V Mariboru nastaja Tkalka!

Pojma coworking center ne bodo uporabljali
V prostorih nekdanjega galenskega laboratorija Mariborskih lekarn skupina prostovoljcev že nekaj tednov neumorno vrti metle in valjčke. Objekt bo namreč konec avgusta sprejel nove uporabnike. »Prepričana sem, da bo to zelo dobra priložnost za vse nas, ki smo tukaj dobili nove prostore, v katerih bomo lažje našli skupno vsebinsko točko za razvoj družbenih inovacij, (socialnega) podjetništva in razvojnih programov,« je optimistična Karolina Babič iz Centra alternativne in avtonomne produkcije (CAAP). Več na www.dnevnik.si.

Slovenija ni Kanada, da bi lahko tratila prostor
(Nerazumna) pozidava že dolgo ogroža slovenska kmetijska zemljišča, hkrati se z najmanj 200 opuščenimi tovarnami, skladišči, rudniki, železniškimi progami… ne dogaja skoraj nič, pa čeprav degradirana območja s seboj prinašajo tudi sociološke, ekonomske in okoljske probleme. Več na www.dnevnik.si.

Slovenci bolj motorizirani od razvitejših držav EU
Z visokim številom avtomobilov so povezani tudi izdatki gospodinjstev. Tako so slovenska gospodinjstva v letu 2010 za nakup vozil in delovanje osebnih prevoznih sredstev namenila skoraj eno tretjino več sredstev kot gospodinjstva držav EU. Ob tem je zanimiv podatek, da so pri izdatkih za javni prevoz slovenska gospodinjstva namenila precej manj svojih sredstev (1,1 odstotka) od gospodinjstev v sedemindvajseterici (2,4 odstotka). Več na www.dnevnik.si.

Mladi v akcijo za 3. razvojno os
Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os bo s peticijo od države zahtevala čimhitrejši začetek gradnje hitre ceste na Koroško. Podprli so jih koroški župani, gospodarstveniki in novoizvoljena poslanca, medtem pa je država umaknila plombe na zemljiščih od Velenja do Slovenj Gradca, na območju, kjer je državni prostorski načrt že sprejet. Več na www.delo.si.

V SMC ne vidijo ovir za izvedbo kohezijskih projektov
Enajstim kohezijskim projektom 34 občin v skupni vrednosti 270 milijonov evrov, za katere je vladi Alenke Bratušek tik pred izvedbo »zmanjaklo« denarja, se z novo oblastjo očitno obetajo boljši časi, če se bodo seveda v Stranki Mira Cerarja, zmagovalki volitev, držali svojih predvolilnih obljub. Več na www.delo.si.

Povezani kolesarji sogovorniki državi
V Slovenski gorskokolesarski konzorcij je ob ustanovitvi vstopilo deset institucij in združenj, povezanih s kolesarstvom, ki nameravajo sodelovati pri načrtnem razvoju in urejanju gorskega kolesarstva v državi. Pri tem se nameravajo povezovati z državnimi institucijami, saj menijo, da je treba problematiko reguliranja gorskega kolesarjenja v naravi obravnavati z več vidikov in na več ministrstvih, ne le na enem. Več na www.delo.si.

“Davščina”, ki udari vse enako
Komunalni prispevek je za tipsko hišo od občine do občine drugačen. Ponekod le nekaj sto evrov, drugje tudi tri tisočake in več. Obračunan je glede na velikost hiše in parcele. Kaj pa, če ga stanovalci ne zmorejo plačati? Več na www.dnevnik.si.

Kupcem ključi novembra
Republiški stanovanjski sklad bo prijave na razpis za nakup stanovanj v soseski Zeleni gaj sprejemal do 15. septembra, prvim kupcem pa bo stanovanja lahko predal predvidoma novembra. Več na www.dnevnik.si.

V soseski Brdo stanovanja od 90.000 do 255.000 evrov
Stanovanjski sklad RS je danes objavil javni razpis za prodajo skupno 342 stanovanj v dveh sklopih objektov v soseski Brdo v Ljubljani. Prijave bo zbiral med 28. julijem in 15. septembrom, stanovanja pa bodo kupcem predajali predvidoma novembra in decembra. Več na www.dnevnik.si.

V tujini bolj cenijo njihovo uporabnost
Agencija za okolje (Arso) želi svoje zaposlene in druge spodbuditi k uporabi koles, ki so okolju prijazno prevozno sredstvo, zato so pred svojo stavbo na Vojkovi cesti postavili stojalo za popravilo koles Bike Box. »Na Arsu nas je veliko kolesarjev, tako da je stebriček vsekakor koristen pripomoček,« so zagotovili na agenciji. »Arso spremlja monitoring kakovosti zunanjega zraka in ugotavlja, da je naraščajoči promet z avtomobili tudi velik vir onesnaževanja in toplogrednih plinov. Zato namesto vožnje z avtomobilom svetujemo kolesarjenje, ki je prijazno okolju in zdravo tudi za nas.« Več na www.dnevnik.si.

 

Za najem lokala na Špici se potegujeta dva tekmeca
Na mestni razpis za najem gostinskega paviljona, balinišča in sanitarij na Špici sta se prijavila dva ponudnika (neuspešno ga iščejo že od oktobra leta 2010). To sta ljubljanski podjetji Creans in NetFokus, ki sta oddali popolni ponudbi. Več na www.delo.si.

Gradnja novega kopališča Kolezija bo stala 9,5 milijona evrov
Novo kopališče Kolezija bo najverjetneje gradilo hrvaško podjetje GP Krk, ki je skupaj s CBE Inženiringom in IMP oddalo najcenejšo ponudbo. Posel je brez vračunanega DDV vreden 7,75 milijona evrov. Izvajalca so na ljubljanski občini izbrali po včerajšnjih pogajanjih s šestimi ponudniki. Poročali smo že, da je občina marca objavljeno javno naročilo končala brez izbire izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del, saj so vse ponudbe presegale zagotovljena sredstva. Več na www.delo.si.

Umetniške akademije na štiri lokacije v centru mesta
Potem ko deset let ni bilo napredka pri načrtovani gradnji prostorov za umetniške akademije na Roški cesti, so na univerzi našli cenejšo rešitev. Tri akademije bi stalne prostore dobile na štirih različnih lokacijah v centru Ljubljane. Predlog je potrdil upravni odbor univerze, zdaj so na potezi ministrstvi in vlada. Več na www.delo.si.

V Stožice še bazen, gimnastika in kegljanje na ledu?
Na začetku avgusta bo minilo štiri leta, odkar so odprli športna objekta v Stožicah. Od takrat se ni veliko spremenilo; nedokončani spremljevalni objekti samevajo, zasebni partner Grep je projekt opustil, novega investitorja ni, rešitve ne ponudi niti občina niti je (še) ni našel DUTB, ki je pred meseci prevzel terjatve NLB in NKBM. Več na www.delo.si.

Občina bi prodala tudi Mahrovo hišo
Občina je v načrt razpolaganja z nepremičninami uvrstila tudi objekt na Krekovem trgu, kjer je Mahrova hiša. Odločitev je presenetljiva, ker do zdaj ni bilo predvideno, da bi občinske prostore v tej hiši prodali. Na MOL so skrivnostni; pravijo le, da je bil izkazan interes o nakupu. Več na www.delo.si.

Zemljina z gradbišča džamije razburja Sostrčane
V ČS Sostro, kjer so se v preteklosti razburjali predvsem zaradi načrtov za širitev kamnoloma Sostro in težkih tovornjakov, ki so uničevali lokalne ceste, so zdaj vznemirjeni zaradi odlaganja velikih količin odpadnega materiala v njegovih opuščenih delih. Tja jih vsak dan vozijo z gradbišča prihodnjega islamskega središča ob Parmovi. Več na www.delo.si.

Urejanje meteorne vode pri Čolnarni v Tivoliju
Do srede, 23. julija, bo potekalo zbiranje ponudb za izvedbo javnega naročila o izbiri izvajalca za ureditev odvodnjavanja meteornih vod v Tivoliju, na območju med dvorcem Tivoli in Čolnarno ob tivolskem bajerju. Več na www.delo.si.

Zamenjali bodo obelisk
Mestna občina Ljubljana bo obelisk na kopiji Robbovega vodnjaka pred mestno hišo zamenjala z novim, saj je bil stari po pregledu iz leta 2012 v izredno slabem stanju. Novi obelisk bo sestavljen iz treh kosov iz lesnobrdskega apnenca. Občina je gradbeno dovoljenje za poseg na kopiji vodnjaka že pridobila, zdaj pa išče tudi najugodnejšega ponudnika, ki bo opravil potrebna dela. Več na www.dnevnik.si.

Če vrtičkarji ne bi vzdrževali zemljišč, bi jih že zdavnaj prerasel gozd
Z vrtički ob Savi v Črnučah je vselej križ. Tokrat dobesedno, saj je najnovejši spor nastal med vrtičkarji, ki so si ustvarili gredice na zapuščeni cerkveni zemlji, ta pa zdaj od njih zahteva letno nadomestilo. A vrtičkarjem se zdi cena – 80 centov za kvadratni meter– oderuška. Več na www.dnevnik.si.

Družno so zavihali rokave za nove prostore
V Slovenski filantropiji pravijo, da so sedanje prostore na Poljanski cesti žal že prerasli. Skupaj s študenti, prostovoljci in migranti so se optimistično lotili zahtevne obnove že skoraj odpisane hiše na Viču.»Vau, tale zvezek za geometrijo je iz leta 1962!« se je navdušila Lenka Vojnovič iz Slovenske filantropije, ko je na hitro ošinila vsebino škatel, ki so jih pridni prostovoljci zavzeto nosili po stopnicah z zaprašenega podstrešja. Nekaj nadstropij nižje na naslovu Cesta Dolomitskega odreda 11 so se migranti z vseh vetrov mojstrsko lotili odstranjevanja tlakov v garaži, ki bo v prihodnje dobila povsem drugo vsebino. Cilj je namreč v večstanovanjski hiši, ki je bila nekoč dom nekaj družinam, potem pa zatočišče brezdomcev in narkomanov, urediti učni center za migrante, prostovoljski center in svetovalnico za pomoč ljudem brez urejenega zdravstvenega zavarovanja. Več na www.dnevnik.si.

 

Izposoja tudi v BTC
Mreža izposojevalnic koles Bicikelj je bogatejša za tri nova postajališča na območju nakupovalnega središča BTC, kjer si do zdaj ni bilo mogoče izposoditi mestnih koles. Nova postajališča so pri Cityparku, Vodnem mestu Atlantis in tržnici v BTC Cityju. V Ljubljani je trenutno na voljo 36 postajališč. Več na www.dnevnik.si.

Ločani so končno dobili nazaj svoje morje
Dolga leta je bilo škofjeloško kopališče ob Poljanski Sori v Puštalu ena največjih sramot srednjeveškega mesta. Ločani so preživeli vse: od diskoteke do barskih plesalk, požara, propadanja, rušenja objektov in neuspešne prodaje. Ko je predlansko jesen domačin Nedeljko Rodić za okoli 200 tisočakov od Zavarovalnice Triglav kupil zemljišče ob Sori, je bil marsikdo skeptičen do njegovih načrtov in obljub. A podjetni gostinec je držal besedo in Škofjeločani imajo zdaj nazaj svoje priljubljeno morje. Več na www.dnevnik.si.

Kranj še kar čaka na denar države in kohezijskega sklada
Zapleti pri povračilu sredstev za projekt komunalne infrastrukture Gorki in vodovod Bašelj–Kranj se nadaljujejo. Na kranjski občini pravijo, da so morali namesto države založiti že 3,6 milijona evrov, na okoljskem ministrstvu pa, da občini denarja ne morejo povrniti, ker so njeni zahtevki neustrezno pripravljeni. Več na www.delo.si.

Vrtati bi začeli čez tri leta
Na včerajšnji seji je vlada potrdila predlog o pripravi državnega prostorskega načrta za gradnjo druge cevi v skoraj osemkilometrskem predoru Karavanke, s čimer naj bi se na dolgi rok zmanjšali zastoji, ki ob konicah trajajo tudi več ur. Več na www.dnevnik.si.

Koncesnino za tržnico znižali za trikrat
Občina Jesenice bo do 14. avgusta zbirala prijave za novega koncesionarja, ki bi za najmanj petletno obdobje prevzel v upravljanje novozgrajeno tržnico na Stari Savi. Pričakovano koncesnino so znižali za skoraj dve tretjini; z dosedanjih 14.000 evrov na leto na pet tisočakov. Nov koncesionar bi bil lahko izbran oktobra letos, do takrat pa bo tržnica med tednom še naprej zaprta. Več na www.delo.si.

 

Smučišče 2864 Bohinj še brez denarja države
Napovedi investitorja Boštjana Čokla, da bo prva polovica novega, največjega slovenskega smučišča nad Bohinjsko Bistrico urejena decembra letos, se očitno ne bodo uresničile. Njegovo podjetje Bohinj 2864, ki bo tudi upravljalo smučarske površine, namreč še ni pridobilo gradbenega dovoljenja, zavleči pa se utegne tudi pri dodelitvi denarja iz državnega proračuna. Več na www.delo.si.

Kanin še ni ruski
Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar je od nje odstopila pri ceni 1,14 milijona evrov. Edini dražitelj je bila zastopnica potencialnih ruskih vlagateljev Carmen Dobnik, ki meni, da je cena močno poškodovanega premoženja nekdanjega kaninskega smučišča nerealna. Več na www.delo.si.

Bo s Posavsko špajzo na tržnicah res več lokalne hrane?
Projekt prenove ali gradnje tržnic v centrih šestih posavskih občin je vreden 1,69 milijona evrov. Namenjen je spodbujanju lokalne samopreskrbe. Toda večina denarja je bila porabljena za zidove, za promocijo ter izobraževanje potrošnikov in ponudnikov pa le 48.500 evrov oziroma manj kot tri promile. Več na www.delo.si.

Sredi poletja zaprli prhe in stranišča za tovornjakarje
Ministrstvo za pravosodje je 20. junija na mejnem prehodu Obrežje, ki ga prečka 450.000 tovornjakov na leto, zaprlo oba sanitarna prostora s prhami za tovornjakarje. Šoferji, ki na meji preživijo tudi ves dan, so ogorčeni, ker ne morejo civilizirano opravljati osnovnih higienskih potreb, 45 zaposlenih na špediciji pa je strah, da bodo zaradi ukrepa države izgubili stranke in službe. Več na www.delo.si.

Pešce in kolesarje je na nadvozih brez pločnikov in stez strah
Na odseku med Drnovim pri Krškem in Krško vasjo v brežiški občini avtocesto prečijo štirje nadvozi, namenjeni lokalnemu prometu. Nadvoza na državni in medobčinski cesti pri Drnovem in Vihrah sta prometno precej obremenjena, preostala dva pri Gorenjih Skopicah in Krški vasi manj, saj kmetom služita zgolj za dostop s kmetijsko mehanizacijo do polj na severni strani avtoceste. To, kar pri omenjenih nadvozih moti in na kar nas je opozorilo že nekaj prebivalcev okoliških naselij, je, da oba najprometnejša nadvoza pločnike sicer imata, vendar so ti zaradi postavljenih betonskih in jeklenih ločevalnih oziroma odbojnih ograj pešcem nedostopni, medtem ko na obeh »kmetijskih« nadvozih teh preprek ni. Več na www.dnevnik.si.

Novomeščani tudi to poletje brez osvežitve
Lansko poletje so na novomeški občini napovedali novo kopališče ob reki Krki. Gradbena dela naj bi se začela že jeseni 2013, objekt pa naj bi vzcvetel v pomladanskih mesecih. Napovedi se niso uresničile. Ivo Kuljaj, direktor Zavoda za turizem Novo mesto, pojasnjuje, da zaradi več dejavnikov: »Pomanjkanja financ, pridobitve naravovarstvenega soglasja in drstitve rib.« Na občini računajo, da zapletov ne bo več in da bodo večino projekta končali do prireditve Noč na Krki, ki bo 30. avgusta. Več na www.dnevnik.si.

Uredili brezplačna parkirišča
V Rogaški Slatini so odprli nov, sodobno oblikovan objekt z garažno hišo, tržnico in razgledno ploščadjo. Z naložbo, ki je stala skoraj 1,8 milijona evrov, je mestno središče postalo še bolj atraktivno in zanimivo. Razgledno teraso so namreč uredili kar na strehi objekta, jo ozelenili in nanjo postavili klopce za sprehajalce. Občani in turisti so nad arhitekturno rešitvijo navdušeni, saj je terasa neposredno povezana s hribom v zaledju. Več na www.dnevnik.si.

Maribor bo jeseni brez bazena za rekreativce
Za mesto pomembno kopališče Pristan letos očitno ne bo dobilo novega, 25-metrskega bazena. Čeprav so sedanjega Športni objekti Maribor zaradi varnosti zaprli že pred pol leta, je naložba v novega še neznanka. Jeseni bodo tako občutno okrnjene možnosti rekreativnega plavanja. Več na www.delo.si.

Barbara Vtič Vraničar: Ustvariti bi morali vsaj 400 tisočakov na mesec
»Prizadevamo si povrniti zaupanje v okolju, med obiskovalci, dobavitelji in ne nazadnje zaposlenimi,« pravi direktorica Športnega centra (ŠC) Pohorje Barbara Vtič Vraničar, ki jo je na položaj pred kratkim postavila DUTB. Med prvimi nalogami omenja »čiščenje« odnosov v žičničarsko-turističnem podjetju. Več na www.delo.si.

Mariborski aerodrom išče partnerje
V podjetju Aerodrom Maribor, ki upravlja tukajšnje letališče, na njem letos pričakujejo približno 20.000 potnikov, predvsem za čarterske polete. Iz Maribora letijo na štiri destinacije, letališče Gradec jih ima 50 in 900.000 potnikov na leto. Več na www.delo.si.

Nova trenja v mariborskem redarstvu
Vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor Franjo Švajger je ostal brez pooblastil za vodenje obeh služb, a je še naprej vodja celotnega urada. Na občini pravijo, da je to posledica zapolnitve prej praznih mest na čelu obeh služb, medtem ko domnevne kršitve pristojnosti, ki jih Švajgerju očita sindikat, še preiskujejo. Več na www.delo.si.

Ormož bi imel svoje odlagališče za odpadke
Občina Ormož na območju opuščenega glinokopa severovzhodno od mesta načrtuje center za odpadke, ki bi ga zgradili brez sofinanciranja EU. Stal bi od osem do devet milijonov evrov, ormoški župan Alojz Sok pa pravi, da bi bilo poleg občine investitor zasebno Komunalno podjetje Ormož. Vendar direktorica Pavla Majcen njegovih napovedi ni hotela potrditi. Več na www.delo.si.

Štorski turistični up gostincu brez izkušenj
Za novega najemnika Alminega doma na Svetini so občinski svetniki med dvema »družinskima« ponudbama izbrali podjetje IG – DAR študenta Iztoka Grobelnika. IG – DAR je letos v istem dnevu skupaj s še 19 drugimi ustanovilo podjetje Saturn 3000 in z gostinstvom nima nobenih izkušenj. Poleg tega občina, ki je za nakup doma sklenila nezakonite najemne pogodbe po oderuških obrestnih merah in se zadolžila čez dovoljeno mejo, dom že prodaja. Več na www.delo.si.

Vrtec v Šoštanju bodo drago plačali, a drugače ni šlo
Občina je pred dnevi podpisala pogodbi za nakup zunanjih igral in notranje opreme novega vrtca. Koncesijo za gradnjo in 15-letno vzdrževanje objekta je lani dobil velenjski Esotech. Naložba je vredna dobrih 6,5 milijona evrov, občina bo v 15 letih plačala 10,3 milijona evrov. Več na www.delo.si.

 

oroški hostli z obeh strani meje združili moči
Popotniško združenje Slovenije in združenje youth hostlov avstrijske Koroške začenjata skupno promocijo sedmih mladinskih hostlov na Koroškem, na obeh straneh meje. Izdali so promocijsko brošuro, sodelovanje pa bodo nadgradili še z mednarodnimi mladinskimi projekti. S povezovanjem upajo na večjo prepoznavnost regije kot celote. Več na www.delo.si.

 

Skepsa do ruskega kupca očitno upravičena
Ravenski svetniki so očitno imeli prav, ko so pred poltretjim letom, ko je občina Ravne prodala Rimski vrelec ruskemu poslovnežu Musu T. Abidovu, sicer lastniku Inštituta za imunopatologijo in preventivno medicino v Ljubljani, podvomili, da ima novi lastnik z nakupom kompleksa resne namene. Čeprav bi ga moral obnoviti že do junija lani, je nekdanji biser, čigar dodana vrednost je zdravilna voda, ki je bila nekdaj ena najbolj cenjenih in prodajanih mineralnih vod v vsej Avstro-Ogrski, izvažali pa so jo celo v ZDA, vse do danes ostal nedotaknjen. Več na www.dnevnik.si.

Kupca ni, morda bo dobil najemnika
Hotel Črna je pri prenovi kulturnega doma dobil nov vhod, kljub številnim poskusom prodaje ali oddaje v najem pa je še vedno brez novega lastnika ali najemnika. Županja Romana Lesjak pravi, da se zanj spet zanimata domačina, ki sta že izrazila interes, a sta si nato premislila. Več na www.delo.si.

Posočju še pol milijona evrov
Vlada v odhajanju je vendarle prisluhnila Posočju in mu namenila dodatnega pol milijona evrov za popotresno obnovo. Več na www.dnevnik.si.

Prenova trga zamuja, trgovci in gostinci otopeli od čakanja
Čeprav je od začetka prenove Bevkovega trga, osrednjega mestnega trga Nove Gorice, minilo že krepkega pol leta, delavci Cestnega podjetja Gorica (CPG) z deli še niso zaključili. Nekateri lastniki gostinskih lokalov in trgovin so morali na ta račun svoja vrata zapreti že pred meseci, toda zdaj postaja čedalje bolj jasno, da prenova ne bo zaključena niti do konca meseca, ko se izteče pogodbeni datum, ki ga je določila novogoriška občina. Več na www.delo.si.

Delfini skačejo tudi v Akvariju Piran
»Le malo ljudi se zaveda, da je Piran znan tudi po svoji biodiverziteti v morju, katere pomemben člen v verigi je »domača« jata z več kot 70 ali 80 delfini. Predvsem na to bi radi opozorili javnost z našo razstavo,« je za Delo povedal Tilen Genov, predsednik Morigenosa, društva za opazovanje in preučevanje morskih sesalcev. Več na www.delo.si.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri