Priprave na Jane’s Walk 2014 v polnem teku

V začetku marca so že četrtič v Sloveniji stekle priprave na urbane sprehode Jane’s Walk. Urbani sprehodi so namenjeni spodbujanju peš hoje po vsakdanjih opravkih in predstavljajo priložnost za sproščeno odkrivanje privlačnosti prostora za hojo. Sprehodi spodbujajo sodelovanje med prebivalci in tudi odgovornimi za urejanje prostora, prispevajo k utrjevanju občutka skupnosti in pripadnosti prostoru. Čeprav so priprave že v polnem teku pa je še čas, da se nam pridružite pri organizaciji!

Letos bodo sprehodi povsod po svetu v soboto 3. in nedeljo 4. maja 2014. V Sloveniji smo se dogovorili, da bodo nekateri od sprehodov organizirani tudi kasneje, med tednom do vključno 11. maja 2014, ker njihovi organizatorji želijo udeležencem omogočiti izkušnjo sprehoda med vsakdanjim delovnim utripom mesta.

Sprehodi, ki jih je navdihnila dediščina znane urbane aktivistke in publicistke Jane Jacobs, že od leta 2007 potekajo širom po svetu. Pobuda Jane’s Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, kjer je Jane Jacobs preživela zadnja desetletja svojega življenja. Tamkajšnja ekipa predano pripravlja nasvete in priporočila za organizacijo sprehodov ter skrbi za širjenje ideje o sprehodih kot obliki spodbujanja hoje in kot načinu skupnega urejanja za hojo prijaznih mest in naselij.

Hodljivost, ki skupaj z urejenostjo uličnega in javnega prostora ter pestrostjo programov v pritličjih stavb spodbuja pešačenje po vsakdanjih opravkih, postaja vse bolj zaželena značilnost mest in naselij. Med prebivalci narašča zanimanje za hojo, podobno kot tudi za kolesarjenje, zaradi povečane skrbi za zdravje in želje po opuščanju vožnje z avtomobili, ki je povezano tudi z okoljsko ozaveščenostjo. Vrnitev pešcev in kolesarjev v mestni prostor odpira pomembna vprašanje urejanja prostora in zbuja zanimanje ponudnikov lokalnih storitev.  Nov ulični utrip kliče po novih ureditvah in rešitvah, ki med drugim postajajo gibalo aktualne mehke prenove mest.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira Inštitut za politike prostora iz Ljubljane, ki je v podporo organizaciji izdal tudi priročnik. Približno uro in pol dolgi urbani sprehodi vsako leto dosežejo več krajev v Sloveniji. Lani je poleg Ljubljane na sprehodih sodelovalo že enajst krajev: Škofja Loka, Maribor, Celje, Metlika, Koper, Idrija, Izola, Kamnik, Velenje, Šmarje pri Jelšah in Piran.

V nekaterih krajih je bilo organiziranih po več sprehodov,  ponekod so se sprehodov udeležili tudi župani. Organizirani so bili že različni tematski sprehodi, nočni in vrtni na primer, med drugim so bili v središče pozornosti postavljeni otroci na poti v šolo in osebe z različnimi oviranostmi. Organizatorji sprehodov svobodno izbirajo teme in goste sprehodov, zaželeno pa je tudi sodelovanje predstavnikov občine, ker se tako ugotovitve s sprehodov lahko hitreje prenesejo do odgovornih. Najava sprehodov in poročanje o ugotovitvah potekata hkrati samostojno na ravni krajev in koordinirano na ravni države. Nekatera od lanskih poročil iz slovenskih sprehodov so bila objavljena tudi v prvem mednarodnem zborniku o lanskih sprehodih.

Priprave na urbane sprehode Jane’s Walk 2014 so v polnem teku. Na pripravljalni sestanek v marcu so prišli tudi predstavniki novih krajev, konkretno iz Tolmina, Dolenjskih Toplic in Pule na Hrvaškem. Pripravljajo se trase sprehodov, urejajo se podrobnosti sodelovanja z občinami, dogovarjajo se srečanja z gosti, ki popestrijo sprehod. Vse zainteresirane organizatorje sprehodov vabimo, da se javijo na kontaktni e-naslov IPoP (ipop@ipop.si) in pridobijo potrebne informacije za organizacijo letošnjega sprehoda. Še je čas!

Na Inštitutu za politike prostora se letos posebej osredotočamo na hojo v šolo. Trdno verjamemo, da je spodbujanje samostojne peš hoje v šolo tako pomembno za psihofizično zdravje posameznikov, da je treba narediti vse, da bi čim več slovenskih otrok hodilo v šolo peš ali s kolesom. Razloge za to, da številni otroci tega ne počnejo, je treba zato najprej slišati, nato pa vztrajno odstranjevati. Urbani sprehodi so odlična priložnost za skupno ugotavljanje stanja na terenu, za izmenjavo mnenj in pripravo predlogov sprememb, ki naj zagotovijo potrebno varnost in privlačnost prostora  za hojo v šolo.

Povezava:

janeswalk.org

Naslovna foto: IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri