Premiera dokumentarca o mariborskih Urbanih vrtovih

V torek, 7. januarja ob 19.00, bo v Kinodvoru premiera dokumentarca o mariborskih Urbanih vrtovih z naslovom Zelena utopija. Kot pravita avtorja Marko Kumer – Murč in Urban Zorko so urbani vrtovi pritegnili njuno pozornost z neskladjem med optimizmom ljudi, ki so si vrt zamislili, in lokalnimi prebivalci, ki naj bi ga naselili. Napetost med sociologi in z vseh vetrov nabranimi vrtičkarji je obetala, tu pa je bila še očarljiva lepota vrta kot arhetipskega simbola rojstva.

Vrtnarjenje je v zadnjem času tudi v Sloveniji postalo eden od urbanih hitov. Vedno več prebivalcev, brez razlik glede na starost, spol, stan in izobrazbo, si želi vrtnariti in pridelati svojo zelenjavo. Medtem, ko je že pred časom primer odstranitve vrtičkov izpred ljubljanskih Žal poskrbel za to, da je vrtičkarstvo postalo legitimno vsebina mestnih načrtov in projektov, se mariborski primer Urbanih vrtov uveljavlja kot zgled organizacije skupnostnega vrtnarjenja. V praksi se mestni vrtnarji znajdejo na zelo različne načine, vrtnarijo bolj in manj organizirano, v centrih in na robovih naselij, na degradiranih območjih in bivših njivah, med stanovanjskimi bloki in ob železniških progah. Poleg koristi in pristnega veselja, ki so ju deležni predvsem vrtičkarji, se v mestih po vseh Sloveniji poraja izjemno bogastvo pojavnih in organizacijskih oblik vrtnarjenja, ki kažejo na veliko sposobnost mest in meščanov, da se odzivajo na aktualne potrebe. Tudi ko bo vnema za vrtnarjenje manjša, bo občinam ostala sposobnost slediti povečanim potrebam po začasni rabi prostora, prebivalcem pa izkušnja in spobnost organizacije za realizacijo skupne rabe prostora.

Po koncu filma se bodo o filmu pogovarjali: Urška Jurman (Onkraj gradbišča), Matej Zonta (koordinator projekta Urbano vrtnarstvo), Marko Kumer – Murč (režija, scenarij) in Urban Zorko (režija, scenarij).

Več:

http://www.kinodvor.org/spored/zelena-utopija/

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri