Kolesarska skozi Tivoli se že gradi! Kaj pa javno posvetovanje?

Nove poti za pešce in kolesarje

Že čez dober mesec dni se bodo kolesarji po eni izmed tivolskih poti lahko zapeljali brez strahu, da bi bili za vožnjo po poti kaznovani. Na ljubljanski mestni občini bodo namreč danes začeli uresničevati svojo napoved o ureditvi kolesarske steze skozi Tivoli, kjer je bilo kolesarjenje doslej prepovedano. Več na www.dnevnik.si.

Jutri začnejo urejati kolesarsko stezo v parku Tivoli

Z občine so sporočili, da bodo jutri v parku Tivoli začeli z urejanjem kolesarske steze. Ta bo potekala od parkirišča pri bazenu do nadvoza nad Cesto 27. aprila. Kolesarska steza bo potekala vzporedno z obstoječo potjo za pešce. Na delu, kjer bo sekala Jakopičevo sprehajališče, ni predvidenih posebnih posegov, izvedli bodo le zaris steze s črtami in piktogrami, so sporočili z MOL. Steza bo asfaltirana, široka bo tri, dolga pa 600 metrov. Od parkovne površine bo ločena z granitnimi kockami. Več na www.delo.si.

Park Tivoli bo dobil upravljavca šele čez dve leti

Čez dve leti bo Ljubljana postala zelena prestolnica Evrope, toda 459 hektarov velik park zahodno od središča mesta, Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki ga obišče približno 1.750.000 obiskovalcev na leto, je še brez upravljavca; dobil ga bo šele leta 2016. Več na www.delo.si.

Skoraj polovica države še vedno brez čiščenja vode

Slovenija je z vodo bogata država, a vodni viri so ranljivi in neenakomerno porazdeljeni, je zapisano v Kazalcih okolja v Sloveniji, ki jih je izdala agencija za okolje (Arso). Komunalne čistilne naprave očistijo odpadne vode le 55 odstotkov prebivalcev. Več na www.delo.si.

Cerar bi razdružil kmetijstvo in okolje

Če bo zmagovalcu državnozborskih volitev Miru Cerarju uspelo sestaviti koalicijo in prevzeti vodenje vlade, bo ta najverjetneje znova razdružila kmetijstvo in okolje ter okolje v samostojnem ministrstvu spet povezala s prostorom. Več na www.dnevnik.si.

Občine pričakujejo, da jim bo bo nova vlada prisluhnila

Predsednika Skupnosti občin Slovenije (SOS) Anton Štihec in Združenja občin Slovenije (ZOS) Robert Smrdelj pričakujeta, da bo nova vlada najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja prisluhnila argumentom in izkušnjam lokalnih skupnosti in da bo vodila dogovorno politiko glede morebitnih sprememb, povezanih z lokalno samoupravo. Več na www.delo.si.

Milijonska škoda zaradi ustavljenih del

Medtem ko je v zadnjih mesecih v soju žarometov osnovno vzdrževanje državnih cest – Direkcija RS za ceste ima za zdaj na voljo denar le do konca septembra – strokovnjaki opozarjajo tudi na škodo, ki nastaja zaradi ustavljenih investicij in gradbišč, ki mirujejo že devet mesecev. Direkcija za ceste namreč letos iz proračuna ni dobila niti ficka za investicije, zato se izvajajo le projekti, ki jih v pretežni meri sofinancira Bruselj. Več na www.dnevnik.si.

Hrup jih iztirja

Borovničani opozarjajo na neznosen hrup dizelskih lokomotiv, ki so po žledolomu nadomestile električne. Direktor Slovenskih železnic je že sklical sestanek, a je možnost dogovora zelo vprašljiva. Več na www.dnevnik.si.

Emonika ne bo dobila državnega denarja

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vladi ne bo predlagalo, da družbi Emonika, ki naj bi v javno-zasebnem partnerstvu s Slovenskimi železnicami zgradila ljubljanski potniški center, dodeli milijonsko finančno spodbudo za tujo neposredno naložbo v Sloveniji. Na ministrstvu so končno razkrili, da so bili sprva Emoniki pripravljeni podeliti kar slabih 31 milijonov evrov, a pod pogojem, da bi evropska komisija odobrila to pomoč. Več na www.dnevnik.si.

Janković bo jutri odprl novo brv čez Ljubljanico

Župan Zoran Janković bo jutri ob 14. uri odprl novo brv čez Ljubljanico, ki bo v podaljšku Potočnikove ulice povezovala Poljanski nasip in Lipičevo cesto. Omenjena brv, za prestavitev in obnovo katere so odšteli 629 tisoč evrov, je doslej stala pri Materinskem mostu. S starega mesta so jo odstranili konec marca letos, izvajalec jo je očistil in pripravil za montažo na novi lokaciji. Več na www.delo.si.

V Fužinah nočejo plačljivega družinskega centra

Civilna iniciativa v Fužinah je zbrala več kot 2000 podpisov prebivalcev, ki nasprotujejo širitvi javnega zavoda Družinski center Mala ulica v prostore Doma občanov Nove Fužine v središču Fužin, na Preglovem trgu. Poudarjajo, da v Domu občanov Nove Fužine, ki predstavlja osrednji kulturni prostor, v katerem je tudi Knjižnica Fužine, dosedanje neprofitne organizacije, ki delujejo v teh prostorih, veliko dejavnosti za otroke in šolarje izvajajo brezplačno; po sedanjem ceniku Družinskega centra Mala ulica, ki deluje v središču mesta v Prečni ulici, pa je enkratna vstopnina za otroka s spremljevalcem dva evra, za bratce in sestrice s spremljevalcem pa štiri evre. Več na www.delo.si.

Po prenovi bo v vili Urška zavod za oskrbo na domu

Vilo Urška na Poljanski 97, ki je prazna propadala kar šest let, je MOL končno začela prenavljati. Pred kratkim so se namreč pojavili delavci VG 5, ki so okoli nje že postavili gradbiščno ograjo in začeli odstranjevati njene dotrajane dele. Po končani prenovi se bo vanjo vselil ljubljanski javni zavod za oskrbo na domu. Več na www.delo.si.

Vodnik po težko pričakovani novi soseski – bodo cene na Brdu dovolj mamljive?

Kdaj natanko bo republiški stanovanjski sklad objavil javni razpis za prodajo prvih stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu, je odvisno predvsem od tega, kdaj bo vlada imenovala nove člane nadzornega sveta sklada. Več na www.dnevnik.si.

Sklad na dražbi kupil samski dom SCT

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana bo letos večinoma opravljal prenove obstoječih stanovanj, pripravljal projektno dokumentacijo za nadaljnje gradbene projekte in začel graditi nekatere novogradnje. Prihodnje leto pa načrtuje konec gradnje soseske Polje. Več na www.dnevnik.si.

Islamska skupnost objavila glavni razpis za gradnjo džamije

Islamska skupnost v Sloveniji je objavila glavni razpis za izgradnjo objektov Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. Razpis vključuje tri sklope, in sicer gradbeno-obrtniška dela, elektro inštalacije in strojne inštalacije. Kandidati lahko ponudbe oddajo do 11. avgusta do 12. ure, pojasnjujejo na spletnih straneh islamske skupnosti. Več na www.delo.si.

Kdo bo gradil prvo džamijo?

Islamska skupnost v Sloveniji je objavila razpis za izbor gradbenega podjetja, ki bo zgradilo islamski versko-kulturni center. Izbrani izvajalec bo moral opraviti vsa gradbena in obrtniška dela ter urediti elektro- in strojne inštalacije. Sama vsebina razpisa ni javna, potencialni ponudniki pa lahko razpisno dokumentacijo pridobijo na islamski skupnosti oziroma pri njihovem partnerju družbi Elea iC. Zainteresirani ponudniki morajo svojo ponudbo oddati do 11. avgusta do 12. ure, so sporočili z islamske skupnosti. Več na www.dnevnik.si.

Jara kača na Jarški cesti

23 solastnikov enostanovanjske hiše na Jarški cesti se bo še pošteno načakalo, preden bo črna gradnja legalizirana. Medtem investitorju grozi več kot deset let zapora. Več na www.dnevnik.si.

Črnuški most bo zaprt

Od torka in predvidoma do 30. oktobra bo zaradi obnove zaprt most čez Savo na Dunajski cesti v Ljubljani, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana (MOL). Uporabljali ga bodo lahko le pešci. Zato na občini ne pričakujejo večjih zastojev. Več na www.delo.si.

Hipsterski bloger Adam: Je Ljubljana novi Berlin?

Glavno mesto je na svojem turističnem radarju tokrat opazil svetovni popotnik, avtor hipsterskih potovalnih priročnikov, grafični oblikovalec in bloger Adam. V svojem zadnjem zapisu se sprašuje, če je Ljubljana – zaradi svojega posebnega vzdušja – novi Berlin. Več na www.delo.si.

Tržičani imajo spet svoje morje

S tržiškim morjem, kakor domačini rečejo bazenu ob vhodu v mesto, se v Tržič vrača poletje. Najbolj neučakani bodo lahko že jutri, v petek, zaplavali v otroškem in 50-metrskem bazenu, uradno pa bodo 4,3 milijona evrov vredno Gorenjsko plažo odprli 25. julija. Kulturni del bo dokončan šele prihodnje leto, prav tako bo letos ostal zaprt njegov gostinski del. Več na www.delo.si.

 

Tržičani dobili svoj bazen nazaj

Največji gorenjski turistični projekt, podprt z evropskim denarjem, je končan. Gorenjska plaža, moderen bazenski kompleks s prireditvenim prostorom in za zdaj še zaprtim gostinskim delom, bo prve kopalce sprejel danes. Več na www.dnevnik.si.

Kompleks naprodaj, krajani spet v akcijo

Čeprav družba PSZ Medijske toplice prodaja, v Društvu za oživitev kulturne dediščine Medijskih toplic nadaljujejo udarniške akcije in pripravljajo projekte, s katerimi bi oživili tudi hotelski del kompleksa. Več na www.dnevnik.si.

Na Jesenicah z dežja pod kap?

Široka, ravna, gladka in prometa skoraj prazna cesta od Spodnjega plavža do mejne ploščadi Karavanke je bila dolga leta zaprta za promet, po njej so se lahko vozili le delavci Darsa. Cesta je tudi v lasti Darsa in vodi do njihovega centra pred predorom Karavanke. Cesto so skoraj dve desetletji uporabljali tudi kolesarji, tekači, pešci, mamice z vozički, rekreativci na rolerjih, rolkah, skirojih… S preselitvijo jeseniške policijske postaje na mejno ploščad Karavanke pa so cesto odprli za promet, saj gre za najkrajšo in najhitrejšo povezavo središča Jesenic s sedanjo lokacijo policijske postaje. Več na www.dnevnik.si.

Smučišče zaupali Rusom

Po letu in pol klavrnega propadanja smučišča na Kaninu so se v Bovcu zgodili prvi konkretnejši premiki za oživitev edinega visokogorskega smučišča v Sloveniji. Bovški svetniki so se soglasno strinjali, da občina zemljišča na Kaninu odda trem Rusom.

Kogeneracija še drugič brez denarja

Kočevska kogeneracija, tehnološko zahteven projekt soproizvodnje električne in toplotne energije z uplinjanjem lesne biomase, niti drugič ni bila izbrana za financiranje na evropskem razpisu NER 300. O vsebini projekta in razlogih, zakaj ga še ne bo mogoče uresničiti, preberite v tekstu Simone Fajfar. Več na www.delo.si.

Končno bo padla sramota Kočevja

V naslednjih dneh bo končno padel Škor’c, starejšim generacijam bolj znan kot Činkl. Skoraj dvesto let staro stavbo, katere mizerno stanje so pred tremi leti delno skrili z »lepotnim« ovojem, bo občina namreč porušila, naslednje leto pa na istem mestu zgradila novo. Vse originalne dele propadajoče stavbe, na primer podokenske konzole in nadokenske levje glave, bo občina spravila in vgradila v nov objekt. »Predvidoma aprila bomo začeli graditi novo stavbo, v katero bomo vgradili vse prepoznavne elemente,« je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič in razkril, da bo v pritličju nove stavbe turističnoinformacijski center, v preostalem delu pa mladinski hotel. Občina bo v kratkem širši javnosti tudi predstavila načrt za novo stavbo. Več na www.dnevnik.si.

Tudi Kočevje ima fitnes naprave na prostem

Javni zavod za šport občine Kočevje je letos prvič organiziral Aktivne počitnice med poletjem, s katerim so želeli otrokom – osnovnošolcem in srednješolcem – v tednu dni predstaviti različne športne panoge. Pred koncem pouka so razdelili prijavnice več kot 1000 kočevskim osnovnošolcem in srednješolcem, ki bi lahko sodelovali v desetih različnih športnih panogah. Prejeli so 45 prijav. »Udeležba je bila skromna, vendar pričakujem, da bo naslednje leto večji odziv,« pravi Janez Maršič, direktor Javnega zavoda za šport občine Kočevje. Več na www.delo.si.

 

Dravska vila po nezgodi spet počiva

Turistična ladjica Dravska vila do preklica spet ne bo prevažala potnikov. Doživela je manjšo nesrečo, da so v sredo zvečer posredovali mariborski gasilci. V poročilu regijskega centra za obveščanje je navedeno, da je plovilo trčilo ob nabrežje reke, vendar odgovorni za Dravsko vilo v agenciji Don travel to zanikajo. Po besedah Marjana Krajnca, prokurista Študentskega servisa Maribor, h kateremu spada agencija, je med plovbo najbrž kakšen predmet zadel krmilo in ga poškodoval. »Da smo izkrcali potnike, smo pristali na obali, a to ni bil trd pristanek,« trdi Krajnc. Čez noč so ladjico privezali na steber starega mostu, včeraj dopoldne je odplula v pristan, kjer bo strokovnjak pregledal krmilo. Več na www.delo.si.

Na Muri bo še nekaj časa Divji zahod

Beltinska občina je že pred nekaj leti pozvala vse občine ob reki Muri, da bi skupaj, z usklajenimi in poenotenimi odloki, uredile plovbni režim po reki in se dogovorile o urejanju, upravljanju in vzdrževanju pristanišč ter vstopno-izstopnih mest. Poziv je izzvenel v prazno in večina obmurskih občin odlokov še vedno nima. Več na www.delo.si.

Poplave 2012: Avstrijci tožijo, Slovenija (še) nič

Avstrijska občina Labot je proti upravljavcu hidroelektrarn Verbundu vložila civilno tožbo, številni slovenski in avstrijski oškodovanci ter podjetja pa s skupinskimi zahtevki terjajo odškodnino za škodo v poplavah novembra 2012. Slovenija glede povračila škode ni storila še nič, na ministrstvu za okolje pa trdijo, da so vsi postopki zaupni. Več na www.delo.si.

Desetletje ni bilo dovolj za obnovo po posoškem potresu

Travmatični spomini na potres, ki je na današnji dan pred desetimi leti nazadnje močno prizadel zgornje Posočje in okolico, zaradi (pre)počasne popotresne obnove ne bledijo, kot bi lahko. Varčevanje je agonijo podražilo in podaljšalo za najmanj štiri leta. Več na www.delo.si.

Uredili bodo krajinski park v soteski Glinščice

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel in minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan sta z županom občine Hrpelje – Kozina Zvonkom Benčičem Midrejem podpisala sporazum o zagotovitvi izravnalnih ukrepov pri projektu drugega tira, ki občini v zameno za gradnjo drugega tira čez zavarovano območje prinaša pol milijona evrov vredno ureditev krajinskega parka v soteski Glinščice. Več na www.dnevnik.si.

Belokriške ceste razkopane že dva meseca, delavcev nikjer

»Vse, kar je prav. Razumemo, da je treba vodovod obnoviti. Toda delo bi morali opraviti v razumnih rokih,« negodujejo prebivalci Razgleda nad Piranom zaradi že več kot dva meseca razkopane Belokriške ceste, na kateri že mesec dni ni delavcev. Po odgovorih sodeč odgovornih ni. Več na www.delo.si.

Namesto ceste štirje kilometri plaže

Po hitri cesti skozi predor Markovec naj bi promet stekel še pred koncem leta. Poleg tega, da bo nova povezava prispevala k večji pretočnosti prometa, odpira tudi velike razvojne možnosti na območju obstoječe obalne ceste med Koprom in Izolo. Koprska in izolska občina bi cesto ukinili in namesto nje uredili plažo oziroma prostor, namenjen turistični in športnorekreacijski dejavnosti. Prvi pogoj za to je, da država lastništvo ceste prenese na občini. Več na www.dnevnik.si.

 

Stečajni upravitelj ustavil prodajo izolske soseske

Stečajni upravitelj Stavbenika Valter Stepan je začasno ustavil prodajo naselja Oktobrska v Izoli, edinega premoženja, iz katerega bi lahko vsaj delno poplačal okoli 300 upnikov, ki svojih skupno 25 milijonov evrov vrednih terjatev do gradbinca niso imeli zavarovanih. Stanovanjsko-poslovni objekt na Ulici oktobrske revolucije tik ob izolski marini v četrti gradbeni fazi je namreč edini, ki ni v celoti obremenjen s hipotekami bank in bi se lahko del njegove kupnine stekel tudi v stečajno maso. Več na www.dnevnik.si.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri