Inovacije v javnem prostoru

Kako lahko konflikte v javnem prostoru spremenimo v priložnosti za spremembe in urbano prenovo? To  vprašanje je bilo tema razprave na uvodnem srečanju partnerjev Urbactovega projekta USER. Gostitelji iz Kopenhagna in strokovnjak za ‘placemaking’ iz Londona so predstavili več navdihujočih primerov.

»Dobrodošel na mojem dvorišču«

Seminar je gostila ekipa Sundholm, ki se ukvarja z urbano prenovo svoje četrti v Kopenhagnu, kamor so udeležence srečanja peljali na študijski obisk. To območje je bilo v preteklosti delavsko taborišče za posameznike z roba družbe, ki ga je leta 1908 postavilo mesto Kopenhagen. Taborišče je bilo organizirano kot samozadostna kmetija, zato so bili vanj napoteni pripadniki marginaliziranih družbenih skupin tam izolirani od ostalega sveta. Izolacija oziroma prostorska segregacija je bila načrtovalska rešitev z začetka 20. stoletja.

Z leti se je to območje bolj povezalo z mestom. Zgradili so sosesko s socialnimi stanovanji, skupaj s šolami, povezavami javnega prometa in kolesarskimi stezami. Leta 2004 je nastal načrt za izboljšanje razmer v soseski s sloganom »Dobrodošel na mojem dvorišču«, katerega kratica se v angleščini glasi WIMBY (»welcome to my backyard«) – za razliko od NIMBY (not in my backyard), torej »ne na mojem dvorišču«, ki sicer zaznamuje prostorsko segregacijo deprivilegiranih oz. marginaliziranih družbenih skupin.

Ideja pobudnikov je bolje povezati Sundholm s preostalim mestom, spodbujati prebivalce Kopenhagna, da bi živeli v soseski in območje pogosteje obiskovali. Skupina želi postaviti mostove in povezati ta dva svetova. S povezovanjem agrarne zgodovine območja in kopenhagenske kulture urbanega vrtnarjenja je nastal nov način vrtnarjenja – v dvignjenih škatlah. Domačine vabijo, da bi v njih zasadili cvetje in zelenjavo ter gojili živali.

Ena od inovacij, na katero so zelo ponosni, je čebelarsko podjetje, v katerem lokalna šolska mladina sodeluje z brezdomci. Kot je povedal predstavnik lokalnih oblasti Andre Just Vedgren : »Vzemite alkoholike, čebele in otroke. Kaj bi lahko šlo narobe? Nič ni šlo narobe, ker si je nekdo upal poskusiti«. Druga inovacija, ki je pritegnila pozornost domačih medijev, je postavitev zatočišč za brezdomce vzdolž uličnih urbanih vrtov.

 

Urbani gozd, urbani sadovnjak in nova začasna raba javnih prostorov v Londonu

Drug prispevek na seminarju je pripravil Peter Williams iz pobude Better Bankside, ki si prizadeva za oživitev te londonske četrti. Predstavil je primer partnerskega modela z zasebnim sektorjem, s pomočjo katerega so sami financirali male in velike projekte, kot so brv za pešce, urbani gozd in urbani sadovnjak. Better Bankside uvaja tudi začasno rabo javnega prostora, kot so platforme za javne nastope in ustvarjanje knjig o lokalni zgodovini.

Ustvarjanje fleksibilnih urbanih javnih prostorov ­– nova rešitev?

Camilla van Deurs, sodelavka Gehl Architects, je opozorila na metode, ki se uporabljajo pri študijah javnih prostorov. Mesta, na primer, zbirajo podatke o prometu, ne pa tudi o pešcih. Pri Gehl Architects proučujejo vedenje in potrebe ljudi ter imajo zdaj že za 50 let zbranih podatkov o hoji in statični dejavnosti v Kopenhagnu. Van Deursova je povedala, da pri Gehl Architects spodbujajo mesta k ustvarjanju fleksibilnih javnih prostorov, saj se prav tam običajno dogajajo najzanimivejše reči, tako se npr. v Kopenhagnu, ko zamrznejo kanali, meščani zberejo, da bi igrali curling. Fleksibilni javni prostori se lahko nenehno prilagajajo trenutnim potrebam in razmeram ter tako odlično služijo meščanom.

Devet mest, združenih v projekt USER, ki ga vodi Grenoble in poteka v okviru programa URBACT, bo naslednji dve leti izmenjevalo takšne in drugačne izkušnje o novih rešitvah za ustvarjanje in upravljanje javnih prostorov. Vsak od partnerjev ima svoje ciljno področje, ki ga bo v sodelovanju s prebivalci in uporabniki razvijal in izboljševal. Projekt je sedaj vstopil v fazo, v kateri si bodo partnerji prizadevali najti celostne rešitve. Naslednji tematski seminar projekta USER bo potekal v Rigi. Dogajanje v projektu USER lahko spremljate na Urbactovi spletni strani.

Več:

From NIMBY to WIMBY in the Sundholm district of Copenhagen – izvirni članek na spletni strani Sally Kneeshaw Consulting (ang)

urbact.eu – spletna stran programa URBACT

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri