Stroka nasprotuje legalizaciji pred izvedbo potrebnih sistemskih sprememb

Skupina Odgovorno do prostora! je danes posredovala ministru pristojnemu za prostor, predsednici vlade in medijem ter zainteresirani javnosti odziv na predlog zakona o ravnanju z nelegalnimi gradnjami.

Stroka opozarja, da je napoved skorajšnjega sprejetja zakona slaba ideja, ki  ima lahko dolgoročno gledano negativne posledice. Nelegalno gradnjo stroka razlaga kot značilno posledico slabosti v sistemu urejanja prostora, zato se ne strinja s tem, da vlada daje legalizaciji prednost pred nujnimi celovitimi spremembami sistema urejanja prostora. Kot opozarja stroka se je vlada lani z Izhodišči normativnih sprememb na področju urejanja prostora (november, 2013) zavezala, da bo poskrbela za potrebne sistemske spremembe in pozimi je steklo intenzivno sodelovanje pri pripravi novih rešitev.

Namera vlade, izražena v osnutku zakona o ravnanju z nelegalnimi gradnjami, je zato stroko negativno presenetila. Prevladovalo je namreč prepričanje, da v državi obstaja, prav skozi perspektivo razgaljenih razsežnosti nelegalne gradnje, široko splošno soglasje o problemih v urejanju prostora in o potrebnih ukrepih za njihovo razrešitev.

V svojem odzivu zato OdP! ponovno izpostavlja pomen prioritet v urejanju prostora ter pogoje, ki morajo biti izpolnjeni  za učinkovito izvedbo legalizacije.

Odziv OdP na predlog zakona o ravnanju z nelegalnimi gradnjami

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri