paket programov.

Povezovanje lastnikov in uporabnikov

Leta 2012 je madžarski center sodobne arhitekture (KEK) zagnal program Lakatlan (kar v madžarščini pomeni zapuščen, nenaseljen oz. deserted v angleščini), s katerim so želeli spodbuditi ponovno rabo prostorov v zasebni in občinski lasti za skupnostne namene. Vse sestavine tega programa temeljijo na skupnosti. O problematiki praznih prostorov v mestih debatirajo na javnih razpravah, analizirajo tuje primere in se iz njih učijo. Izvajajo tudi skupnostno mapiranje, kar pomeni, da lahko vsak prispeva informacije o praznih prostorih v Budimpešti. Na spletni strani Reload! tiste, ki iščejo prostore, povezujejo z lastniki prostorov. Pri iskanju novih lastnikov za prazne prostore in zgradbe pa svetujejo tudi četrtnim skupnostim.

V okviru serije dogodkov Adaptive City je center KEK pripravil razstavo o rezultatih raziskave, ki so jo leto in pol izvajali v okviru programa Lakatlan. Poleg tega pa na temo praznih prostorov in skupnostne rabe potekajo strokovna predavanja in delavnice, na katerih so že gostili mnoge strokovnjake, med njimi tudi Magali Vergnet-Covo, sodelavko organizacije Semaest, ki je predstavila rešitve iz Pariza. Semaest je v lasti občine Pariz in se osredotoča na lokalno gospodarsko prenovo. Leta 2004 so zagnali projekt Vital’Quartier, ki prav tako išče rešitve za prazne lokale in monofunkcionalno trgovino.

Program Lakatlan, ki ga vodi KEK, je strokovni partner Urbactovega projekta TUTUR – Temporary Use as a Tool for Urban Regeneration.

Baza podatkov o praznih občinskih nepremičninah

Občina Budimpešta je v sodelovanju s programom Lakatlan dala pobudo za projekt  I am right back!, katerega namen je spodbuditi ponovno rabo dalj časa praznih pritličnih trgovskih prostorov s pomočjo skupnega razpisnega okvira. V ta namen je občina skupaj z budimpeško gospodarsko zbornico razvila bazo praznih prodajnih prostorov, ki je zastavljena v obliki zemljevida.

S strokovno podporo centra KEK so odprli projektno galerijo I am right back!, ki je bila nekoč prav tako prazni lokal. Tam se nahaja tudi knjižnica odprtega značaja, katere obseg hitro raste. Galerija s skupnostnimi dogodki podpira raziskovanje in usvajanje strategij začasne rabe. Tukaj so se predstavili tudi zmagovalci natečaja I’m right back! Prijavitelji so se posvetili oblikovanju inovativnih predlogov za olepšanje praznih izložb. Sorodna temu je bila kampanja za oživitev izložb „Your space, your success!”, pri kateri sta sodelovala Design Terminal in Bridge Budapest. V okviru te kampanje so izložbe praznih lokalov prekrili z inštalacijami, ki so prikazovale zgodbe uspešnih mladih podjetnikov.

Open! Mesec »poskusnega poslovanja«

Najnovejša in morda tudi najuspešnejša pobuda za začasno rabo praznih prodajnih prostorov v Budimpešti je festival Open! Shops for Rent, ki je potekal od 19. septembra do 19. oktobra 2014, s podporo budimpeške občine pa ga je organiziral KEK. Med festivalom so za en mesec odprli prazne lokale. Od 150 prijaviteljev, ki so se odzvali na razpis za začasno rabo, so bili izbrani tisti, za katere se je predvidevalo, da bodo imeli najmočnejši družbeni in kulturni vpliv in ki so izkazali potencial za dolgoročno delovanje.

Povezava do originalnega članka

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri