Socialne inovacije: My Generation At Work gradi most med Torinom in New Yorkom

So lahko izkušnje s socialnimi inovacijami, ki jih uvajamo v Evropi, zgled za ZDA? Obisk torinskih socialnih inovatorjev na Centru za socialne inovacije v New Yorku v okviru Urbactovega projekta My Generation at Work je potrdil, da so lahko evropska mesta na področju podpore lokalnim inovacijam in spodbujanja zaposlovanja pozitivni zgled v svetovnem merilu.

Ob primerjavi izkušenj New Yorka in projektov v Torinu in v drugih partnerskih mestih projekta My Generation At work se pokaže razlika ne samo pri izbiri poslovnega modela, temveč tudi pri stopnji povezanosti teh strategij z drugimi lokalnimi socialnimi politikami. V Evropi je namreč navezava na lokalne oblasti veliko močnejša kot v ameriških mestih.

Ustvarjanje inovacij s sodelovanjem: izkušnje Centra za socialne inovacije

Center za socialne inovacije (Centre for Social Innovation – CSR) je začel delovati leta 2013 in je prvi prostor v ZDA posvečen podpori projektov socialnih inovacij, njegov namen pa je ustvariti omrežje podjetnikov in deležnikov, ki lahko delujejo kot multiplikatorji inovacij. Prostor se nahaja v stavbi Starred-Lehign na Manhattnu in na 24.000 kvadratnih metrih nudi prostor za sodelo 130 inovatorjem, aktivnim na različnih področjih, vendar zainteresiranim za medsebojno izmenjavo praks in znanj. Člani te skupnosti preko nenehnega dialoga z oddelki za socialne inovacije velikih podjetij, ki so prav tako locirana v tej zgradbi, prejemajo in posredujejo priložnosti in znanje v okolju, ki je istočasno formalno in neformalno. V središču prostora se namreč nahaja velika kuhinja, ki je središče izmenjave. Za interakcijo med različnimi uporabniki skrbi skupnostni animator, ki plete trden sistem povezav med ljudmi in projekti v omrežju, da bi pospešil proces nastajanja start-up podjetij.

Most med Torinom in New Yorkom z različnimi vlogami lokalnih oblasti

V nasprotju s Torinom in drugimi evropskimi mesti, kjer so pobude, ki podpirajo socialne inovacije, močno povezane s socialno strategijo lokalne oblasti, v New Yorku ta koncept zaradi drugačnega pristopa lokalnih socialnih politik zavračajo. Medtem ko so v New Yorku zaposlitvene politike še vedno v glavnem namenjene nepismenim in najnižjim družbenim slojem, torinska lokalna oblast s svojimi inovativnimi ukrepi v glavnem naslavlja mlade diplomante in podjetnike, ustvarja nove zaposlitve in nove oblike urbanih inovacij.

»FaciliTO Giovani« in storitve po meri za mlade inovatorje v lokalni socialni strategiji

Preko programa Socialne inovacije Torino igra lokalna oblast odločilno vlogo v lokalnih procesih socialnih inovacij s strategijami po meri, ki jih oblikuje FaciliTo. Ta vsaj prva tri leta podpira mlade med 18 in 40 letom pri pripravi podjetniških projektov v Torinu.

Program poteka od januarja 2014 do decembra 2015 in omogoča nastajanje storitev, produktov in rešitev, s katerimi je mogoče izboljšati kakovost življenja, zaposljivost in družbeno vključenost v metropolitanski regiji, ter s tutorskim programom podpira nastajanje novih podjetij. Tutorstvo spremlja finančna podpora mestnega sklada, ki novemu podjetju 80 % sredstev posodi, preostalih 20 % sredstev pa je nepovratnih.

Osrednja vloga lokalnih oblasti pri ustvarjanju te inovativne lokalne politike je pomembnejša od same mentorske podpore. Torino namreč s tem inovativnim ekosistemom zvišuje svojo lokalno privlačnost. Javni prostori, kot je sodelovni prostor  Toolbox, ki gostijo Arduino in mnoge druge ustvarjalne dejavnosti in zagonska podjetja, so namreč zaščitena kulturna dediščina in se povezujejo z urbano znamko.

To so novi prostori za inovacije, ki lahko tudi na drugi strani oceana služijo kot pozitivni zgled za sodelovanje javnega in zasebnega sektorja, kar je za zagon urbane rasti in ustavitev zaposlitvene krize odločilno.

Simone d’Antonio, Urbactova nacionalna točka obveščanja za Italijo

 

Povezava do originalnega članka

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri