Svetovno prvenstvo v Braziliji z drugega zornega kota

V zadnjih tednih so se povsod po evropskih mestih pojavile podobe, ki najavljajo svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji. V Evropi so to praznične podobe – oglasi za prenose tekem na velikih platnih, za hrano in pijačo, ki gre dobro z nogometom, poletjem in prijetno družbo. Ampak ne prikazujejo samo tega. Prejšnji teden smo med priljubljenim množičnim uličnim festivalom v Berlinu lahko videli tudi napise kot je »copa pra quem?«.

Ne čudi, da je postal paradoks velikih nogometnih dogodkov ravno s svetovnim prvenstvom v Braziliji še bolj očiten. Brazilija je namreč država, v kateri ostaja nogomet zelo priljubljen in razširjen šport, vendar tudi država, v kateri je razkorak med bolj in manj premožnimi skupinami prebivalstva primerjalno ogromen, kot sta v svoji objavi spomnila tiskovna predstavnika francoske nevladne organizacije.

Že lani poleti je Urbactov strokovnjak Peter Ramsden na tem blogu poskušal interpretirati proteste, ki so izbruhnili v Istanbulu in Riu de Janeiru. Od takrat je na temo urbanih in družbenih problemov, ki so se pojavili v zvezi s svetovnim prvenstvom, nastalo veliko člankov in vsebin. Ker želimo razpravo, ki jo je začel Peter, nadaljevati, smo pripravili nekaj povezav, ki smo jih zbrali v zadnjih tednih.

Pred enim letom so pri Bloomberg Cities objavili članek na temo načrtovanja mest, neposredno povezano s svetovnim prvenstvom – šlo je za vprašanje, ali se bo večino nogometnih stadionov kljub njihovi ceni nehalo uporabljati kmalu po prvenstvu. Toda dobro vemo, da to niti slučajno ni edini problem. Guardian je pred nekaj tedni v Brazilijo poslal novinarja, čigar poročanje o protestih, mundialu in dnevnem soočanju z neenakostmi je sprožilo majhne razprave z bralci, o njegovem pogledu pa so razpravljali tudi na Geostadii, blogu Cristopherja Gaffneya, ameriškega urbanega raziskovalca, živečega v Braziliji, ki je popolnoma posvečen tem vprašanjem.

Ulični umetniki in še zlasti grafitarji so bili v brazilskih mestih zelo aktivni in njihovo delo se je preko socialnih omrežij širilo po svetu. Verjetno ste že videli to zbirko iz Huffington Posta ali to iz Guardiana. Drug odgovor z ulice, ki je preko socialnih omrežij dosegel mednarodno pozornost, so bili videi, ki so preobrnili viralni fenomen pesmi Happy Pharella Williamsa ter opozorili na težave prebivalcev z urbanim razvojem v zvezi z svetovnim prvenstvom in onkraj tega: Več informacij o njem najdete jih na tem blogu.

Če te vsebine razširjamo, se bo Brazilija morda znašla ne le v centru nogometnega sveta, temveč tudi v središču protestov proti urbanim neenakostim …

Povezava do originalnega članka FIFA World Cup, a Web Revue – Urbactova spletna stran

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri