Elke Krasny: zapis in pisanje nenačrtovane (urbane) zgodovine kot kritična kuratorska praksa

Sodobne prostorske prakse (spatial practices) in udejstvovanja v urbanih transformacijah so pogosto spremljale razprave o razmerju med mestnim planiranjem ter nenačrtovanju in nenačrtovanem v urbanem prostoru. Ta opozicija je (bila) nedvomno središče kritičnih prostorskih praks in teorije. Iz razprav o ne/načrtovanju urbanega prostora bo v svojem predavanju izhajala tudi teoretičarka kulture in kustosinja Elke Krasny, ki je med drugim aktivna v polju arhitekture in prostorskih praks, urbane epistemologije in feminističnega zgodovinopisja.

V predavanju bo predstavila genealogijo feminističnega urbanega kuriranja (ki je v veliki meri še nenapisana) in feministične strategije pisanja urbane zgodovine, ki bi sicer ostala nevidna in neizrečena. Ti dve zgodovini bosta predstavljeni vzporedno kot pomembna dela raziskave kritičnih prostorskih praks v urbanem kuriranju ter feminističnih (proto)kuratorskih modelov gostoljubja in pisanja (še) nenapisane zgodovine. Predstavljeni primeri bodo segali od primerov feminizma s konca 19. stoletja do umetniških, kuratorskih in teoretskih del Dolores Hayden, Suzanne Lacy in Lucy Lippard ter izbranih primerov urbanega kuriranja Elke Krasny.

Elke Krasny (Dunaj) je teoretičarka kulture, kustosinja in docentka na dunajski Akademiji likovnih umetnosti. V letu 2014 je gostujoča profesorica mesta Dunaj na Tehniški univerzi, v letu 2013 pa je bila gostujoča profesorica na Akademiji likovnih umetnosti v Nürnbergu, kjer je predavala arhitekturo in urbano raziskavo. Področja njenega delovanja in raziskovanja so kritične in družbeno angažirane umetniške prakse, arhitektura in prostorske prakse, urbana epistemologija, postkolonialna teorija in feministično zgodovinopisje. Med njenimi nedavnimi odmevnimi kuratorskimi projekti je tudi Hands-on Urbanism 1850-2012. The Right to Green (2012), ki je bil leta 2012 vključen tudi na beneški bienale arhitekture.

Predavanje je del programa Svet umetnosti, ki ga v letu 2014 pripravljata SCCA-Ljubljana in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo.

V četrtek in petek, 13. in 14. marca 2014 bo v prostorih SCCA potekala tudi delavnica z Elke Krasny, katere namen je osvetliti povezave med kritičnimi umetniškimi praksami, kuratorskimi pristopi, temami urbane epistemologije ter na raziskavi temelječih strategij. Delavnica bo vključevala razpravo o prebranih besedilih ter sprehod po četrti Tabor, na primeru katerega bomo obravnavali zapletanje umetnosti, gentrifikacije, angažmaja, solidarnosti in izravnave. Več o delavnici in prijavi nanjo

Program podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in ERSTE sklad.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri