Razstava rezultatov fotografskega natečaja Krajina

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije vabi v četrtek 21. novembra ob 19.30 na svečano otvoritev razstave fotografij prispelih na natečaj Krajina. Razstava bo v avli nove stavbe dekanata Biotehniške fakultete na Jamnikarjevi 101 v Ljubljani.

»Dela, prispela na natečaj Društva krajinskih arhitektov Slovenije ponazarjajo široko pestrost kulturnih krajin, obenem pa potrjujejo, da krajino v vseh razsežnostih raziskujejo številni pozorni opazovalci, ki pri tem ustvarjajo edinstvene fotografske zapise.«, pravi Luka Vidic, član natečajne žirije, v zloženki, ki spremlja razstavo.

Natečaj Krajina je društvo organiziralo v čast 20-letnici svojega delovanja lansko leto. Vsi zainteresirani fotografi so lahko prispevali dela v dve kategoriji: Kulturna krajina – barvna fotografija in Strukture v krajini – črno-bela fotografija. Na razstavi bodo predstavljene najboljše od prispelih fotografij in razglašeni zmagovalci. »Opazovanje in dojemanje krajine«, ugotavlja predsednica društva Suzana Simič, »je odvisno od številnih dejavnikov, ki vsak po svoje prispevajo k temu, da se lahko en in isti krajinski prizor, skozi različne objektive in vsakič znova razkriva kot poseben, izjemen, enkraten in neponovljiv.«

Osoje, foto: Pavel Rakovec
Pavel Rakovec: Osoje
prva nagrada v kategoriji Kulturne krajine

Sporočilo natečajne razstave je, da se krajina spreminja dobesedno pred našimi očmi in v različne smeri. Fotografija pomaga videti stanje krajine v dobrem in slabem. Kot pravi Luka Vidic fotografija s svojo sporočilnostjo predrami opazovalca. Omogoča pogled na skrite kotičke, ki jih zaradi njihove odročnosti morda nikoli ne bi videli, ali pa opozori zgolj na to, kako je v določeni svetlobi zanimiva domača dolina in odstira seveda tudi pogled na neželene spremembe v krajini.

Razpotje, foto: Andreja Ravnak
Andreja Ravnak: Razpotje
prva nagrada v kategoriji Strukture v krajini

Fotografija je v krajinski arhitekturi delovno orodje in medij izražanja. S pomočjo fotografije krajinski arhitekt opazuje krajino, dokumentira stanje in razbira krajinske značilnosti, ki izvirajo iz naravnih danosti in človekovega delovanja. Krajina pa je, po drugi strani, krajinskemu arhitektu predmet dela in navdiha. Navdih je gotovo tudi tisti, ki druži fotografe krajinske arhitekte z drugimi opazovalci in fotografi krajine, ki so se odzvali na natečaj Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri