Odločaj o mestu, v katerem živiš!

Če želiš izvedeti, kakšne so nove oblike ustvarjanja pravične družbe v katerih lahko neposredno ti in tvoji prijatelji sodelujete, te v sredo, 18. 12. 2013, ob 17:00 MISC INFOPEKA vabi na predavanje in pogovor o tem, kaj pomeni samoorganiziranje prebivalcev in kaj je participativni proračun. 

Vstaje preteklega leta so pokazale, da obstaja široko brezno med željami prebivalcev Maribora in odločitvami, ki jih sprejemajo odločevalci. Če želimo, da bodo javne politike bolj v skladu z željami prebivalcev je potrebno spremeniti načine sprejemanja odločitev. Eden izmed takih načinov je aktivacija prebivalcev preko samoorganizacije in avtonomnega zasledovanja rešitev. Na tem področju v Mariboru deluje že sedem samoorganiziranih četrtnih zborov, kjer prebivalci sami izpostavijo probleme, iščejo ustrezne rešitve zanje in se tudi trudijo te rešitve udejaniti. Eno izmed možnih orodij, kako samoorganizirane občane tudi formalno vplesti v postopke odločanja v mestu, je institut participatornega proračuna. Pri participatornem proračunu prebivalci neposredno odločajo o razporejanju dela javnih sredstev občine. Tovrstno javno upravljanje prinaša vrsto prednosti: ljudje lahko neposredno vplivajo na zadovoljevanje potreb lokalne skupnosti, v kateri živijo, zaradi povečane transparentnosti se poveča zaupanje prebivalcev v nosilce oblasti, poraba javnih sredstev postane učinkovitejša, povečajo pa se tudi samozavest in samozaupanje prebivalcev ter občutek za medsebojno solidarnost.

Predaval bo Matic Primc, avtor predloga instituta participatornega proračuna.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, infopeka@infopeka.org, 02 300 68 50, 041 481 246

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri