Je zdravstvena oskrba za mesta nujno strošek?

V časih varčevanja in staranja prebivalstva smo navajeni o zdravstvenih storitvah razmišljati kot o velikem porabniku sredstev. Kaj pa, če kovanec obrnemo? Kaj če bi zdravstvena oskrba postala motor rasti, ki bi podjetjem nudil poslovne priložnosti, mestom pa službe in blagostanje?

Projekt 4D Cities išče pametnejše načine zagotavljanja zdravstvene oskrbe in poslovne priložnosti, ki jih ta lahko ustvari. V njem sodeluje osem evropskih mest: Igualada (Španija), Leeds (Velika Britanija), Novara (Italija), Tartu (Estonija), Plunge (Litva), Jena (Nemčija), Baia Sprie (Romunija) in Eindhoven (Nizozemska). V nadaljevanju predstavljamo cilje in izzive projektnih partnerjev za naslednjih nekaj mesecev. 

Do ugodnejših rešitev s pametno tehnologijo

Projekt 4D Cities, ki je sedaj v fazi realizacije, stavi na ugodnejše rešitve s pomočjo pametnih tehnologij. Medtem ko je ponudba tradicionalne zdravstvene oskrbe za vse enaka, lahko s pomočjo pametnih tehnologij in visoko tehnoloških industrij razvijemo ugodnejše rešitve, ki so po meri posameznih pacientov in državljanov. Vodilna strokovnjakinja projekta Mireia Sanàbria razlaga, kako to razmišljanje deluje v praksi. »Podjetja lahko razvijejo visoko tehnološka orodja, ki ljudem omogočajo, da ostanejo doma, namesto, da bi več časa preživljali v bolnišnici,« pravi. »Na primer, ljudje z določenimi invalidnostmi lahko preprosto z dotikom tablice vzpostavijo zvezo s klicnim centrom, od koder ljudje s specializiranim znanjem usmerjajo pomoč. Tudi zapestnice s funkcijo GPS se lahko uporabljajo za klicanje pomoči, saj je mogoče z njimi osebo izslediti in k njej poslati pomoč. Vse to so poslovne priložnosti.«

Prva evropska simulirana bolnišnica

V Igualadi je osrednji projekt zdravstvene oskrbe simulirana bolnišnica v nekdanji bolnišnični zgradbi, kjer se zdravniki, medicinske sestre in tehniki usposabljajo ter razvijajo nove procese, še preden jih uvedejo v pravo bolnišnico. Ta inovativni projekt, ki se bo začel izvajati marca 2014, je prva simulirana bolnišnica v Evropi; njen osrednji namen pa je povečati varnost pacientov z zmanjševanjem napak in izpopolnjevanjem postopkov. Angels Chacón, podžupan Igualade, vodilnega partnerja projekta 4D Cities, pravi: »Zasebni sektor je močno vpet v projekt. Mesto nudi v uporabo svojo stavbo, vključena pa so tudi podjetja, ki preizkušajo svoje produkte. Nekatera bodo center opremila, druga želijo tukaj izobraževati svoje zaposlene. Vključene so tudi univerze in poklicne srednje šole, bolnišnica, zdravstveni domovi – veliko akterjev je. Če bi bil projekt financiran samo iz javnega sektorja, ga v časih finančnih rezov ne bi bilo mogoče izpeljati.«

 

Pacienti so na prvem mestu

To je še en od ciljev mest, vključenih v projekt 4D Cities. Osrednje vodilo je, da mestna oblast koordinira dogajanje in dialog med deležniki, kot so univerze in izobraževalni zavodi, podjetja, organizacije za varstvo pacientov ter zdravstvenimi domovi in bolnišnicami. Vsako od partnerskih mest ima drugačne cilje pri uresničevanju idej v lokalnem okolju. Jena se želi uveljaviti kot center očesnega zdravstva, zato privablja visoko tehnološka podjetja s področja optike in okulistike, ki bodo služila prebivalcem istočasno pa pripeljala specializirano delovno silo, s katero je mogoč hiter razvoj tega sektorja. Baia Sprie v Romuniji poskuša v sodelovanju z zasebnimi podjetji ponovno odpreti mestno bolnišnico ter z njenimi uslugami oskrbovati prebivalce kot tudi nuditi zdravstveno oskrbo turistom, ki mesto obiščejo v smučarski sezoni.

Višja kakovost bivanja za ostarele

Mesto Eindhoven vodi s svojo visoko tehnološko ekonomijo in močnim sektorjem raziskovanja in razvoja inovativno zadrugo Slimmer Leven 2020, katere namen je uporabljati tehnologijo za ugodnejšo oskrbo in višjo kakovost življenja za naraščajoč delež starajoče se populacije. Novarin adut je tehnološki park, posvečen raziskovanju avtoimunskih bolezni. Mesto išče načine, kako to prednost še bolje izkoristiti ter, kako ta dognanja uporabiti v prid prebivalstvu z novimi modeli zdravstvene oskrbe, z vključevanjem javnega in zasebnega sektorja. Visoko tehnološka podjetja zaznamujejo tudi Tartu, estonsko drugo največje mesto. Tam se nahajajo tudi najboljše univerze in znanstveno raziskovalni centri. Tartu si v projektu prizadeva okrepiti zdravstveni sistem z vključevanjem javnega in zasebnega sektorja. Plunge je majhno mesto v Litvi, ki želi z razvojem sistema zdravstvene oskrbe in njegovega poslovnega potenciala pritegniti več delovne sile in družin.

Inovativni načini združevanja storitev

Mesto Leeds želi na področju zdravstvene oskrbe postati najboljše mesto v Veliki Britaniji. Letos ustanavlja Leeds »Integrated Health Hub«, celostni zdravstveni center, kjer želi povezati mestno zdravstvo in socialne storitve. Leeds je v začetku oktobra gostil tudi tretje srečanje projektnih partnerjev, kjer so obravnavali integracijo in komunikacijo na različnih področjih zdravstva. Mesto je predstavilo nekaj svojih inovativnih programov, med drugim tudi 40-posteljni rehabilitacijski center za paciente, ki so zapustili bolnišnico, toda še niso pripravljeni na vrnitev domov, skupnostni center za starejše, v katerem delajo prostovoljci in iniciativo, kjer imajo pacienti in njihove družine samo eno pogodbo za vse storitve.

Prostor za izmenjave in izboljšave

V odzivih na srečanje v Leedsu je Mireia Sanàbria povedala: »V Leedsu smo lahko v praksi videli vse štiri gonilnike – zdravstveno oskrbo, podjetja, meščane in znanje. To je bila priložnost videti primere na višji ravni naše 360-stopinjske strategije. Toda, ko se na teh dogodkih pogovarjamo med seboj, ugotavljamo, da je še vedno prostor za izmenjave in izboljšave.« Angels Chacón je dodal: »Veliko smo se naučili o tem, kako v zdravstveni sistem vključevati prostovoljce. V Španiji to ni tako pogosto. Niti pomislili nismo, da bi lahko nekatere storitve izvajali z omrežjem prostovoljcev«.

Naslednji koraki

Partnerji bodo po zadnjem letošnjem srečanju, ki je v začetku novembra potekalo v Jeni, vse svoje moči usmerili v oblikovanje lokalnih akcijskih načrtov, ki jih bodo novembra 2014 predstavili na zaključnem srečanju v Igualadi.


4D Cities – Urbactova spletna stran (ang)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri