Kako kreativnost pomaga pri prostorskem načrtovanju?

V Murski Soboti je Urban Jeriha iz Inštituta za politike prostora predstavil Prostore sodelovanja na 4. konferenci o kreativnosti: Kreativno prostorsko načrtovanje.

Konferenca je bila namenjena tistim, ki jih zanima ustvarjalen pristop pri načrtovanju in oblikovanju prostora v najširšem smislu. Konferenca je bila razdeljena v več sklopov (kratka strokovna predavanja, intervju z dr. Edwardom de Bonom, delavnice in sprehod po poteh arhitekta Novaka), pomemben del pa so bili tudi odmori, ki so bili namenjeni srečevanju udeležencev in izmenjavi mnenj.

Med kratkimi strokovnimi predavanji je Urban iz Inštituta za politike prostora predstavil publikacijo in spletno stran Prostori sodelovanja. V uvodu je poudaril, da v Sloveniji obstajajo številčne skupnostne prakse v urejanju prostora, njihov pozitiven prispevek pa še ni povsem prepoznan. Povzel je razloge za njihov nastanek, ključne značilnosti delovanja in učinke, ki jih le-te ustvarjajo.

Predavanje je nadaljeval s predstavitvijo začasne rabe prostora, ki je zaradi svojih koristi za najemnike, lastnike in mesto pogost način delovanja v mestih. Izpostavil je dva primera dobre prakse (Urban Roof v Ljubljani in GT22 v Mariboru) in priporočila za najemnike in lastnike nepremičnin, ki bi želeli udejanjati začasno rabo.

Predstavitev je sklenil z mislijo, da so skupnostne prakse zahteven, a včasih edini mogoči način delovanja v mestu. Udeležence je povabil, da obiščejo spletno stran Prostori sodelovanja (http://prostorisodelovanja.si/), preberejo primere in predlagajo skupnostne prakse, ki še niso navedene.

Kraj in čas: petek, 12. september 2014, med 8. in 16. uro v MIKK-u Murska Sobota, Trubarjev Drevored 4, 9000 Murska Sobota

Spletna stran konference: http://www.kreativnost.eu/

Fotografije: IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri