Zacasnaraba.net – orodje za vzpodbudo začasni rabi prostora

Začasna raba prostora je najem ali oddajanje prostora za krajši čas ali pod drugačnimi pogoji kot je običajen tržni najem. V želji, da bi najemnikom in lastnikom omogočili lažje medsebojno iskanje, Inštitut za politike prostora predstavlja spletno storitev zacasnaraba.net.

Zakaj začasna raba?

Začasna raba prostora je lahko primeren pristop pri oživljanju zapuščenih in nerabljenih prostorov, pa naj gre za stavbe, dele stavb ali odprte površine. To velja še toliko bolj v času gospodarske recesije.

Če prostorov ne uporabljamo, to namreč vodi v njihovo propadanje in degradiranje neposredne okolice. Začasna raba pomembno vpliva na dvig uporabne, ekonomske, družbene ali kulturne vrednosti samega prostora in njegove okolice. Obenem izboljšuje prostorske pogoje za različne dejavnosti in urbane skupnosti.

S tem pomembno prispeva k spodbujanju ustvarjalnih in družbeno dejavnih skupin in posameznikov. Začasna raba zato posredno dviguje kvaliteto in pestrost življenja v mestnih četrtih.

Začasna raba prostora

Komu koristi začasna raba in kako?

Lastnikom začasna raba preprečuje propadanje nepremičnin, razbremeni jih stroškov za obratovanje in vzdrževanje, varuje pred vandalizmom in skvotanjem, dejavnost v prostorih pa tudi dviguje njihovo vrednost.

Začasna raba uporabnikom omogoča cenovno ugodno uporabo prostorov za njihovo dejavnost in s tem večjo prilagodljivost in več možnosti za preizkus idej v praksi.

Začasna raba preprečuje propadanje mestnih četrti in zmanjšuje okoljska tveganja ter prispeva k revitalizaciji mesta z majhnimi koraki.

Objavi oglas.

Če ste lastnik praznega prostora, obiščite stran zacasnaraba.net in pod kakšnimi pogoji ga želite oddati v začasno rabo. Če pa iščete primeren prostor za vašo dejavnost pa vpišite, kakšen prostor iščete. Objava je brezplačna.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri