Kako ustvariti rekreaciji prijazno okolje?

Vsekakor ni nič novega, če povemo, da je telesna aktivnost prebivalcev pomembna za javno zdravje. Posebej zato morajo mesta razmisliti, kako ustvariti rekreaciji prijazno okolje. Med letoma 2011 in 2013 je bilo 9 nizozemskih mest (Almere, Amsterdam, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Deventer, Ede, Heerhugowaard, Zoetermeer in Bergen op Zoom) vključenih v pilotno študijo o ustvarjanju rekreaciji prijaznega mestnega prostora. Jeseni 2013 je nizozemski inštitut za šport in rekreacijo The Netherlands Institute for Sports and Physical Activity (NISB) objavil rezultate te pilotne študije, ki jo je naročilo nizozemsko ministrstvo za zdravje in šport.

Vključena mesta so si s trdimi (fizičnimi) in mehkimi (družbenimi) ukrepi prizadevala rešiti lokalne probleme tako, da bi bile soseske prijetnejše za življenje ter da bi zagotavljale varnost in ohranjale zdravje. Izboljšave so vključevale izobraževalne aktivnosti, pobude prebivalcev in projekte, ki so jih organizirali soseske, športna društva in občine.

Pilotno študijo so zaključili z ugotovitvijo, da je običajno najbolj učinkovita kombinacija trdih in mehkih ukrepov. Če želijo mesta vplivati na vedenje svojih prebivalcev, ni dovolj, da ustvarijo, na primer, rekreaciji prijazna šolska dvorišča. Takšno mora biti vso mesto. Rekreaciji prijazna okolja namreč več ljudi spodbudijo h gibanju, kar seveda pritegne tudi druge ciljne skupine.

Nizozemski inštitut za šport in rekreacijo je za mesta, ki bi se rada naučila ustvarjati rekreaciji prijazni prostor, pripravil »vodnik« z načrtom v desetih korakih. Pomembna ugotovitev študije je, da vadbi prijazna okolja vedno nastanejo v sodelovanju z drugimi organizacijami. Mesta morajo k temu pristopiti čezsektorsko ter vključevati nove in različne partnerje.

Vključevanje, povezovanje, izmenjava vizij in sodelovanje

To potrjuje tudi študija nizozemske organizacije za uporabne znanstvene raziskave (Netherlands Organisation for Applied Scientific Research), ki se je posvetila izključno procesom implementacije in sodelovanja ter v tem smislu spremljala in ocenjevala mesta. Na podlagi te študije so pripravili štiri priporočila:

1. Če so organizacije civilne družbe, vključno s samimi prebivalci, aktivno vključene v proces ustvarjanja rekreaciji prijaznega okolja, so rezultati bolj učinkoviti in bolj trajnostni.
2. Delovanje na podlagi omrežnih struktur je boljše kot delovanje v formaliziranih projektnih ekipah.
3. Za pridobitev podpore javnosti je pomembno ustvariti skupno vizijo z vsemi vključenimi partnerji.
4. Vodje projekta morajo biti v središču dogajanja. Aktivno se morajo povezovati z lokalnimi partnerji in znati usklajevati veliko različnih interesov.

Prispevek so pripravili pri nizozemski točki obveščanja URBACT contact Point in The Netherlands – povezava na spletno stran

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri