Lokacija.net

Slovenija je ena najbolj policentrično poseljenih držav v Evropi, Slovenci pa za mobilnost porabimo nadpovprečno velik delež družinskega proračuna (vir). Inštitut za politike prostora zato predstavlja spletno storitev Lokacija.net, ki pomaga do bolj informiranih odločitev o kraju bivanja in stroških mobilnosti.

Lokacija.net velika naslovnica

Zakaj lokacija in stroški mobilnosti?

Odločitev o kraju bivanja ima velik vpliv na kakovost življenja, ker je v Sloveniji malo selitev in so zato odločitve dolgoročne. Odločitev o kraju bivanja vpliva na stroške dnevne mobilnosti na delo, ker so zaposlitveni centri praviloma v mestih, javni transport pa slabše deluje. Lokacija bivanja in stroški mobilnosti so torej močno povezani.

Geografska oddaljenost zaradi sodobnih transportnih sredstev postaja manj pomembna. Za prebivalce postajata pomembnejši cenovna in časovna oddaljenost. Tovrstna oddaljenost od nacionalnih ali regionalnih središč zato določa kakovost bivanja in pripravljenost k nakupu, torej ceni.

Orodja za podporo informiranemu odločanju so v svetu v porastu, zato IPoP predstavlja storitev za odločanje o dveh največjih stroških v posameznikovem življenju: nakup nepremičnine in mobilnost (vir).

Komu koristi lokacija.net in kako?

Orodje za izračun stroška vožnje na delo je namenjeno delavcem, ki se vsakodnevno vozijo na delo v oddaljen kraj in jih zanima, koliko jih stane prevoz. V polje vpišejo razdaljo od dela do doma in število potnikov v avtomobilu in avtomatsko se izračuna rezultat v letnem, mesečnem in dnevnem strošku prevoza.

Izračun, ali kilometrina povrne stroške, ki nastanejo s prevozom, je namenjena zaposlenim, ki prejemajo nadomestilo za prevoz na delo. Uporabniki vpišejo razdaljo od doma do dela, število potnikov in višino mesečnega nadomestila za prevoz, algoritem pa te podatke primerja s stroškom prevoza.

Odvisnost cene nepremičnin glede na oddaljenost je orodje, ki je namenjeno kupcem nepremičnin, ki se vsakodnevno vozijo v določen kraj. Izračun jim pokaže, koliko cenejša nepremičnina odtehta vsakodnevno vožnjo na delo.

Izračunaj časovni in denarni strošek.

Če vas zanima, kolikšni so dejanski stroški prevoza na delo, ali vam kilometrina povrne stroške prevoza ali kolikšna je primerna cena za oddaljeno nepremičnino, obiščite stran http://lokacija.net in izračunajte želene podatke. Izračun je brezplačen.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri