Profesor mag. Vladimir Braco Mušič (1930 -2014)

Odšel je profesor Mušič, starosta slovenskega urbanizma, neprecenljivi vir informacij in izjemno luciden sogovornik.

Naše poti so se prekrižale jeseni leta 2009, ko smo ob Svetovnem dnevu Habitata v Cankarjevem domu organizirali odmevno okroglo mizo Kako s prostorskim načrtovanjem do pravičnejšega prostorskega razvoja?. Brez zadržkov je ostro komentiral razmere in spodbujal povezano delovanje stroke. Pozimi leta 2010 je podprl poziv stroke za spremembe v urejanju prostora in se z odra pridružil zbranim na posvetu Čas je za spremembe v urejanju prostora. Pozorno je spremljal  oblikovanje partnerstva Odgovorno do prostora! in naše posamezne aktivnosti.

Posebej so ga zanimali urbani sprehodi Jane’s Walk, organizirani v spomin mednarodne legende sodobnega urbanizma Jane Jacobs, ki smo jih v Sloveniji začeli organizirati leta 2011. Imel jo je priložnost osebno spoznati in ponašal se je z njeno pozitivno oceno soseske Split 3.  Cenil je naše prizadevanje, da na tak način govorimo o razmerah v slovenskih mestih in naseljih in spodbujamo urejanje prostora po meri človeka, pešca.

Do konca se je živo zanimal za razmere v domačem urbanizmu in urejanju prostora, ostajal kritičen in vedno pripravljen sodelovati. Njegova dela in arhivi govorijo o širokem polju zanimanja in delovanja ter predvsem o veliki predanosti stroki. Pomnili bomo odprtost duha in zvedavost. Z nami ostaja v besedah,knjigah, risbah in neštetih anekdotah.

 

 

1 comment

  1. Imala sam sreću biti dio tima projektne grupe SPLIT 3 te raditi na razradi i realizaciji projekta. Bilo je to neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo. Nek je vječni spomen i slava autoru. S poštovanjem, Antonija

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri