Prostori sodelovanja: Kako lahko javnost sama ureja prostor?

V Mariboru je 6.10.2014 potekala javna predstavitev publikacije Prostori sodelovanja, ki predstavlja samoorganizirane pobude za urejanje prostora.

Skupnostne prakse v svetu

V svetu je čedalje več neformalnih skupnosti, ki delujejo v svojem lokalnem okolju in prevzemajo pobudo za urejanje okolja. Nastajajo kot reakcija na premalo učinkovito javno upravljanje s prostorom, zaradi omejenih javnih sredstev ter kot poligon za preizkušanje novih načinov delovanja in ustvarjanja. Za njih je značilno, da izjajajo »od spodaj« (angl. bottom-up), so praviloma neformalno povezane, upravljajo se skupnostno, ključno vlogo pa nosijo lokalni prebivalci, nevladne organizacije in podjetja. S skupnostnimi praksami je običajno možno hitreje in ceneje izboljševati prostor z malimi koraki, pri načrtovanju in izvedbi pa vključujejo ljudi kar veča družbeno povezanost in kakovost življenja.

Kaj pa v Sloveniji?

V Sloveniji smo prepoznali že preko 43 skupnostnih praks na področju urejanja prostora. Kljub njihovem obsegu skupnostne prakse še vedno niso niti splošno znane niti prepoznane kot pozitiven pojav v urejanju prostora. S publikacijo in spletno stranjo jim želimo dati vidnost, poudariti njihovo številčnost in pomen ter zbrati argumente za njihovo nadaljnjo promocijo pri uporabnikih in odločevalcih.

Primere smo zbrali in opisali člani Mreže za prostor, publikacijo pa je izdal Inštitut za politike prostora. Združili smo jih v sedem področij: somobilnost, stanovanjske skupnosti, skupnostna prenova, začasna raba prostora, so-delo, lokalne ekonomije ter urbano vrtičkarstvo.

Kaj lahko storite?

Obiščite spletno stran Prostori sodelovanja (http://prostorisodelovanja.si/), preberite primere in predlagajte kakšno skupnostno prakso, ki je še ne poznamo.

Kraj in čas predstavitve: Predstavitev je potekala v ponedeljek, 6. oktobra 2014 (Dan za prostor 2014, oz. Svetovni dan Habitata), ob 18h v Kinu Udarnik na Grajskem trgu 1 v Mariboru.

Najava dogodka: https://ipop.si/wp/2014/09/23/dan-za-prostor-2014-prostori-sodelovanja/

Novica ob izdaji: https://ipop.si/wp/2014/07/10/skupnostne-prakse/

Fotografije: IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri