Živa dvorišča kot akterji urbanih sprememb

Medtem ko se v Mariboru v okviru projekta Živa dvorišča odvija čarobno Vilinsko mesto, v Berlinu poteka uvodno srečanje udeležencev novega programa Robert Bosch fundacije Actors of urban change, ki se ga je udeležilo izbranih 13 skupin iz 12 držav Evrope, med njimi tudi ekipa, ki povezuje sektorje delovanja Živih dvorišč Maribora – društvo Hiša!, iniciativo arhitektov Mi:Za, Univerzo v Mariboru – Oddelek za arhitekturo in Mestno občino Maribor – Projektno pisarno.

Gre za nov program Robert Bosch fundacije, ki želi spodbudit medsektorsko povezovanje na lokalnem nivoju in s tem povečati domet in posledice posameznih obstoječih iniciativ teh mest. Udeleženci predstavljajo enostavne a efektne rešitve lokalnih problemov, pa naj so to socialni, prostorski ali infrastrukturni, in ob pomoči priznanih mentorjev poskušajo povezati javne in privatne sektorje ter tako maksimizirati učinke. 

Maribor je zastopan s projektom razvoja že obstoječih dejavnosti v okviru Živih dvorišč, natančneje projektov up-cyclinga dvorišč, ki se zadnja leta izvaja v sodelovanju s študenti in mentorji Oddelka za arhitekturo, in tako tudi letos dvorišču na Gosposki ulici 28 podarja novo preobleko. Gre za projekt urbane prenove dostopnega hodnika in dvorišča poimenovanega G28 (Gosposka ulica 28), umeščenega neposredno ob nekoč najbolj ugledni mariborski nakupovalni ulici. S povezovanjem štirih skupin akterjev, društvom Hiša, ki organizira dogodke v okviru t.i. Živih dvorišč,  Oddelkom  za arhitekturo mariborske Fakultete za gradbeništvo s študenti in njihovimi mentorji, Studiem Birka ter v sodelovanju z lastniki okoliških prostorov, so v nekaj mesecih z minimalnimi sredstvi za nakup materiala, uspeli izpeljati celovito prenovo dvorišča.  Več o projektu lahko preberete na spodnji povezavi.

delovne akcije (4)

V današnjih časih prekomerne potrošnje in ekstremnega individualizma, predavatelji in udeleženci srečanja izpostavljajo tako pomen medosebne komunikacije, ki naj bi potekala med posameznimi sferami in predvsem med ljudmi, ki si delijo prostor, kot seveda kot glavno metodo, rdečo nit vseh uspešnih projektov  participacijo vseh akterjev, ki zagotavlja trajnostno rešitev, prevzemanje odgovornosti in s tem ustvarjanje trajnostne, povezane skupnosti.

G28

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri